ZÁZNAM | Tisková konference ke startu sezony 2023/24

Ligový ročník 2023/24 odstartuje již za několik desítek hodin. V sídle Českého florbalu proběhla v úterý tradiční tisková konference k začátku nové sezony, které se jako hosté zúčastnili prezident Českého florbalu Daniel Novák, ředitel soutěží Zdeněk Mlčoušek, brankář Tatranu Tomáš Jurco a gólmanka české reprezentace a jednička Chodova Jana Christianová.


Český florbal chce navázat na úspěšnou sezonu 2022/2023

Florbalová sezona 2022/2023 patří v historii tohoto sportu mezi ty nejúspěšnější. Juniorkám se povedlo dosáhnout na historické stříbro na šampionátu v Katovicích, na což poté navázali muži, kteří vybojovali na mistrovství světa ve Švýcarsku také druhé místo. 

Vrcholem ligového ročníku bylo již jedenácté superfinále, které překonalo všechny dosavadní divácké rekordy. Na ženský duel přišlo do O2 areny přes deset tisíc fanoušků, mužské superfinále navštívilo více než 12 500 fantastických diváků. Příznivci florbalu si přišli na své i během duelů nejvyšších soutěží. Spousta z nich má stále pod kůží jarní play-off, které se hrálo ve skvělé atmosféře a v zaplněných halách napříč republikou.

Livesport Superliga 2023/24

Nejvyšší mužská florbalová soutěž začne svou 31. sezonu. V Livesport Superlize došlo k jedné změně. Sestupující Panthers Otrokovice nahradil pražský Butchis, jenž se stane už 42. celkem, který si zahraje v superlize. Hned v prvním kole jej bitva s vicemistrem z Vítkovic.

Úvodní duel proběhne už v pátek 8. září, kdy se spolu potkají dva účastníci aktuálního ročníku Poháru mistrů. Úřadující mistr ze Střešovic přivítá na svém hřišti pohárového vítěze Bohemians. Reprízu posledního BigBoard Superfinále mezi Tatranem a Vítkovicemi uvidí fanoušci 19. listopadu.

Základní část Livesport Superligy bude dohrána 2. března. Poté bude následovat osmifinále play-off, do nějž se zapojí celky na 7. - 10. místě tabulky. Vítězové sérií hraných na maximálně tři utkání postoupí do čtvrtfinále. Účastníky BigBoard Superfinále 2024 poznáme nejpozději v neděli 7. dubna. Vrchol sezony v pražské O2 areně bude na programu 14. dubna.

Několika změn doznal také projekt videorozhodčího. Po zkušenostech z uplynulého play-off nově nebude možnost vetovat při technické schůzce používání trenérské výzvy. Rozhodčí navíc mohou kromě oficiálních záběrů z přenosu či videosystému využít i záběrů z dalších kamer, které jsou v hale a z nichž dokáže pořadatelský oddíl přenést signál ke stolku. Nově bude také možné přezkoumat situaci, při níž došlo/má dojít k udělení trestu do konce utkání. Pokud si střídačka vyžádá trenérskou výzvu, bude nově potrestána dvěma minutami i v případě, že budou záběry neprůkazné. Dosud byl menší trest udělován pouze v případě, že rozhodčí při přezkoumání videa jednoznačně potvrdili svůj původní verdikt.

Termíny Livesport Superligy

2. března | Konec základní části
od 5. března | Osmifinále
od 12. března | Čtvrtfinále
od 27. března | Semifinále
14. dubna | BigBoard Superfinále 

Extraliga žen 2023/24

Nejvyšší ženská soutěž se v ročníku 2023/24 odehraje s jedenácti účastníky a jako obhajující mistryně do ní vstoupí hráčky Vítkovic. Na každý tým tak v jednom kole čeká pauza. Premiérovou účast v nejvyšší ženské florbalové lize absolvují celky Třince a Znojma. Po roční odmlce se vrátily mezi elitu Židenice.

