Ohlédnutí za první herní akcí U23. Prvotní šok vystřídal progres. Hráči nabrali motivaci, těší Pazderu

Jan Pazdera na kempu U23 | foto: Český florbal

Reprezentace do 23 let za sebou má premiérový turnaj. Češi se představili v německých městech Naumburg a Weissenfels, kde odehráli trojici duelů. Jak premiérová klání hodnotí trenér Jan Pazdera? „Dojmy jsou pozitivní. Jsem rád, že jsme dostali tuto možnost. Kvalita jednotlivých utkání byla vysoká a splnila nebo dokonce ještě předčila naše očekávání,” prozrazuje.


Češi dokázali porazit U23 Finska, remizovali se švýcarskou třiadvacítkou a na závěr turnaje si poradili s mužským celkem Německa. "Z celé akce sice vycházíme dobře výsledkově, ale v naší hře byly pasáže, kdy pro nás bylo těžší se srovnat a pochopit, jak se hraje dospělý florbal na mezinárodní úrovni. Konfrontace tohoto typu je přesně to, co hráči potřebují, abychom se mohli zase posouvat dopředu," těší Pazderu. 

První zápas proti Finsku jste nezačali moc dobře. Možná to byla trochu daň za nezkušenost. Jaký byl dojem z úplně prvního klání?
Čekali jsme to. Kombinace změn v nominaci na poslední chvíli, které tým výrazně omladily, a kdy s námi jelo i několik hráčů bez zkušeností z juniorských mistrovství světa, kteří však udělali v posledních letech zajímavý progres, jsme tušili že pro nás nemusí být úvod turnaje vůbec jednoduchý. Snažili jsme se kluky v rámci úvodního tréninku, který proběhl v Praze-Řepích, natlačit do trochu vyššího tempa. To se nám nepovedlo dostatečně. Finové prvních patnáct minut zápasu jasně dominovali. My jsme nevěděli, kde nám hlava stojí a absolutně jsme nebyli připravení na bránění tak dominantního týmu. V rámci pozápasové zpětné vazby hráči sami říkali, že takové tempo předtím nezažili a že z něj byli v úvodu celkem zaskočení.

Pak se vám však povedl skvělý obrat. Co všechno jste během něj museli korigovat a měnit, aby to vše zaklaplo a byla z toho první výhra?

Museli jsme reagovat. Do první lajny jsme ze střídačky poslali Pepu Juhu, zjednodušili jsme útočnou hru a srovnali jsme se v obraně. Měli jsme samozřejmě i velké štěstí, protože jsme vytěžili z minima maximum a do první pauzy snížili na 2:3. O přestávce jsme si jasně řekli, co se musí na hřišti dít a kontrola hry se začala pomalu překlápět na naší stranu. Vnutili jsme Finům naše tempo, díky čemuž trochu polevili. Ve zbývající fázi zápasu jsme pak byli lepším týmem a zvítězili. Z výsledku máme pochopitelně radost, zároveň nám soupeř ukázal, že v rámci práce na tom nejvyšším mezinárodním levelu máme ještě hodně co zlepšovat. 

V sobotu jste pak remizovali se Švýcarskem. Byl vidět nějaký rozdíl?
Když to srovnám, tak Finové byli blízko k dospělé reprezentaci. Rozdíl věkový i ve fyzické vyspělosti hráčů mezi jejich a naším výběrem byl dost velký. Švýcaři měli jen o málo starší tým, než jsme měli my. To se projevilo i na samotném zápase. Na obou stranách bylo hodně výkyvů v kontrole hry. Hrál se florbal více podobný tomu juniorskému.

Na úplný závěr turnaje jste si pak zahráli s dospělou reprezentací Německa. Byl zápas proti mužskému výběru v něčem jiný v porovnání s měřením s výběry U23, případně v čem se nejvíce lišil?

Němci měli na turnaji dospělý výběr. Odehráli čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Testovali širší výběr a protočili kolem 25 hráčů. Měl jsem radost z minizápasu prvních pětek, protože ta německá byla velice kvalitní. V zápase jsme měli více ze hry, kontrolovali jsme rytmus. Hráči ze sebe vyždímali zbytky sil, hlavně těch psychických. V závěru nám za stavu 6:1 trochu došly síly, polevili jsme a Němci nás potrestali. I tím, že jsme hráli proti dospělému týmu, tak se hráči vybičovali k lepšímu výkonu a byl to asi nejvyspělejší výkon na turnaji.

Celkový dojem z akce? Byl vidět u hráčů určitý vývoj a co vám to ukázalo třeba v rámci připravenosti samotných florbalistů na mezinárodní level?

Pozitivně mě překvapilo, jak jsme se v průběhu akce vyvíjeli. Pokud nás postihl třeba nějaký výpadek, tak jsme dokázali zareagovat tak, že to neovlivnilo celkový výkon a tím i výsledek. Chyby určitě budou, je to mladý tým a tyto akce jsou od toho, aby je odhalovaly a abychom se s nimi učili pracovat a právě na ně adekvátně umět zareagovat. Když se podívám na to, kde začala naše úroveň hry a kde byla v posledním zápase, tak z toho mám opravdu radost. S hráči jsme si po turnaji sedli na individuálních pohovorech a ze zpětné vazby nám vyplynulo, že nabrali spoustu inspirace a motivace do práce v ligové sezoně. Ví, na čem musí zapracovat. Všichni hrají v superligových týmech a věřím, že se jim tato předsevzetí podaří v této sezóně naplnit.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se