Procházka: Vést tým na domácím šampionátu bude čest, úkolů a výzev je před námi ale spousta

Lukáš Procházka na tréninku v dějišti šampionátu 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Hlavním trenérem ženské reprezentace zůstává Lukáš Procházka, který tak povede národní tým na domácím mistrovství světa. Kromě toho bude působit jako koordinátor ženského florbalu. Jak vidí z osobního pohledu obě výzvy? V rozhovoru se mimo to vrací i k uplynulému cyklu.


Pokračujete jako hlavní trenér reprezentace. Co to pro vás znamená a jak dlouho jste o prodloužení spolupráce přemýšlel?
Vést národní tým na domácím mistrovství je čest a zároveň velká výzva, na kterou se moc těším. Po Singapuru jsem cítil chuť pokračovat. Zvažoval jsem řadu aspektů, které jsem potřeboval mít vyřešené, abych se mohl plně věnovat práci s národním týmem. Těší mne, že jsme dokázali s Českým florbalem najít společnou cestu a vyladit víceméně formality, díky nimž budeme moci efektivně navázat na odvedenou práci a posunout ji na další level.

Svůj první cyklus u reprezentace jste zakončil bronzovou medailí. Mohl byste se teď s odstupem vrátit nejen k šampionátu, ale k celé cestě k němu?
V uplynulém čase jsem si vše maximálně detailně zhodnotil. Máme kompletní analýzy věcí, které se nám povedly, a že jich nebylo málo, ale i momentů a prvků, v nichž jsem vnímal, že jsme nebyli dostatečně připravení či dobří, jak bychom mohli být. Cyklus ale hodnotím pozitivně. Dokázali jsme se přiblížit té absolutní špičce, hrát s našimi největšími konkurentkami vyrovnané zápasy a poprvé v historii jsme porazili Švédsko. Nicméně mistrovství světa nám ukázalo, že Finky a Švédky jsou objektivně stále o kus před námi. Věřím, že tato zkušenost nám pomůže k tomu, abychom se dostali ještě blíže, nebo dokonce na jejich úroveň, v ten nejlepší možný čas. Tím mám pochopitelně na mysli domácí mistrovství světa.

Trenér ženské reprezentace Lukáš Procházka na kempu v Hostivici | foto: Český florbal

Pro vás šlo o první cyklus, v němž jste vedl národní tým. Jaké zkušenosti jste během těch dvou let nasbíral?
Popsat, kolik zkušeností člověk nabral a jaké jsou rozdíly mezi trénováním nároďáku a v klubu, by vydalo na samostatný dlouhý rozhovor. Základní změna je v tom, že vše je koncentrované do krátkých úseků a každá práce musí být odvedena naprosto precizně. V tom je práce s reprezentací nekompromisní. Pokud nevyužijete čas na každé akci na maximum, tak další příležitost nedostanete. Máte prostor na přípravu, ale není čas na jakékoliv opravy, a to především během mistrovství světa, kdy na vás zároveň leží velká tíha daného okamžiku. To je ta asi největší zkušenost. O spoustě věcí jsme se sice bavili s manažerem reprezentace Jaroslavem Berkou či dalšími trenéry, kteří působili v předchozích cyklech, ale ta samotná zkušenost je nepřenosná. Pokud si ji neprožijete, tak ji nezískáte. Jsem velmi rád, že jsme zvládli poslední zápas mistrovství světa. Je to pro nás klíčový moment pro start nového cyklu.

Zmiňoval jste, že jste vnímal i, řekněme, nedostatky. Můžete být konkrétní?
Posunout a vylepšit se dá vždycky všechno. Cítím však, že za Finskem a Švédskem nejvíce zaostáváme v ofenzivní hře, kde jsme neměli takovou kvalitu, abychom se jim vyrovnali. Pak se jedná o různé aspekty v rámci týmového nastavení a s tím spojená ještě důkladnější mentální příprava či větší tlak na fyzickou kondici. Nesmíme zůstat stát na místě. Ve všech klíčových pilířích mám jasnou představu o tom, co a jakým způsobem bychom měli posunout. Úkolů a výzev je před námi docela dost.

"MS 2025? Tlak bude zcela určitě velký. Aktuálně stojíme na novém startu."
Lukáš Procházka, trenér reprezentace žen

Od šampionátu uběhlo čtvrt roku. Stihl jste si již odpočinout po náročném programu?
Ta intenzivní práce spojená s mistrovstvím světa trvala zhruba do konce roku, postupně přicházely analýzy a hodnocení jednotlivých oblastí. V rámci toho jsem si zvládl i odpočinout. Zároveň jsem se soustředil na práci u mužského áčka v Mladé Boleslavi, takže z florbalové rutiny jsem nevypadl a jsem za to rád. Cítím však, že mám již odstup.

Teď vás čeká nový cyklus, v němž budete obhajovat bronzovou medaili. Cítíte, že na vás bude v očích fanoušků větší tlak?
Tlak bude zcela určitě velký. Aktuálně stojíme na novém startu. Nechci na první dobrou střílet nějaké jednoznačné výsledkové cíle, ale budeme mít obrovskou touhu znovu uspět a udržet se na medailových pozicích. Znamená to nejen pro mne, ale pro celý tým velkou výzvu a motivaci. Jde navíc o domácí šampionát a uděláme všechno pro to, abychom jej zvládli.