Úvodní duel bude na programu už v pátek 8. září. FBC Ostrava v něm vyzve brněnské Bulldogs a půjde hned o velmi zajímavé klání. V sobotu se proti sobě postaví dva nováčci - Židenice a Znojmo. Třinec při své premiéře přivítá v neděli Bohemians. Reprízu posledního superfinále mezi oběma ostravskými celky uvidí diváci 4. listopadu v ČPP Aréně.

Extraliga dofinišuje dlouhodobou fázi 25. února. První březnový víkend pak odstartuje čtvrtfinále play-off. Obsazení BigBoard Superfinále 2024 poznáme stejně jako u Livesport Superligy nejpozději v neděli 7. dubna, šampionky v superfinále o týden později.

Termíny Extraligy žen

25. února | Konec základní části
od 2. března | Čtvrtfinále
od 23. března | Semifinále
14. dubna | BigBoard Superfinále 

Pohár mistrů v nové podobě

Velkou novinkou v nové sezoně je rozšíření Poháru mistrů. Mezinárodní florbalová federace (IFF) postupuje podle předem stanoveného harmonogramu, jehož cílem je výrazné rozšíření elitní mezinárodní klubové soutěže. V první fázi se do projektu zapojují dva celky ze čtyř nejlepších soutěží světa. Právo startovat v Champions Cupu tak dostal kromě mistra také vítěz v poháru.

Česko tak již příští týden budou reprezentovat nejen vítězové nejvyšších soutěží Tatran Střešovice za Livesport Superligu a 1. SC Vítkovice, které ovládly Extraligu žen, ale v mužském pavouku také vítěz poháru Bohemians a v ženském Ostrava, jež sice skončila druhá v extralize, ale právo účasti získala díky tomu, že rytířky kromě nejvyšší soutěže ovládly i pohár.

Zásadní změnou je, že čtvrtfinále a semifinále se odehrají stylem doma-venku a čeští fanoušci se tak mohou těšit na elitní mezinárodní duely. V první fázi se spolu potkávají celky v rámci konferencí, české celky se v jižní konferenci potkají s týmy ze Švýcarska.

Už ve středu 13. září nastoupí v UNYP ARENĚ Bohemians proti Wileru, kde v předminulé sezoně působil současný útočník klokanů Matyáš Krebner. Největší nálož zápasů čeká na příznivce florbalu v sobotu 16. září. V ostravské ČPP Aréně se střetne FBC s Klotenem, klokany čeká odveta ve Wileru, Tatran vyrazí na půdu Könizu a Vítkovice čeká boj na půdě Zugu, kde působí pod vedením bývalé rytířky Natálie Martinákové reprezentantky Denisa Ratajová s Ivanou Šupákovou, které rovněž zanechaly ve Vítkovicích hluboký otisk své stopy, a Martina Řepková. Odvety na půdě Tatranu, rytířek a Klotenu jsou na programu 23. září.

Odehrána jsou již čtvrtfinálová klání v severní konferenci, kde slaví postup do další fáze Eliška Krupnová s Pixbem a také dvojice Filip Langer - Ondřej Němeček ze Strovrety, která vyřadila Classic s Adamem Hemerkou. V semifinále jsou rovněž další dva švédské celky, muži Falunu a ženy Thorengruppenu.

České týmy v Champions Cupu
Muži

13. září, 19.00 (UNYP Arena) | FbŠ Bohemians - SV Wiler-Ersigen
16. září, 16.00 | Floorball Köniz Bern - Tatran Střešovice
16. září, 19.30 | SV Wiler-Ersigen - FbŠ Bohemians
23. září, 18.00 (SC Řepy) | Tatran Střešovice - Floorball Köniz Bern 

Ženy

16. září, 17.00 | Zug United - 1. SC TEMPISH Vítkovice
16. září, 18.30 (ČPP Aréna) | FBC ČPP Bystroň Group Ostrava - Kloten-Dietlikon Jets
23. září, 17.00 (SC Dubina) | 1. SC TEMPISH Vítkovice - Zug United
23. září, 18.30 | Kloten-Dietlikon Jets - FBC ČPP Bystroň Group Ostrava

