Češky jako olympioničky. Společnost Avenier poskytla reprezentantkám preventivní péči

Jana Christianová na očkování ve společnosti Avenier | foto: Český florbal

České reprezentantky se vydaly na dlouhou pouť a již ve středu přistály v Singapuru. Cesta do asijské destinace je samozřejmě spojená i s možnými zdravotními riziky, kterým národní tým předchází i díky partnerství se společností Avenier, u níž dostaly florbalistky a členové realizačního týmu možnost očkování, aby zmírnili riziko toho, že do průběhu mistrovství světa zasáhne nečekaně onemocnění některou z více či méně exotických nemocí.


Na očkování sportovních reprezentantů se podílí i významný český epidemiolog Rastislav Maďar, který je již přes patnáct let odborným garantem center očkování a cestovní medicíny Avenier a vede Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity, kde působí i v pozici děkana.

Společnost Avenier disponuje největším počtem center očkování a cestovní medicíny napříč celou Českou republikou. "Jako celostátní síťmáme ročně desítky tisíc pacientů a jsme k dispozici pro všechny složky populace včetně právě sportovců a sportovkyň. Poprvé jsme hromadné očkování řešili před letní olympiádou v Riu a od té doby jsme očkovaly celou řadu olympijských sportovců. Já osobně jsem ve své ordinaci naposledy očkoval reprezentanty bowlingu, kteří odjížděli na mistrovství do Brazílie. Z toho je vidět, že řešíme opravdu všechny sporty od těch velkých, mezi než patří u nás třeba florbal, po ty nejmenší. Spolupracovali jsme na řadě šampionátů a sportovních eventů nejen mimo republiku, ale i u nás v Česku, kdy jsme třeba v období covidu zajišťovali, aby se tyto akce vůbec mohly konat," vysvětluje Rastislav Maďar, který má sám velmi kladný vztah ke sportu. Sám hrával vrcholově basketbal a občas vezme do ruky i florbalku.

Vakcinace do většiny zemí není povinná, funguje však jako důležitý doplněk k budování obranyschopnosti v prostředí, v němž se vyskytují oproti našim podmínkám odlišné patogeny. "Sportovci, trenéři a funkcionáři si velmi uvědomují, jak je důležitý imunitní systém a podnikají pro to různé kroky jako správné stravování, pohyb, otužování a podobně. To je ovšem forma nespecifické ochrany. Existuje však i specifická forma prevence, a tou je právě očkování, díky němuž se organizmus připraví cíleně na konkrétní patogeny. Různá onemocnění se nejvíce objevují na místech s vysokou koncentrací osob, což je právě třeba sportovní turnaj. Osobně znám nemálo sportovců, kterým nemoc, jíž šlo předejít očkováním, ukončila kariéru," zdůrazňuje Maďar.

S dějištěm konání mistrovství světa žen má přední český epidemiolog zkušenosti. Sám Singapur dvakrát navštívil. "Předně je to krásné místo. Je to vyspělá země s vyspělým zdravotnickým systémem, což působí lehce zavádějícím dojmem, jako že tam nic moc nehrozí. Musíme si ale uvědomit, že leží jeden stupeň od rovníku a neustále jsou v místě dešťové srážky. Hrozí proto nákazy přenášené komáry, jako horečka dengue. Je to navíc velká aglomerace, kde se na malém prostoru kumuluje hodně lidí a současně v něm žije řada lidí z jiných zemí, například z Číny, Indie či Malajsie, což přináší další zdravotní rizika," popisuje.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tak Rastislav Maďar je velkým sportovním fanouškem a nenechá si proto ujít ani výkony českých lvic na florbalovém mistrovství světa: "Velmi se těším a šampionát budu sledovat. Nedlouho po skončení mistrovství světa mě dokonce osobně čeká cesta do Singapuru, takže s českou reprezentací budu na dálku ve spojení. Jsem si jistý, že to dobře dopadne a budu hráčkám držet pěsti."

Celý rozhovor s Rastislavem Maďarem

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se