Role nováčka? V té dominují! BUTCHIS napsali jedinečný příběh

Nástup florbalistů BUTCHIS | foto: BUTCHIS

Pokud někdo zažívá tu pravou florbalovou pohádku, jsou to jednoznačně florbalisté BUTCHISu! Ti si během pouhých dvou sezon vystříleli postup z Národní ligy až do Livesport Superligy a v ročníku 2023/24 tak budou patřit mezi elitu. Jak se tento bleskový postup povedl a co o velkém superligovém překvapení říkají jeho zakladatel Roman Buček a dlouholetý brankář Jan Hlinák?


Nováček s velkým N. Také takto by se dal charakterizovat pražský kádr s názvem BUTCHIS. Jeho mužský tým založený v sezoně 2008/09 se totiž před patnácti lety vydal na pouť s jednoznačným cílem – postup mezi elitu. A ten se mu povedl v rekordním čase.

BUTCHIS se v sezoně 2016/17 probojovali z PH a SČ ligy mužů (Praha a Středočeský kraj, pozn. red.) do Regionální ligy a v ní započali svou nováčkovskou pohádku. 

V pozici týmu, který ve vyšší soutěži tráví svou první sezonu, totiž neváhali a ihned si celou ligu podmanili, čímž postoupili do Divize. V té pak také potvrdili, že jim adaptace na nové prostředí vůbec nevadí, neboť znovu napoprvé uspěli a zamířili tak do Národní ligy.  

V té se sice BUTCHIS vlivem pandemie koronaviru trochu zdrželi (sezony 2019/20 a 2020/21 se nedohrály, pozn. red.), na svou postupovou vlnu se ale vrátili a po své druhé kompletní sezoně v Národní lize se tak znovu ujali role vítěze celé soutěže.

Nyní se tak tým, který se pořádně neohřál ani v jedné z nižších mužských soutěží, vydává mezi elitu. V sezoně 2023/24 totiž BUTCHIS budou hájit svou pozici v Livesport Superlize a okusí tak svou nováčkovskou fazónu pořádnou zatěžkávací zkouškou.

BUTCHIS, vítěz 1. ligy mužů 2022/2023 | foto: Kanonýři Kladno
Jak ale na celou tuhle florbalovou pohádku pohlíží samotný zakladatel BUTCHISu a jeho dlouholetý prezident Roman Buček?

Romane, nejprve prozraďte, co vás kdysi vedlo k pojmenování klubu názvem BUTCHIS?
Odpověď je jednoduchá. Když jsem v roce 2006 zakládal klub, tak jsem chtěl všem ukázat, že se florbal dá dělat i jinak a že je důležité se věnovat hlavně své mládeži. Tím pádem jsem si klub pojmenoval po své florbalové přezdívce (smích). No, bylo mi tehdy dvacet, tak se to snad dá omluvit (úsměv). Později jsem trochu zmoudřel a došlo mi, že to není úplně dobrý název pro klub a že bychom měli změnit jak název, tak i logo, barvy a přidat příběh, o který se klub a marketing budou moct opřít.

Co říkáte na celkový vzestup svého klubu?
Možná to bude znít namyšleně nebo vymyšleně, ale já jsem před pěti lety měl vizi a cíl, že do pěti let postoupíme do superligy. V té době jsme ještě hráli Divizi, ale já věděl, že náš tým na to má. Už když jsem k nám tehdy lákal Jana Zahalku, tak jsem mu říkal, že to společně dokážeme – a on se mi smál (úsměv). Takže můžu jen odpovědět, že jsem ten vzestup čekal. Určitě jsem nečekal, že se to povede takto, ale věřil jsem, že cíl splníme.

Jan Zahalka po postupu BUTCHIS do Livesport Superligy | foto: Kanonýři Kladno

V čem je podle vás největší síla vašeho týmu?
Velké sebevědomí, touha vyhrávat, skvělá parta, mladý tým, který je spolu hodně dlouho a citlivé doplňování kádru. A také skvělé trenérské vedení, za kterým hráči jdou a věří mu.

Jak myslíte, že se BUTCHIS ujmou v nejvyšší mužské lize?
Mám rád velké výzvy a nikdy si nedávám malé cíle. Vím, že náš kmen je silný a má velký potenciál a pokud se nám opět povede lehce doplnit kádr, tak věřím, že v superlize budeme bojovat o play-off.

