Startuje play-up Divize! Koho se týkají boje o postup a kdo naopak soutěž opouští?

Nováček soutěže Říčany jsou s 61 body společně s Olomoucí nejlepším týmem Divize po základní části | foto: FBC Draci Říčany

Kromě 1. ligy mužů či Národní ligy napsala svou poslední tečku za základní částí také Divize. Čtvrtá nejvyšší mužská soutěž byla nejprve rozdělena do pěti dvanáctičlenných skupiny, ze kterých vzešlo celkem sedmadvacet celků, které v nadcházejícím play-up, začínajícím již tento víkend, zabojují o postup o patro výše. Nejnižší celostátní soutěž naopak hned po dohrání posledního kola základní části opustila minimálně dvě nejhůře umístěná družstva z každé skupiny. Nejen o tom, jakých mančaftů se to týká, se dočtete v tomto souhrnu.


Skupina A

Skupinu A se podařilo ovládnout pražským Wizards, kteří si právě díky prvenství zajistili postup rovnou do druhého kola play-up, jež nabídne kola celkově tři. Hraná budou stejně jako sezonu předchozí na tři vítězná utkání. Vítězové třetího kola pak postoupí přímo do Národní ligy, poražení o místenku do příštího ročníku třetí nejvyšší soutěže svedou boj v baráži. Do "Národky" se mohou klidně probojovat druzí Kati z Kadaňe i třetí kralupští Vlci. Čtvrtí v tabulce skončili florbalisté Slaného a poslední flek zaručující účast v play-up připadl Sokolu Rudná. S propastným rozdílem jedenácti bodů na Středočechy základní část dokončil šestý Cheb, za nímž dále nalezneme sedmý Litvínov, osmé béčko Chomutova a devátý Děčín. Posledních tří mužstev se budou v příští sezoně týkat příslušné Regionální ligy, a to konkrétně Teplic, rezervy prvoligového Ústí nad Labem a Olympu Praha. 

Hráčským statistikám kraloval 66bodový (37+29) litvínovský bivoj Jaroslav Rybka. Nejvíce branek se podařilo vsítit jednadvacetiletému Janu Karáskovi z Rudné, konkrétně 38. Totožný počet asistencí jako Karásek gólů zaznamenal kadaňský veterán Erik Štěrba. Nejdelší čas mezi třemi tyčemi pak strávil gólman sestupujícího Olympu Jan Dvořák, který se činil přes 1100 minut. 

Skupina B

Dozajista jedno z největších překvapení napříč všemi celostátními soutěžemi se zrodilo ve skupině B. Pro triumf si v ní dokráčeli říčanští Draci, kteří se ještě předminulou sezonu pohybovali až v šesté nejvyšší lize. S 61 získanými body se navíc společně s Olomoucí stali nejlepším týmem celé Divize. Na druhém místě spatříme jen se ztrátou pouhého bodu plzeňské Gorily. Třetí skončily Strakonice a čtvrté béčko Vinohrad, které se stejně jako všechny další rezervní týmy kvůli předpisům soutěže play-up účastnit nemohou. Top pětku uzavírá Kutná Hora, za níž na svou šanci číhá Kaplice, která se jako poslední družstvo z této skupiny porve o postup. Sedmý plac čekal na rezervu pražských Panterů, osmý na Jindřichův Hradec a devátý na Klatovy. Minimálně příští ročník v Divizi už nebudeme vídat Dačice, béčko budějovických Štírů ani jejich městského rivala Meťák, kteří se poroučeli o patro níže.

Suverénně nejproduktivnějším plejerem se stal s 80 kanadskými body (63+17) Ondřej Budek z Plzně, který druhého Matyáše Prose z Říčan, jenž se o pomyslnou stříbrnou pozici dělí se spoluhráčem Vítězslavem Špokem, předčil o jedenáct bodíků. Právě druhý jmenovaný zástupce středočeského celku narýsoval nejvíce gólových nahrávek (34). Dlouhých 1258 minut strávil v brankovišti 20letý maskovaný muž Jakub Rytíř z Jindřichova Hradce, a stal se tak s přehledem nejvytěžovanějším gólmanem.