Povedete tým na mistrovství světa a před svými fanoušky. To se nepovede každému trenérovi.
Těším se, asi jako každý, strašně moc. Divácky jsem zažil mistrovství světa v roce 2013 i "polodomácí" šampionát na Slovensku. Bude to obrovský rozdíl oproti tomu, co jsme zažili v Singapuru. Zažít jako trenér domácí vrcholnou akci je skvělé. Ne každému se to povede, a proto mám před sebou velkou motivaci.

Trenér Lukáš Procházka na tréninku reprezentace v Singapuru | foto: Martin Flousek/Český florbal

Na začátku cyklu vás bude čekat EFT v Karlových Varech. Bude to pro vás výhoda, že si budete moci osahat atmosféru?
Všechny domácí akce, i díky tomu, jak se k nim Český florbal staví a dokáže je uspořádat tak, že je o ně velký zájem, jsou pro nás obrovskou výhodou. Ti, kdo zažili Ústí, ví, jak je to super a jaká tam byla atmosféra. Hrozně jsme si to užili, zvládli jsme ustát tlak a předváděli jsme velmi dobré výkony. Možná dokonce nejlepší v celém cyklu. Bude to menší příprava na to, co nás o zhruba rok později bude čekat.

Velkým tématem jsou mladé hráčky. Nejen v uplynulém cyklu hrály velkou roli, navíc se aktuálnímu týmu juniorek velmi daří. Jakým způsobem mohou ovlivnit složení týmu?
Není úplně málo holek, které mohou promluvit do složení kádru. Nechci mluvit konkrétně, ale vím, co nám přinesly mladé hráčky, které byly teď na mistrovství světa. Ať už svou kvalitou, nebo svým myšlením a nastavením. Věřím, že budou dostávat šanci a velmi pravděpodobně jich bude víc, než jich bylo v Singapuru. Záleží to v první řadě na jejich práci a kvalitě. Měl jsem možnost je vidět na Polish Cupu a jejich nastavení, že mohou a chtějí vyhrávat velké zápasy, je něco, co nás láme v tom dospělém nároďáku blíže k oběma severským hegemonům. V tom vidím přidanou hodnotu k jejich kvalitně a herním schopnostem.

Pro vás byly uplynulé měsíce přelomové. Díky trénování reprezentace a v superligové Mladé Boleslaví jste začal dělat florbal na plný úvazek. Jak se to promítlo do vašeho osobního života?
Tohle je téma, které jsem řešil už dlouho. Posledních deset let, co jsem působil v korporátu, kde jsem také vedl týmy lidí, jsem cítil, že srdce mě táhne k florbalu. Musel jsem však brát v první řadě ohled na rodinu. Vždycky jsem toužil si tohle vyzkoušet. Velmi mě to baví, ale uvědomuji si, že pokud chci tuto práci dělat dobře,je to velmi náročné. Je to práce s lidmi, což není žádná rutina. Každý den se jedná o něco jiného. Musíte mít snahu posouvat nejen ostatní, ale i sám sebe a mít dobrý vliv na celý tým. Splnilo to moje očekávání, ale zároveň se vynořila celá řada výzev, které je potřeba zpracovat, abych se znovu posunul, protože je to prakticky neustálý proces.

"V ženském sportu jsou emoce, velké prožitky a skvělé sportovní výkony. Má rozhodně co nabídnout a Český florbal podle mě vycítil ten správný moment, kdy do toho šlápnout."
Lukáš Procházka, trenér reprezentace žen

Nově budete působit také jako koordinátor rozvoje ženského florbalu. Mohl byste novou funkci charakterizovat?
Já i celý Český florbal máme nějakou vizi, kterou chceme společně naplňovat a postupně tak budeme řešit různé kroky a dílčí cíle. Jsem přesvědčený o tom, že ženský florbal má obrovský potenciál. Budeme se snažit jej využít na maximum. Chceme motivovat oddíly a další hráčky, aby se florbalu věnovaly a aby z toho těžily jak ony samy individuálně, tak i týmy a samozřejmě i český florbal v podobě reprezentací. To je jedna z výzev a manažerských činností, na které se také moc těším.

Jak vnímáte z osobního hlediska to, že jste přerostl do té pozice, že můžete přímo ovlivňovat nejen jeden tým, ale podílet se na celém rozvoji ženského sportu?
Cítím, že Český florbal jako takový vnímá potenciál, který v oblasti ženského sportu leží, a chce jej vytěžit. Nebude to žádná moje one man show, ale spolupráce všech složek na celkovém posunu. I když narazíme na určitá úskalí, věřím, že pokud zlepšíme prostředí a uděláme z ženského florbalu ještě více atraktivní produkt, tak bude dál růst nejen sportovní kvalita, ale i zájem diváků a partnerů. V ženském sportu jsou emoce, velké prožitky a skvělé sportovní výkony. Má rozhodně co nabídnout a Český florbal podle mě vycítil ten správný moment, kdy do toho šlápnout.

O mistrovství světa 2025 jsme mluvili ze sportovního pohledu, ale jak pomůže z hlediska rozvoje ženského florbalu?
Jsem přesvědčený, že šampionát nejen zaujme, ale bude zároveň motivovat spoustu mladých holek, aby se florbalu začaly věnovat víc a v širším počtu. Organizačně jsme jako Češi vždy precizní a o turnaj bude divácký zájem. Je to důležitá součást té budované cesty. Dá se říci, že bude akcelerátorem celého vývoje, který věřím, že v tu chvíli bude již kráčet správným směrem. Mistrovství světa nám v celé této dlouhodobé práci jen pomůže a urychlí řadu procesů i vnímání veřejnost.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se