A jak se na postup do vyšší soutěže vůbec připravuje vedení klubu a jeho management?
Přípravy na superligu začaly už v minulé sezoně, kdy jsme si zjišťovali, co bude jinak oproti první lize, řešili jsme zázemí, financování a také to, kde budeme hrát. Víme totiž, že naše hala VŠE bude pro superligu nevyhovující. Jen co kluci dohráli, pustili jsme se tedy do předpřipravených jednání a pracujeme na přípravách ještě teď. Nicméně se asi 100% nemůžeme připravit úplně na všechno, co nás čeká. Ale dosud jsme v každé sezoně postoupili jako nováček, tak věřím, že to zmákneme i teď (úsměv).

Radost florbalistů BUTCHISu po vyhraném finále | foto: Kanonýři Kladno
Máme dost odchovanců, co mají BUTCHIS v srdíčku, vidí devizu Hlinák

Součástí klubu je od samého začátku také sedmadvacetiletý brankář Jan Hlinák, který do BUTCHISu zamířil již v roce 2006. V áčku si připsal premiéru v sezoně 2012/13. Tehdy jeho kádr působil v předposlední lize, o deset let později mu vychytal postup do Livesport Superligy. Co říká na neskutečnou cestu tento zkušený gólman?

Honzo, vašemu týmu se povedlo něco, co zvládne jen málokdo. Přechod z Národní ligy až do elitní Livesport Superligy jste totiž zvládli za pouhé dvě sezony...
Myslím si, že základ tomu postupu už jsme tvořili během pauzy, kterou způsobil covid. I když se nehrálo, snažili jsme se na sobě i nadále pracovat a to se nám zúročilo hlavně na začátku uplynulé sezony, kdy jsme byli dobře připravení a naskočili jsme na vítěznou vlnu, na které se vezeme až doteď. 

Tuto sezonu jste v 1. lize mužů úřadovali v pozici nováčka. Co tedy podle vás způsobilo, že jste navzdory této roli byli takřka nezastavitelní?
Určitě tomu pomohlo, že základ týmu je spolu už opravdu dlouho. Zatím se nám dařilo vždy vhodně doplnit tým o pár zkušenějších hráčů, jako třeba letos o kluky na střídavé starty ze superligy. A jak už jsem zmiňoval, držíme se nějaké vítězné vlny, která nám i ve vyrovnanějších koncovkách zápasů, kterých v aktuálním ročníku bylo hodně, pomáhá postoupit k vítěznému konci. 

Vy osobně jste v klubu BUTCHIS už poměrně dlouho. Co se vám na tomhle týmu líbí nejvíc?
U BUTCHISu jsem od samotného založení klubu v roce 2006, takže už je to nějakých sedmnáct let. Vždycky se mi líbilo to nastavení a parta kluků, která to od začátku táhla. Občas někdo odešel zkusit to třeba do vyšší soutěže, ale pak se zase vrátil a tak je nás v týmu dost odchovanců, kteří mají BUTCHIS v srdíčku. O to sladší tedy poslední úspěchy jsou (úsměv).

Brankář BUTCHISu (napravo) Jan Hlinák s cenou pro hvězdu utkání | foto: BUTCHIS

Říká se, že přechod z nižší soutěže do té vyšší je pro týmy mnohdy velmi náročný. Vy ale toto pravidlo očividně trháte vejpůl...
Přechodů do vyšších soutěží máme teď za sebou víc, ale víme, že rozdíl mezi nižšími soutěžemi je mnohem menší, než přechod mezi první ligou a superligou. V první řadě si musíme uvědomit, že to, co se nám podařilo, je do jisté míry závazek a musíme ještě pilněji a zodpovědněji přistupovat k tréninkům. Věřím ale, že ten přechod do nejvyšší mužské soutěže zvládneme obstojně.

Co pro vás podle vás bude v nové lize nejtěžší? A na co se naopak těšíte?
Nejtěžší pro nás bude jistě změna tempa a tvrdosti soutěže. Nějaké konfrontace se superligovými týmy již máme za sebou a víme, že pokud nechceme hrát o udržení, musíme se i my dostat na vyšší rychlost s naší hrou. A samozřejmě se těšíme na souboje s top týmy soutěže a taky na spoustu pražských derby.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se