PŘEHLED | Kdo má jistotu a kde všude zuří boj o play-off?

Vzájemný duel 1. ligy žen mezi plzeňskou Slavií a SKV | foto: FBŠ Slavia Plzeň

Základní část ve florbalových soutěžích pomalu vrcholí. Pojďte se nyní s námi podívat na to, jaká je situace v Extralize žen, 1. lize mužů a obou skupinách Národní ligy a 1. ligy žen.


EXTRALIGA ŽEN

Sára Seevaldová s Michaelou Kubečkovou po gólu v utkání Vítkovice – Bulldogs | foto: Pavel Netolička/1. SC TEMPISH Vítkovice

K vítězství v základní části směřují Vítkovice, které ale nemají ještě stoprocentně vyhráno. Pokud by klopýtly s nevyzpytatelnými Bulldogs Brno, mohl by o jejich triumfu rozhodovat až zápas posledního kola, v němž vyzvou již jistě nejhůře druhý Chodov. Ten ale čeká příští týden také klání s brněnským celkem.

Tím se dostáváme k boji o 3. – 5. místo. Tyto pozice mají jasné tři týmy – Ostrava, Tatran a právě Bulldogs. Brňanky by jistě rády zabojovaly o výhodu domácího prostředí ve čtvrtfinále, vzhledem k výše zmíněnému je ale čeká hodně těžký program. Navíc se budou muset spoléhat na hned dvojí klopýtnutí celků nad nimi, které hrají s papírově slabšími celky. Reálně tak může vypadat útok pouze na pozici Tatranu, s nímž brněnský tým uzavře základní část. Aktuálně mají Ostrava s Tatranem stejně bodů. V případě rovnosti i po následujících třech kolech na tom bude lépe celek ze Střešovic, který má o branku lepší skóre. 

Vyřazovací část má jistou i Olomouc a Start98. Hodně teoreticky o ní může přijít Bohemka, ale to by musela ztratit všechny nadcházející duely a naopak devátý Liberec ani jednou nezaváhat. Zároveň by vzhledem k výsledku z prvního utkání musel Liberec ve vzájemné bitvě vyhrát alespoň o devět branek. Dá se tedy předpokládat, že se tak nestane a už teď můžeme hovořit o jisté osmičce postupujících.

Zároveň také víme, že play-down se bude týkat čtveřice Liberec, Jičín, Panthers a Mladá Boleslav. Prakticky je již jisté také to, že první dva jmenované celky začnou souboj o záchranu na své domácí půdě.

1. LIGA MUŽŮ

Souboj Kladna se Znojmem v 1. lize mužů 2022/23 | foto: David Hácha/Kanonýři Kladno

Co zatím víme? Třeba to, že BUTCHIS má jasné prvenství, Ústí bude jistojistě druhé a že o třetí flek se v posledním kole poperou Bulldogs s Hattrickem, i když pro něj by dvě porážky z posledních kol mohly znamenat sešup na páté místo, kde by vystřídal Štíry, kteří ztrácí pět bodů. Zmíněná čtveřice má také již jistotu postupu do čtvrtfinále.

O zbylé dvě pozice zaručující přímou cestu mezi osmičku nejlepších celků bude ještě velký boj. Páté Budějovice mají 37 bodů, jen s rozestupem jednoho bodu jsou pak za nimi Gullivers s Plzeň. Dá se říci, že nejtěžší práce čeká Plzeňské, kteří budou v posledních dvou kolech čelit Bulldogs a Ústí. Postup do vyřazovací části mají ale všechny tři týmy jistý.

Své poslední slovo ještě neřekla ani osmá Letka, kterou čekají v posledních kolech TROOPERS a Štíři a jíž by měl stačit bodík k definitivnímu potvrzení postupu do play-off. Jistotu stále nemá ani deváté Kladno, které se sice zvedlo, má náskok tří bodů na své největší pronásledovatele, ale v posledních dvou rundách jej čeká dvojice Znojmo – Chomutov, což jsou týmy, které aktuálně o účast ve vyřazovací části stále bojují.

První má 28 bodů stejně jako Start98 a TROOPERS, Severočeši pak ztrácí na desátou příčku dva body. Jedna porážka je tak definitivně vyřadí ze hry o play-off. Nejspíše hodně klíčový bude duel posledního kola, kde se střetnou Start98 s TROOPERS. První ligu tak čeká na spodku ještě hodně zajímavá luštěnka. S jistotou můžeme tvrdit jen to, ale Aligators na posledním místě se bude týkat boj o záchranu.

NÁRODNÍ LIGA – ZÁPAD

Duel mezi Panthers Praha a Královým Dvorem v Národní lize | foto: Panthers Praha

Západní skupina Národní ligy má dvě kola před koncem také pár jistot a několik míst, o něž bude ještě pořádný boj. Díky vítězství ve vzájemném duelu si drží tříbodový náskok na čele plzeňská Slavia. Ta potřebuje získat v kláních s Náchodem a Turnovem alespoň čtyři body. Druhý Hradec ztrácí tři body, ale má lepší vzájemný zápas.

