Zase pět zápasů? Kladno s Bulldogs čeká boj o superligu! Úvodní duel se studiem

Martin Fojtík (Kladno) v souboji proti Bulldogs Brno | foto: David Hácha/Kanonýři Kladno

Už dnes se rozhoří v kladenské SH BIOS souboj o celkové vítězství v 1. lize mužů a přímý postup do Livesport Superligy. Výhodu domácího prostředí budou mít kladenští Kanonýři, kteří budou čelit Bulldogs Brno. Úvodní klání navíc doprovodí Studio 1. liga.


Jestli mají Kanonýři s Bulldogs něco společného, je to to, že v uplynulých dvou sezonách, kdy bylo po covidovýé dvouletce možné znovu proniknout do nejvyšší soutěže, unikl o vlásek postup právě těmto dvěma týmům. V roce 2022 vystavily stopku Brňanům Pardubice, s nimiž sehráli plnou pětizápasovou bitvu. Před rokem zase v pátém duelu padla před Kanonýry karlovarská závora. Letos už se však jeden z této dvojice bude zaručeně radovat z návratu mezi českou florbalovou smetánku.

Vzájemné zápasy

Měření sil z této sezony hovoří ve prospěch Kladenských. Oba celky se spolu potkaly v plně rozjetém ročníku třikrát. Dvakrát v lize a jednou v Poháru Českého florbalu. Radost se rozdávala plnými doušky vlastním fanouškům. První říjnový den se spolu oba celky potkaly poprvé. V rámci šestého kola viděli diváci na SportPointu v Brně po čtyřicet minut spanilou jízdu Bulldogs, kteří si i díky hattricku Richarda Kalouska vybudovali vedení 6:1. Byť pak Středočeši třemi zásahy duel zdramatizovali, tak přeci jen zůstaly všechny body v moravské metropoli.

Na konci října na sebe oba soupeři narazili v 5. kole Poháru Českého florbalu. Hrálo se v kladenské hale a i tentokrát bylo po dvou třetinách "prakticky hotovo". Kanonýři podpořeni skvělým veteránem Ivanem Ponomarevem v brance si pěti trefami v prostředním dějství vytvořili náskok 6:0, který už byl pro Bulldogs metou nedostihnutelnou. Výsledek 7:2 posunul Kladno do osmifinále, pro brněnské hráče naopak cesta pohárovým pavoukem skončila.

Naposledy na začátku prosince a znovu na Kladně. V 18. kole to byla výsledkově spanilá jízda z pohledu domácích hráčů, ale ještě zhruba v polovině utkání bylo tentokrát srovnáno. Pak ale ve 30. minutě zaznamenal první z nakonec čtyř branek Martin Fojtík a o 132 vteřin později zkompletoval hattrick nakonec také čtyřgólový Dominik Janda. Triumf 9:2 je ovšem třeba brát i.s částečnou rezervou, Bulldogs totiž třikrát inkasovali do prázdné klece.

Cesta do finále

Kladenští Kanonýři neprožili ideální vstup do sezony. V devátém kole měli na svém kontě pouze tři výhry v základní hrací době, a to nad nováčky z Hradce Králové a Čelákovic a na dně se nacházejícím Startem98. Svěřenci Dušana Přívary se však dokázali s nepříjemnou situací vypořádat na jedničku. Tři vysoké triumfy nad Plzní, Štíry a Letkou jim dodaly sebevědomí a od té doby byli Kanonýři prakticky nezastavitelní. Středočeši, kteří po návratu Matyáše Bachmaiera a zapojení nových tvářích zřejmě chvíli hledali optimální formu, navíc zvládli s bravurou především konec základní části. Na něj se jim navíc vrátil ze Sparty Jakub Bohuslávek. Kladenští velmi vyrovnané tabulce 1. ligy doslova dominovali a v posledních kolech si snadno pohlídali první příčku po základní části.

Ta jim zajistila i možnost prvního výběru soupeře pro čtvrtfinále a volba padla na Gullivers, které předtím v projektovém klání vypráskali 9:3. Sérii ovládli Kanonýři poměrem 3:1 a v semifinále na ně čekaly Otrokovice, s nimiž si Kladenští střihli plnou pětizápasovou sérii. Oba týmy si sebraly jedno venkovní utkání, v rozhodující bitvě slavili hráči z největšího středočeského města triumf 6:2 a po roce se opět mohou pokusit proniknout do Livesport Superligy.

Brněnští Bulldoci drželi až do dvanáctého kola skvělou sérii, v níž pokaždé ze zápasu vydolovali alespoň bod. Poprvé vyšli zcela naprázdno až z domácí bitvy s Ústím nad Labem. Hráči z moravské metropole dlouho směřovali k vítězství v základní části. Na jejím konci ale zastihla Brňany herní krize, během které prohráli čtyři duely v řadě. Postupně se sklonili před nováčkem z Hradce Králové, Otrokovicemi, Ústím nad Labem a poraženi odjížděli i ze hřiště v té době předposledního Startu98. Stejně jako Kladno přivítali výraznou posilu. Po zranění se u nich měsíc rozehrával tehdy stále mladoboleslavský Petr Koláčný, který se krátce před koncem přestupního období v lednu vrátil ke svému mateřskému klubu natrvalo.

Ve čtvrtfinále narazili Bulldogs na Chomutov, který i přes zaváhání ze druhého domácího klání dokázali udolat ve čtyřech zápasech. V semifinále pak narazili Brněnští na Ústí a i když v prvním střetnutí v domácím prostředí prohráli 3:6, tak v nadcházejících třech duelech dokázali udržet nervy a především ústecké střelce na uzdě a i díky osmnáctiletému mladíkovi z Vysočiny Martinovi Svatoňovi, který v rozhodujícím čtvrtém klání přispěl k triumfu 3:2 hattrickem, proklouzli stejně jako před dvěma lety do finále 1. ligy.

PROGRAM FINÁLE

Sobota 30. března
18.00 Kanonýři Kladno – Bulldogs Brno | MATCH CENTER | STUDIO 1. LIGA

Neděle 31. března
18.00 Kanonýři Kladno – Bulldogs Brno | MATCH CENTER

Sobota 6. dubna
19.00 Bulldogs Brno – Kanonýři Kladno | MATCH CENTER

Neděle 7. dubna (případné 4. utkání)
16.00 Bulldogs Brno – Kanonýři Kladno | MATCH CENTER

Sobota 13. dubna (případné 5. utkání)
18.00 Kanonýři Kladno – Bulldogs Brno | MATCH CENTER

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se