Jako v Helsinkách! Češi poznali složení základní skupiny na MS

Česká reprezentace mužů vyhrála kvalifikaci v polském Lochówě | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Český tým pod vedením Jaroslava Berky se na začátku února úspěšně kvalifikoval na blížící se světový šampionát. V úterý 5. března pak proběhl los základních skupin.


Češi byli coby úřadující vicemistři světa zařazeni v prvním koši společně s Finskem, Švédskem a Švýcarskem. V rámci losu, který proběhl v dějišti nadcházejícího mistrovství světa, byl národní tým vylosován do skupiny A, kde se potká se Švýcarskem, Německo a Norskem. Stejným soupeřům již Češi čelili v roce 2021 na odloženém mistrovství světa v Helsinkách, kde nakonec získali bronzovou medaili.

S výběrem Německa se Češi potkají již počtvrté v řadě a mohou tak navázat na předchozí tři triumfy. S Nory uzavírala reprezentace základní skupinu ve zmíněném roce 2021. Se Švýcary nehrál český tým jen na dvou mistrovstvích světa – na tom prvním roce 1996 a v roce 2012.

„Přemýšlel jsem o tom před losem a upřímně nemohu říci, že bych měl favorizované týmy, které bych si do skupiny přál. Hra na této (nejvyšší) úrovni je stále náročnější. Pro nás je mistrovství světa příležitostí, abychom ukázali, kam jsme již v rámci našeho postupného procesu došli. Velmi se těšíme do Malmö,” říká trenér Jaroslav Berka.

Češi budou v základní skupině čelit Švýcarsku, v případě postupu do semifinále pak bude na národní tým čekat pravděpodobně jeden ze dvou nejúspěšnějších týmů ve skupině A. „Chceme být úspěšní, proto se nebudeme ohlížet na to, jaké máme soupeře. Připravíme se nejen na týmy, které nás budou v základní skupině čekat a v Malmö předvedeme to nejlepší, co v nás je,” komentuje český kouč.

Světový šampionát v Malmö proběhne od 7. do 15. prosince. Počtvrté v historii hostí vrcholnou akci kolébka florbalu. Přístavní město Malmö hostilo již část šampionátu v roce 2006.

Kromě pořadatelského Švédska se mistrovství světa zúčastní dalších jedenáct evropských týmů, které vzešly z kvalifikačních turnajů. Své místo si zajistila v dvojutkání s USA i Kanada s českým brankářem Kryštofem Ivanem Kashou. Poslední tři týmy vzejdou z asijské kvalifikace. Její vítěz a vítěz souboje o třetí místo zamíří do skupiny C, do skupiny D pak půjde poražený finalista.

Rozlosování do skupin

A: Česko, Německo, Norsko, Švýcarsko
B: Finsko, Lotyšsko, Slovensko, Švédsko
C: Estonsko, Kanada, AOFC (1), AOFC (2)
D: Dánsko, Polsko, Slovinsko, AOFC (2)

Záznam losu MS 2024

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se