Ženy jsou v Singapuru! Kdo je čeká ve skupině?

Reprezentace žen při odletu na MS žen do Singapuru | foto: Martin Flousek/Český florbal

Mistrovství světa žen ve florbale 2023 je konečně tady a hala v Singapuru tak již za pár dní ožije elitním florbalem. Na koho Češky, které dnes dorazily do destinace konání šampionátu, narazí v základní skupině a jaké soupeřky budou nejvíc nebezpečné? To se dozvíte v tomto souhrnu.


Česká ženská reprezentace nastupuje do čtrnáctého šampionátu v historii ze čtvrté pozice ve světovém žebříčku a ve skupině B se setká s první, pátou a šestou zemí světa. V průběhu tří náročných hracích dní ženy čeká souboj postupně s Polskem, Švédskem a Slovenskem.

Polsko

Jako první se výběr trenéra Lukáše Procházky utká se svými sousedkami z Polska, které jsou ve světovém žebříčku aktuálně na páté pozici. A blízkost v umístění nebude zdaleka to jediné, co bude pro Česko v tomto souboji nebezpečným ukazatelem. V sestavě polského kádru totiž nalezneme minimálně čtyři velmi nebezpečné florbalistky s velkou kvalitou, které navíc v tuzemském prostředí všichni dobře známe.

První hrozbou bude útočnice ostravského FBC Malwina Zagórska, která je aktuálně na dělené šestnácté pozici nejaktivnějších střelkyň celé ČEZ Extraligy. Na minulém šampionátu navíc této florbalistce velmi vyhovovala spolupráce s další polskou hvězdou Majou Helman, která se v pouhých sedmnácti letech již prohání po hřišti v dresu švédského klubu FBC Malmö. Její velkou výhodou je, že ze své rodné země se do Skandinávie přestěhovala již v šesti letech.

Čtveřici velmi nebezpečných polských pušek zakončí bývalá vítkovická dvojice v podání Dominiky Buczek a Zuzanny Krzywak. Obě tyto hráčky opustily kádr extraligových mistryň shodně po konci minulé sezony, v českém prostředí ale stále zůstávají velmi známými jmény. A zatímco Zuzanna Krzywak, která na předchozím šampionátu Česku vstřelila dvě branky, zamířila zpět do své rodné země, její kolegyně Dominika Buczek se vydala na sever, kde aktuálně hájí barvy švédského Kalmarsundu. V sestavě najdeme ale třeba také Julii Opic, která působí již druhým rokem v ČEZ Extralize v dresu Liberce.

Sestava Polska: Jachymiak, Abramczyk – Tomaszczenik, Szymanska, Opic, Kowalewska, Noga, Samson – Gradzka, Zagórska, Buczek, Helman, Kocon, Rajska, Wojcik, Gradzka, Nowaczyk, Matera, Krzywak, Slonina.

Polská reprezentantka Malwina Zagórska v dresu ostravského FBC | foto: FBC ČPP OSTRAVA
Švédsko

Jako další v pořadí čeká český národní tým těžký souboj se Švédskem, tedy historicky nejúspěšnější florbalovou zemí světa. Florbalistky Tre Kronor budou na tomto šampionátu útočit na desátou zlatou medaili v historii a budou tak jistě chtít zakulatit svůj zlatý úspěch. Jako obhájkyně titulu světových mistryň navíc svůj kádr znovu nabily velice zvučnými jmény.

Pro letošní šampionát mezi Švédkami nebude chybět kompletní čtveřice All Stars týmu minulého mistrovství světa – Moa Tschöp, Ida Sundberg, Ellen Rasmussen a Wilma Johansson. V bráně se navíc znovu představí hlavní hlavní hrdinka světového finále 2021 gólmanka Matilda Östlund-Visén, která svému týmu vychytala vítězství 4:3 v prodloužení.

Za zmínku pak stojí také autorka zlatého gólu Emelie Wibron, která v témže zápasu vstřelila čtvrtou švédskou branku a pomohla tak své zemi k deváté zlaté medaili v historii. Stejná florbalistka je navíc aktuální držitelkou titulu nejlepší florbalové hráčky planety. Hvězdný kádr uzavírá legenda švédského florbalu Amanda Delgado Johansson, jenž nastupuje za ženský výběr Tre Kronor pravidelně již od roku 2015.

Sestava Švédska: Östlund-Visén, Hedin – Stenvall, Boric Svard, Tschöp, Molin, Sundberg, Andersson, Carlsson – Delgado Johansson, Loneberg, Rasmussen, Elm, Viström, Johansson, Backstedt, Gustafsson, Öhgren, Wibron, Nordstrand.

Florbalistky Švédska ve finále MS 2021 | foto: Peter Bohlin
Slovensko

Jako poslední čeká ženský výběr v základní skupině souboj se Slovenskem. To se na minulém mistrovství světa porvalo s Polskem o páté místo, zápas ale těsně prohrálo 3:4 a skončilo tak o pozici níže. V kádru našeho geografického souseda, který vede jako trenér Michal Jedlička, je však spousta tváří známých z českého florbalového prostředí a Češky se tak budou muset mít na pozoru.

V brankovišti Slovenska se například představí Karolína Krištofová, která před sezonou oblékla dres brněnských Bulldogs a nedávno jim v extralize pomohla k cennému vítězství nad ostravským FBC. Michaela Šponiarová je zase všem dobře známá z prostředí ostravských Vítkovic, naopak sestry Hudákovy a Linda Pudišová se v sezoně prohánějí v konkurenčním klubu FBC Ostrava.

Chybět nebude ani tahounka pražského Chodova Kristína Belicová nebo Alžběta Ďuríková, která zamířila z ostravských Vítkovic do švédského Kalmarsundu. 

Sestava Slovenska: Krištofová, Mládenková – A. Ďuríková, Kocurová, Klapitová, Pudišová, P. Hudáková, Hrabovská – Chúpeková, Schnetzer, Červená, Dobošová, Trošková, Mrázová, Sabolová, Šponiarová, Belicová, Grossová, Faktorová, K. Hudáková.

Slovenská reprezentantka Karolína Krištofová v dresu extraligových Bulldogs | foto: Bulldogs Brno

Program základní skupiny Češek na MS

Neděle 3. 12.
11.45 Česko - Polsko (OCBC Arena Hall 2)

Pondělí 4. 12.
10.00 Česko - Švédsko (OCBC Arena Hall 1)

Úterý 5. 12.
12.00 Slovensko - Česko (OCBC Arena Hall 2)

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se