Živé přenosy na ceskyflorbal.tv i ČT sport

Český florbal vstupuje do sezony 2023/24 s novinkou ve vysílání florbalových utkání. Už v průběhu srpna byla spuštěna videoplatforma ceskyflorbal.tv, která si prožila ostrý test během prvních pohárových zápasů a turnaje Euro Floorball Tour. Platformu provozuje Český florbal ve spolupráci se švédskou společností Stay Live. Fanoušci na ní najdou veškerý obsah z elitního florbalu - přímé přenosy, záznamy, sestřihy, rozhovory po utkání a bonusový obsah, který doručuje nejen Český florbal, ale skrze vlastní kanály i kluby. Platforma je zpoplatněna, část obsahu však zůstane fanouškům přístupná i za pouhou registraci.

"Máme za sebou úvodní zkušební týdny, během kterých jsme vyladili první, řekněme, porodní bolístky. Aktuálně máme už i první stovky předplatitelů. Větší nárůst počítáme, že přijde se startem nejvyšších soutěží, které jsou logicky nejsledovanější. Jak již bylo několikrát řečeno, je to pro nás velká výzva, se kterou se musíme popasovat. Nicméně už turnaj EFT v Ústí nad Labem přinesl dobré výsledky a ukázal nám potenciál rodícího se produktu. Věříme, že lidé si najdou cestu i k placenému obsahu a podpoří tak především snahu samotných klubů o to, aby jim přinášely co nejlepší zážitek i z pohodlí domova," říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Novinkou budou přenosy z neelitních a mládežnických soutěží, které budou produkovány speciálními primárně automatickými kamerami. Ty fungují na bázi umělé inteligence a už od začátku roku je instaluje do hal společnost Perinvest Media, se kterou ČF uzavřel partnerství týkající se výroby přenosů, jež doposud vůbec neexistovaly. "V současnosti nejsou přenosy z mládežnických utkání prakticky dostupné, zejména rodiny mladých florbalistů a florbalistek tak nemají možnost sledovat utkání jinak než cestovat na samotné turnaje. Spolupráce s firmou Perinvest Media by toto mohla změnit a přinést daleko větší dostupnost florbalových utkání," věří Novák. Přenosy vyrobené AI kamerami budou po zkušebním období a testování systému taktéž zpoplatněny, vznikne díky nim obsah ze stovek utkání mládežnických a nižších mužských a ženských soutěží, který doposud nikdo neprodukoval.

Fanoušci se mohou těšit znovu na várku televizních zápasů na ČT sport, které budou všechny dostupné zdarma také na videoplatformě ceskyflorbal.cz. První z nich přinese Česká televize 2. října z pražské UNYP ARENY a bude jím pražské derby Sparty s Bohemians. Naváže na něj duel ženské extraligy mezi Vítkovicemi a Chodovem. "V rámci dohody s Českou televizí došlo k jedné změně. Nově si ČT vybírá, které zápasy bude vysílat. Nastavili jsme si vzájemně pravidla, jak stále udržet co nejvíce přenosů z různých hal, ale poprvé opouštíme princip garance domácího utkání pro každý superligový celek. Máme radost, že se i nadále bude florbal objevovat na obrazovkách ČT sport či na platformě ČT sport PLUS. Diváci se samozřejmě mohou těšit nejen na kvalitní ligový florbal, ale také na přenosy z blížícího se MS žen v Singapuru," vysvětluje prezident Českého florbalu.

Ženy zapsaly historickou výhru, premiéra pro U23

Týden před startem nejvyšších soutěží se fanoušci florbalu naladili díky reprezentačním akcím. Ženská reprezentace vybojovala na domácím turnaji Euro Floorball Tour druhé místo. V neděli před skvělou kulisou ve Sportcentru Sluneta v Ústí nad Labem poprvé v historii zdolala po samostatných nájezdech Švédsko. Češky si dokázaly poradit také se Švýcarkami a v pátek se do posledních vteřin praly o vítězství s Finkami, které nakonec ovládly celý turnaj. 