Z třetího místa se na Východočechy tlačí Orka, která ztrácí dva body a o jejich finálním pořadí rozhodne vzájemný zápas z tohoto víkendu. Do top čtyřky se můžou probojovat ještě Panthers Praha. Ti ztrácí tři body na čtvrtou Jaroměř, jež má lepší vzájemný zápas, ovšem má předehrané 21. kolo. Oba týmy čeká společná bitva v posledním kole.

Postup do play-off mají jistý i celky Náchoda a Traverzy. První jmenovaní hrají v závěru s celky z top čtyřky, kdežto Mukařovští mají stále řízení osudu ve svých rukách. Pokud totiž porazí Panthers Praha a zahraje jim do karet vítězství Pantherů nad Jaroměří, mohou ještě dofinišovat na čtvrté příčce, protože mají proti oběma týmům lepší vzájemné zápasy.

Zuřit bude ještě boj o poslední vstupenku do play-off. Z trojlístku Králův Dvůr, Prague Tigers a Benešov mají nejlepší výchozí pozici Královédvorští. Hráči od Berounky mají stejně jako Tigers 21 bodů, Benešovští jeden bodík ztrácí. Oproti Tigers však mají výhodu jednoho zápasu k dobru. Královák čeká duel s poslední Rudnou a Traverzou, Benešov čeká klání s jedenáctým Turnovem a v posledním kole zápas s konkurenty z Prague Tigers. Již teď je jisté, že boji o záchranu se nevyhnou týmy Turnova a Rudné.

NÁRODNÍ LIGA – VÝCHOD

Klání Torpeda Havířov s FBC Přerov v Národní lize | foto: Tobiáš Chomistek/Torpedo Havířov

Na východě směřuje k vítězství v základní části opavská P.E.M.A., která má tříbodový náskok na druhé Torpedo Havířov. Nad ním má lepší vzájemný zápas, a tak jí jedna výhra zaručí prvenství. Havířovští mohou být v klidu, z druhého místa je již nikdo nesesadí.

Třetí příčku by si měla uhájit Kopřivnice, které pomohla porážka Šumperku v Pelhřimově, díky níž třímá čtyřbodový náskok. Tým z Vysočiny si díky tomu zajistil postup do play-off, kam mají namířeno i celky Petrovic a Slovanu Havířov. 

Právě poslední dva mají díky ztrátě jednoho respektive dvou bodů na Asper šanci proniknout do nejlepší čtveřice. Petrovice čekají Rožnov a Hranice, čili týmy, které ještě bojují o to, aby vůbec do play-off pronikly. Slovan má před sebou Vikingy a beznadějně poslední MVIL, Šumperk pak odehraje duely s Opavou a na závěr v Třebíči. 

Brankou do vyřazovacích bojů může projít už jen jeden tým. Aktuálně k tomu má nejblíže Rožnov. Sršni mají náskok dvou bodů na deváté Hranice a tří na desátý Přerov. Situace se vzájemnými zápasy je také celkem zajímavá. Rožnov je má lepší s Přerovem, ale horší s Hranicemi, které zase mají tuto nevýhodu s Přerovany. Všechny týmy čekají duely s někým z vyšších pater tabulky, řízení osudu tak nemají ve svých rukách. Do play-down bude muset Třebíč a také ostravský MVIL, který ještě nezískal ani bod.

1. LIGA ŽEN – ZÁPAD

Ženy Black Angels v utkání 1. ligy žen | foto: BLACK ANGELS

Západní skupina 1. ligy žen má již několik jistot – Black Angels jsou jistými vítězkami, ještě trochu práce dá druhým Prague Tigers, aby svou pozici udržely, neboť na ně ztrácí tři body SKV a pět Plzeň. Oba zmíněné týmy mají navíc jeden zápas k dobru. Oba ale čekají o příštím víkendu vedoucí Black Angels.

Mnohem větší boj se očekává o třetí příčku a jistotu osmifinále. Mírnou bodovou výhodu mají Vinohrady, které však mají s Plzní horší vzájemné duely. Své poslední slovo zřejmě neřekly ani hráčky z Chomutova, které se drží na dostřel. S oběma svými sokyněmi mají ovšem horší vzájemné zápasy.

Udržet se na vyšších místech znamená alespoň lepší výchozí pozici do prvního kola play-off, kam postupují všechny celky od čtvrtého do třináctého místa. Týmy na osmém a lepším místě budou začínat doma, tuto jistotu již mají Nové Strašecí a Kutná Hora, na osmé místo jsou zatím nejvážnějšími adeptkami týnské Rudé Dračice.

1. LIGA ŽEN – VÝCHOD

Utkání Židenic s Třincem v 1. lize žen | foto: K1 Florbal Židenice

Dvě kola před koncem ještě bude zuřit boj o vítězství ve východní skupině. Židenice vedou s náskokem jednoho bodu na Třinec. Vedoucí tým čeká v posledním kole klání s třetím Znojmem, za kterým je těsně nalepena Dobruška. Tato zmíněná čtveřice má jistou nejlepší čtyřku a přímý postup do osmifinále play-off. 

Jinak je tady situace zdaleka nejjednodušší. Zbytek celků totiž čeká 1. kolo play-off. Výhodu domácího prostředí do něj mají z pozic na pátém až dvanáctém místě tabulky jisté Šitbořice, Torpedo Havířov, Jihlava a po posledním kole i přes porážku lvice z IBK Hradec Králové. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se