Skupina C

Zde si pro triumf doletěli Orli ze Rtyně v Podkrkonoší. Na záda jim překvapivě dýchalo béčko Náchoda, za nímž se umístil Floorball Club Falcon. Čtvrtým místem se mohou pochlubit mladíci z pražské Sparty, pátým Turnov a šestá pozice připadla Slavii Praha. Do bojů o postup se podařilo proklouznout Dvoru Králové i Jablonci, jenž patří mezi nováčky probíhající sezony čtvrté nejvyšší soutěže. Na devátou Florbalovou akademii Mladá Boleslav se tolik štěstí neusmálo, avšak dopadlo to pro ni lépe, než pro sestupující Jičín a dva týmy zpod Ještědu, liberecké Panthers a rezervě FBC, které se ve dvaadvaceti kláních povedlo získat pouhých sedm puntíků. 

Paradoxně nejlépe se, co se týče počtu kanadských bodů, dařilo hráčům ze spodních týmů tabulky. Nejvíce, a to 56 (27+29), jich zapsal superligou prověřený Lukáš Kořínek z béčka FBC Liberec. Za ním byl jeho sok z Panthers Liberec Ondřej Neuman, u kterého napočítáme jen o tři body méně. Za zmínku stojí rovněž 45 přesných zásahu rtyňského Marka Weinelta. V počtu odchytaných minut zvítězil další zástupce libereckých Panthers Jakub Rudiš s více než tisícovkou minut.

Skupina D

Nejlépe se zde základní část vydařila Litomyšli. Devět bodů na tým ze zámeckého města ztratili druzí Hornets Brno, za nimiž se nachází Vysoké Mýto. Čtvrtý flek obsadil Letohrad, pátý Žďár nad Sázavou a šestý Jihlava, která se může připravovat na vyřazovací část. Sezona naopak skončila pro Dobrušku, béčko Hradce Králové, po velmi nevydařené druhé polovině základní části i Všestary a také Havlíčkův Brod. Kromě Orlicko-Třebovska velice překvapivě sestupuje ještě v předchozím ročníku účastník Národní ligy Třebíč, na kterou zbyl úplný chvost celé dvanáctičlenné tabulky. 

Nejproduktivnějším florbalistou a zároveň nejúspěšnějším střelcem se stal s parádními 50 trefami a dvaceti dvěma asistencemi letohradský střelec Maxim Kubelka. Nejvytíženějším strážcem svatyně se stal s 1200 minutami Adam Rozlivka z Vysokého Mýta.

Skupina E

Skupinu E si s 61 body zcela podmanila Olomouc, která našla přemožitele jen ve dvou případech. Na druhé příčce se vyhřívají paskovští Saurians, za nimiž s odstupem čtrnácti bodu narazíme na Spartak Bílovec. O play-up nepřijdou ani celky Mohelnice a Orlové, která uzavírá první pětici. Šestý skončil Nový Jičín, sedmý další Spartak, tentokrát Hluk, osmá Horní Suchá a devátý Vsetín. Své příznivce jistě nepotěšila mužstva Slavkova, Slovácka a v minulé sezoně ještě v Národní lize působícího MVILu Ostrava, na které čeká pátá nejvyšší soutěž. 

Pro první místo v bodování si došel s 62 (28+34) body paskovský Daniel Filip. Druhou pozici obsadil Jiří Šincl z Mohelnice, který však na 55 (36+19) bodů potřeboval jen třináct zápasů. Dvě čistá konta se poštěstilo udržet bíloveckému maskovanému muži Jakubu Martinkovi, který je tak jediným divizním brankářem v této sezoně, kterému se podobný kousek povedl. Nejvíce minut, jichž bylo přes 1320, odchytal Ondřej Horák ze Slavkova.

Složení dvojic pro 1. kolo play-up Divize 

T.K.S. TJ Turnov - FBC Spartak Kaplice
Kralupy Wolves - FBC Kutná Hora
FBŠ ATT Gorily Plzeň - TJ Sokol Dvůr Králové nL
FbC Barracudas Slaný - FBC Slavia Praha
Fbc Strakonice - Sokol Rudná
FBC DDM Kati Kadaň - FLORBAL JABLONEC
Floorball Club FALCON - Andone SK Jihlava
FBC Spartak Bílovec - FBC LETOHRAD - Orel Orlice
Hornets Brno ZŠ Horní - 1. FBK Eagles Orlová
PASKOV SAURIANS - Hippos Žďár n/S.
FTC Vysoké Mýto - FBC Mohelnice

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se