"Myslím si, že celý zápas byl od prvního střídání až do samého konce hrozně náročný. Byly tam lepší i horší pasáže, ale celý tým ohromně dřel, padal do střel a nechaly jsme tam všechno, což se nám vrátilo výhrou. Takže jsem na tým hrozně hrdá a těším se s ním na další zápasy," zářila po utkání kapitánka reprezentace Eliška Krupnová, která sama přiznala, že historický duel hodně prožívala: "Na střídačce jsem hrozně křičela, podporovala holky a snažila se komunikovat v lajně. Byla tam sice spousta emocí, ale zároveň je člověk musel korigovat tak, aby podal na hřišti soustředěný výkon, takže to bylo náročné. Byl to prostě zápas se vším všudy."

Pro svěřenkyně Lukáše Procházky se zároveň jednalo o jednu ze dvou posledních herních akcí před odletem na mistrovství světa, které proběhne už na začátku prosince v Singapuru. Češky si na domácí půdě notně zvedly sebevědomí a ukázaly, že od posledního šampionátu dokázaly ujít řádný kus cesty. V říjnu je bude čekat ještě EFT ve finském Turku.

Samotné mistrovství světa pak bude pro české hráčky a celý realizační tým velkou výzvou i kvůli netradičním podmínkám, které budou v tu dobu v asijské destinaci panovat. V základní skupině vyzvou reprezentantky Švédsko, Slovensko a Polsko.

Mužský celek se vypravil do Lotyšska k prvním zápasům v novém cyklu. V rámci nich si Češi poradili celkem snadno s Estonskem, díky skvělé třetí třetině přetlačili Lotyšsko a i přes závěrečnou porážku 5:6 se Švýcarskem nakonec celý Turnaj čtyř zemí ovládli.

Premiérový turnaj odehrála reprezentace do 23 let. Již pátý reprezentační tým při svém historicky prvním duelu předvedl skvělý obrat a nakonec se radoval z triumfu 5:4 nad stejně starými Finy. Svěřenci Jana Pazdery následně remizovali se Švýcarskem 4:4 a na závěr programu si poradili s mužským výběrem Německa.

Pohár začal už v srpnu, finále se odehraje v únoru

Sezonu odstartoval jako tradičně Pohár Českého florbalu, do nějž se znovu zapojila řada týmů napříč celou republikou. Aktuálně známe téměř kompletně obsazení čtvrtého kola mužského pavouku, ženy se chystají na druhou fázi. Finále poháru proběhne tentokrát v polovině února díky nově zavedenému finále Poháru mistrů v polovině ledna, destinace bude oznámena v nadcházejících měsících.

Termíny Poháru ČF 2023/24
MUŽI

8. 9. - 9. 10. 2023 | 4. kolo
13. 10. - 6. 11. 2023 | 5. kolo
6. 12. 2023 | Osmifinále
20. 12. 2023 | Čtvrtfinále
17. 1. 2024 | Semifinále 

ŽENY

6. - 28. 9. 2023 | 2. kolo
2. 10. - 20. 11. 2023 | Osmifinále
20. 12. 2023 | Čtvrtfinále
17. 1. 2024 | Semifinále 

FINÁLE

13. 2. 2024 

Český florbal a Holba pokračují v partnerství

Český florbal před startem nového ročníku prodloužil partnerství s pivovarem Holba, a to minimálně o dva další roky. Za dosavadní šestileté období spolupráce se pivovar z podhůří Jeseníků podílel na celé řadě významných projektů, mezi něž patří třeba Holba 100, díky níž jsou oceňovány kluby z nižších soutěží, či Street Floorball League. Je zároveň hlavním partnerem ČF a partnerem reprezentace. Rovněž byla součástí řady akcí, a to včetně domácí světových šampionátů mužů a juniorů.

