Boj o přežití začíná. Vzepře se kmen nebo sokolí letka?

Ondřej Machatý (Pardubice) v šanci před brankářem Butchisu Eduardem Vladařem | foto: SOKOLI Pardubice

Ve stínu bitev o BigBoard Superfinále se o tomto víkendu rozehraje také bitva o holé přežití. Ve druhém kole play-down na sebe narazí nováček Butchis a pardubičtí Sokoli.


Pro pražský kmen se jedná o vůbec první účast v podobné fázi soutěže. V minulých letech totiž byli zvyklí výhradně na opačné starosti. Kdo by dnes neznal strhující příběh klubu, který se z nejnižších regionálních pater vyškrabal prakticky stylem start-cíl až do Livesport Superligy. Aby mohl Butchis psát svou pohádku o nejlepší lize v Česku dál, musí nyní zdolat pardubické florbalisty, kteří mají se záchranou "last minute" celkem nedávné zkušenosti. V roce 2022 totiž po ovládnutí druhého kola play-down proti Hattricku zdolali v rozhodujícím pátém zápase baráže další brněnský tým Bulldogs a uchovali superligu na východě Čech.

V průběhu aktuálního ročníku byli možná neprávem Pardubičtí řadou fanoušků, a to především po 22gólovém výprasku od Mladé Boleslavi, odepsáni a zabaleni do zásilky s cílovou destinací 1. liga. Sokoli okupovali nejnižší příčku a dlouho nemohli vybřednout z výsledkové krize. V závěru ročníku si ale přeci jen zlepšenými výkony dokázali, že umí i vyhrávat a byli velmi blízko k záchraně i v prvním kole proti Black Angels. Náročná série, v níž dokonce Pardubičtí dvakrát vedli, se protáhla až do sedmého zápasu, v němž si však zachovali příslušnost v nejvyšší soutěži Black Angels, čili tým, který v aktuálním ročníku sdílel domácí prostředí ve Štěrboholích právě s Butchisem.

Butchis hned v úvodních kolech ukázal, že by mohl být zajímavou štičkou v superligovém rybníčku. Ve třetím kole si totiž vyšlápl na Bohemians a obstojně si vedl i v soubojích s celky z podobných pozic v tabulce nejvyšší soutěže. Po cenných bodech sahal i v bitvě s tehdy dominantním Chodovem, jejichž vzájemný souboj nabídl 23 branek a triumf hráčů z Jižního Města 12:11. Od televizní výhry na půdě jeho současného protivníka v boji o udržení naděje na záchranu z Pardubic na konci listopadu ale získali svěřenci Jana Zahalky jediný bod za remízu s Karlovými Vary. V kolo před koncem znovu poznali opojný pocit z vítězství a znovu se jejich kořistí stala sokolí letka. V prvním kole play-down pak zužitkovali Hurikáni větší balíček zkušeností a povolili Butchisu jen jediný triumf, a to ve třetím duelu série.

Ve druhém kole play-down, které začne dvojzápasem v UNYP ARENĚ, nelze předjímat favorita. Vzájemné zápasy ze základní části sice hovoří ve prospěch Butchisu,, ale Sokolové v sérii proti Black Angels jasně ukázali, že se nehodlají vzdávat. Navíc se jim do skvělé formy rozchytal Martin Haleš a dopředu je požene i domácí prostředí na Dašické. Pražský kmen může mít ve vzájemné bitvě výhodu v podobě osobností jako jsou Jakub Černý či jeho věrný souputník Matyáš Kalina, kteří umí sami rozhodovat zápasy. Zároveň jim chybí v sestavě kapitán Tomáš Vondruška. Každopádně ani triumf nemusí znamenat záchranu. V baráži totiž na některý z neúspěšných celků bude čekat silný kalibr v podobě neúspěšného celku z finále 1. ligy mužů, v němž na sebe číhají Kanonýři Kladno a Bulldogs Brno.

PROGRAM 2. KOLA PLAY-DOWN

Sobota 30. března
18.00 BUTCHIS – SOKOLI Pardubice | MATCH CENTER

Neděle 31. března
18.00 BUTCHIS – SOKOLI Pardubice | MATCH CENTER

Sobota 6. dubna
17.00 SOKOLI Pardubice – BUTCHIS | MATCH CENTER

Neděle 7. dubna
17.00 SOKOLI Pardubice – BUTCHIS | MATCH CENTER

Úterý 9. dubna (případný 5. zápas)
BUTCHIS – SOKOLI Pardubice | MATCH CENTER

Čtvrtek 11. dubna (případný 6. zápas)
19.00 SOKOLI Pardubice – BUTCHIS | MATCH CENTER

Sobota 13. dubna (případný 7. zápas)
BUTCHIS – SOKOLI Pardubice | MATCH CENTER

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se