Setkání oddílů PP3: Diskuze za posílení pozice florbalu v Česku

Společné setkání oddílů PP3 proběhlo v roce 2023 v hotelu International | foto: Martin Flousek/Český florbal

V průběhu uplynulého týdne proběhlo dvoudenní setkání oddílů zapojených v programu podpory PP3. Celá událost, které se zúčastnila více než stovka zástupců florbalových oddílů, byla velmi důležitá. V rámci změny formátu projektu bylo hlavním tématem budování pozic oddílů v městské a regionální sportovní sféře a tím posilování pozice florbalu v Česku. První den byly na programu moderované prezentace s možností diskuze, ve středu se pak diskutovalo s lektory v menších skupinkách u kulatých stolů.


Na úvod celého setkání promluvili prezident Českého florbalu Daniel Novák a viceprezident ČF Petr Musil, kteří zástupcům znovu přiblížili změny týkající se nového formátu PP3. "Za uplynulé roky se oddíly velice posunuly, a těší mě, že dnes v oddílech pracuje více než 200 lidí, kteří se na plný úvazek věnují profesionálnímu rozvoji svých klubů. Na tomto jednání jsme s kluby začali řešit myšlenku budování 'nejlepších klubů ve městě'.  Je to zcela čerstvý projekt a chtěli jsme, aby samy kluby navrhly, jaké oblastí by měla obsahovat cesta k tomu, aby se jejich klub stal nejlepším ve svém městě. Jsem velice rád, že bylo vidět, že v Česku existuje mnoho ambiciózních oddílů, které mají opravdu snahu stát se "Best Club in Town", komentoval setkání prezident Českého florbalu

Po nich si vzal slovo viceprezident Mezinárodní florbalové federace Filip Šuman, jenž prezentoval informace o mezinárodním projektu Floorball: Fit for future. Velký projekt podporovaný Evropskou unií vytvořil speciální nástroj pro urychlení rozvoje florbalových federací. "Největším problém sportovních organizací je, pokud se nerozvíjí rovnoměrně ve všech oblastech. Některé menší federace se soustředí jen na některé části florbalu ve své zemí, ale bez komplexního přístupu se rozvíjet nebudou. Nový nástroj je vede právě v tom, aby nevznikaly žádné brzdy rozvoje a jejich snaha mohla mít úspěch", popsal Filip Šuman projekt, v kterém je pod vedením Českého florbalu zapojeno dalších 9 federací.

V úterní panelové diskusi reflektující hlavní téma setkání s oddíly prezentoval Robert Mifka, generální manažer českobudějovického Jihostroje stav jednoho z absolutně nejlepších volejbalových oddílů v ČR, který navíc ve velkém městě úspěšně konkuruje i oddílům z fotbalu a hokeje a naplňuje tak myšlenku Best Club in Town. Florbalové oddíly tak mohly získat srovnání, zda-li je i v jejich silách mít podobnou ambici v jejich městech. Závěrečnou část úterního programu vedl Jan Roule, který se jako kouč v úspěšných českých firmách zaměřuje na budování týmů, získávání zkušeností jak řídit změny a dosahovat stanovených cílů.

>> Kompletní fotogalerie

Společné setkání oddílů PP3 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Druhý den následovaly diskuze s lektory z různých spekter nejen sportovního prostředí, které probíhaly v úzkých skupinkách. Mezi lektory, kteří kromě jiného pomohli florbalovým týmům diskutovat jaké oblasti by měli být obsaženy v myšlence "nejlepšího klubu ve městě", patřili generální ředitel AC Sparta Praha Tomáš Křivda, Jakub Květoň z českého zastoupení Toyota ČR, známý komentátor a sportovní funkcionář Ondřej Lípa či koučové Jan Spáčil a Jan Roule. Se sportovními tématy k oddílům zasedli jedna z nejvýznamnějších osobností českého basketbalu Michal Ježdík, německý basketbalový funkcionář Torsten Löibl či veleúspěšný kouč a aktuálně manažer hráčského rozvoje a talentované mládeže Jiří Jakoubek. Dále z Českého florbalu představili řadu zajímavých témat Filip Šuman, Zuzana Svobodová a Petr Chvojka, Roman Urbář či Jakub Borovský.

"Možnost sdílet zkušenosti od nás z fotbalu se zástupci z florbalového prostředí bylo přínosné. Snažil jsem se jim představit, jak se snažíme budovat náš klub, jak jsme prošli úspěšným restartem a v čem by se případně mohli inspirovat. Témat bylo opravdu velké množství," prozradil Křivda, který kladně hodnotil i celý formát setkání, na němž mohl coby zástupce jednoho z nejsilnějších klubů napříč českou sportovní scénou inspirovat kolegy z oddílů, kteří si svou pozici teprve budují. "Hodnotím to velmi pozitivně. O týden dříve navíc proběhla konference Sport Alive a tohle přesně jsou platformy, kde si v rámci českého sportovního prostředí můžeme navzájem pomoci a rozvíjet nejen vrcholový, ale i výkonnostní sport. Kvituji tedy tuto a podobné akce a rád se jich budu v budoucnu účastnit," pochvaloval si.

Kromě zástupců více než 70 českých oddílů dorazili také členové vedení slovenského svazu, kteří zde sbírali inspiraci pro rozvoj florbalu v jejich zemi. "Celé setkání pro nás bylo velmi inspirativní. My jsme stále ještě ve stavu, kdy se coby federace stále rozvíjíme a hledáme cesty, jak vše dobře nastavit a jak vzdělávat členy našich klubů, abychom byli stále větším lákadlem i pro nejen sportující veřejnost na Slovensku," kvitoval možnost zúčastnit se setkání člen Výkonného výboru slovenské federace Jakub Klobučník.

Celou akci si pochvalovali i zástupci samotných oddílů. "Zvolené téma je skvělé. Každý klub, ať menší či větší, si v rámci něj najde svoje. Na společné setkání jezdíme už dobrých šest sedm let a těch informací, které jsme za tu dobu do klubu dostali, je opravdu hodně," popisuje například Adam Tkadlec z plzeňské Slavie. Další důležitý bod celého konceptu pak připomíná Jakub Menhart z Tatranu Střešovice: "Pro mě osobně je kromě tématicky zajímavých panelů důležitým přínosem i to, že se jako kluby potkáme a můžeme společně diskutovat a bavit se o budoucnosti florbalu a předávat si navzájem spoustu informací."

Rozhovory a aftermovie ze setkání oddílů PP3 najdete zde:

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se