"Jsme velmi rádi, že pivovar Holba bude spojen s florbalem i v dalších sezonách. Myslím si, že za celou dobu naší spolupráce jsme dokázali společně ujít pořádný kus cesty, a i fanoušci vnímají Holbu jako pevnou součást florbalu. Podpis smlouvy je pro nás významným partnerským krokem a jen potvrzuje, že dlouhodobá partnerství jsou pro nás prioritou a skvěle fungují pro obě strany," těší prezidenta Českého florbalu Daniela Nováka. 

"Partnerem Českého florbalu jsme již od roku 2017 a s radostí jsme podepsali navazující dlouhodobou spolupráci, protože být oficiálním pivem Českého florbalu je pro nás čest. Florbal je sport, kde všichni hrají čistě, srdcem a kde si musí cestu k úspěchu každý "odmakat". Podobné je to i u nás - bez poctivého řemesla, tradice, lásky k pivu a čistoty Jeseníků bychom nebyli Ryzí pivo z hor," říká Petr Hermély, marketingový ředitel společnosti Pivovary CZ Group. 

Rozhodčí budou mít nové dresy od SPORTAGON

Novinkou od sezony 2023/2024 budou také zbrusu nové dresy John Kiss ve speciálním designu od nového partnera SPORTAGON CZ. Poprvé fanoušci uvidí rozhodčí v novém oblečení už na startu Livesport Superligy i Extraligy žen. Na jejich představení se můžete těšit v závěru týdne.

"V této spolupráci jsme našli spolehlivého partnera, který nám pomůže pružně reagovat na potřeby a celkový růst florbalu. Je to partner, který florbalové prostředí velmi dobře zná a bude to jeho velká výhoda. Skvělé je, že rozhodčí budou pískat v nových speciálně pro florbal navržených dresech," těší Daniela Nováka, prezidenta Českého florbalu.

"Předně jsme moc rádi, že jednání dopadla dobře a partnerství je dlouhodobé. Od začátku byl cíl a nabídka zpracovaná tak, aby se vyrobil dres přímo pro florbalové prostředí. Na tyto modely dresu navážeme i dresem pro speciální akce v následujícím období," komentuje spolupráci Tom Ondrušek, obchodní ředitel Sportagonu.

Florbal je "tady" a po celé republice na billboardech

Ve spolupráci s partnerem BigBoard rozjel Český florbal celorepublikovou kampaň na venkovních reklamních plochách. Heslo "Florbal je tady!" připomíná fanouškům, že se po letní pauze, kterou vyplnil již šestý ročník venkovní série turnajů Street Floorball League, znovu vrací florbalové soutěže. Díky titulárnímu partnerovi superfinále byla už na konci sezony velmi výrazně vidět právě florbalová bitva roku na řadě místě České republiky a také v pražském metru. 

Školské poháry opět rozhýbou tisíce dětí

Na velmi úspěšnou předchozí sezonu budou chtít navázat oba školské poháry. ČEPS Cup pro základní školy se honosil jednou z nejvyšších účastí více než 1200 školních týmů a znovu zprostředkoval školákům z prvního stupně spoustu parádních zážitků. Středoškolský Subterra Cup poté překonal účastnický rekord, kdy se jej zúčastnilo přes 750 týmů a čtveřici nejlepších týmů pak čekalo velké finále v O2 areně, které znovu úspěšně otevřelo BigBoard Superfinále. 

"Oba školské poháry jsou pro nás klíčové nejen v rámci propojení se silnými partnery, ale především kvůli rozvoji florbalu napříč republikou. ČEPS Cup mnohdy ukáže malým dětem krásu sportu s děrovaným míčkem či v nich probudí zápal pro florbal. Subterra Cup poté motivuje řadu hráčů a hráček, pro které se O2 arena jako chrám florbalu stává dosažitelnou metou již v mladém věku," těší prezidenta Českého florbalu.

Registrace do obou tradičních školských turnajů budou možné od druhé poloviny září.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se