Play-off superligy: Sedmizápasové drama a nezastavitelný Marek Beneš

Střet florbalistů Vítkovic a Boleslavi při čtvrtém semifinále Livesport Superligy | foto: 1. SC TEMPISH Vítkovice

Livesport Superliga již zná obsazení závěrečného superfinále, do kterého postoupil aktuálně nejlepší florbalový klub planety a také vítěz velmi dramatické semifinálové série. Průběh těchto soubojů stejně jako detailní statistické informace o celém mužském play-off přinášíme v tomto článku.


Jednoznačná čtvrtfinále

Diváci nejvyšší mužské soutěže se v této sezoně dočkali dohromady devatenácti čtvrtfinálových utkání, z nichž vzešli čtyři semifinalisté. Tatran Střešovice si jakožto vítěz základní části zvolil jako svého prvního soupeře kádr České Lípy, Boleslav sáhla po Liberci, Vítkovice po Bohemians a na čtvrtý Chodov zbyla Sparta.

Zajímavostí je, že z celkových devatenácti čtvrtfinálových zápasů se pouze jedno jediné prodlužovalo a série tak byly jednoznačnější než se mohlo na první pohled zdát. Šlo o čtvrtý duel pražského derby mezi Chodovem a Spartou, ve kterém si sparťanští florbalisté po nájezdech připsali svou jedinou výhru ve vyřazovacích bojích této sezony. Kromě tohoto zápasu už ale Sparta nezvládla vyhrát žádný jiný a Chodov tak poměrně pohodlně postoupil vítězstvím 4:1 na utkání.

Hlavním hrdinou chodovského postupu byl třináctibodový Marek Vávra, který zapsal dohromady sedm gólů a šest asistencí a měl tak hned o pět bodů více než nejproduktivnější hráč Sparty. Tím se stal Matěj Čermák s pěti brankami a třemi asistencemi, ani jeho pomoc ale Spartě v tomto čtvrtfinále nestačila.

Hrdiny tohoto pražského souboje byli také brankáři, kteří se v průběhu pěti zápasů neměnili ani na jedné straně. Sparťanský fantom Martin Beneš přispěl 76,7% úspěšností zásahů, na druhé straně se ale vyznamenal Karel Hodík s 82% úspěšností, který Chodovu svými výkony vychytal postup.

Chodovský brankář Karel Hodík ve čtvrtfinále | foto: Matěj Pašek

Velmi jednoznačná byla série mezi Tatranem a Českou Lípou, kterou Střešovice ovládly celkovým poměrem 37:15. Hned třetinu těchto branek měl přitom na starosti jediný hráč, a to střešovický hrdina Marek Beneš, který zažívá skvělou sezonu a je hlavním tahounem svého týmu. Ve čtvrtfinále přispěl neuvěřitelnými čtrnácti kanadskými body, které získal za osm gólů a šest asistencí. Dalším důležitým článkem byl pro Tatran jeho brankář Tomáš Jurco, který odchytal tři celé zápasy a dvě třetiny s 81,4% úspěšností zásahů.

Vítězství 4:0 na zápasy svítí také v sérii mezi Boleslaví a Libercem, zdání ale může klamat, neboť tento souboj byl pro mladoboleslavského favorita velmi náročný. Po úvodní jednoznačné výhře 10:1 se Liberec svému soupeři vzepřel a následné dva duely rozhodl rozdíl jediné branky. A jednobodový rozdíl byl zaznamenán také v individuálních statistikách, které ovládl boleslavský Martin Tokoš se šesti vstřelenými góly a dvěma asistencemi. Oproti tomu liberecký Vojtěch Wiener si připsal po čtyřech brankách a třech nahrávkách.

Také poslední čtvrtfinálová série, která se odehrála mezi Vítkovicemi a Bohemians, byla poměrně napínavá, neboť se oba týmy střídaly ve vedení. Za stavu 2:2 na zápasy nakonec rozhodlo páté utkání, které rytíři rozhodli trefou v 57. minutě a nadobro tak zlomili odpor svého pražského soupeře.

Hrdinou, který však stál na straně poražených, zde byl brankář klokanů Daniel Műck, který svému týmu pomohl celkovou 81,4% úspěšností zákroků a dlouho tak držel pražské naděje na úspěch. Na druhé straně ale rozhodl devítibodový Rostislav Gattnar, a to s šesti brankami a třemi asistencemi.

Rostislav Gattnar, za Bohemku jej nahání Jan Malič | foto: Pavel Netolička/1. SC TEMPISH Vítkovice
Sedmizápasové semifinálové drama

O něco dramatičtější už byly semifinálové série, které utvořily dvojice v podobě Tatranu a Chodova a Mladé Boleslavi s Vítkovicemi. Pražský souboj si favorit ze Střešovic ohlídal a kromě jednoho zaváhání ve třetím utkání si pojistil postup do superfinále pohodlnou výhrou 4:1 na zápasy. Hlavním strůjcem postupu zde znovu byl již zmiňovaný Marek Beneš, který přidal dalších patnáct kanadských bodů za osm gólů a sedm asistencí. Rovný podíl nejproduktivnějších florbalistů Chodova měli osmibodoví Mikuláš Komárek (4+4) a Tom Ondrušek (3+5). Dominanci v brankovišti předvedl střešovický Tomáš Jurco, který vychytal čtyři výhry se skvělou 87,1% úspěšností zákroků.

Oproti pražskému souboji ale byla druhá série o hodně dramatičtější a také napínavější. Střet Mladé Boleslavi a Vítkovic totiž rozhodovalo až poslední možné sedmé utkání a hned čtyři z těchto sedmi zápasů se prodlužovaly. Jednalo se přitom o první sedmizápasovou semifinálovou sérii od sezony 2015/16. Před osmi sezonami navíc šlo také o souboj Boleslavi a Vítkovic a šťastnějšími tehdy byli ostravští rytíři. Ne však tentokrát. V nynějším ročníku totiž předvedla skvělý obrat Mladá Boleslav, která v sérii prohrávala 2:3 a otočila jí na 4:3 ve svůj prospěch. 

Paradoxním hrdinou boleslavského kádru se stal Adam Delong, který ještě v minulé sezoně oblékal dres právě Vítkovic. Nyní ale devíti kanadskými body (4+5) pomohl Mladé Boleslavi, která se tak vrací do superfinále po roční pauze. Na druhé straně rytířům k výhře nepomohlo ani třináct bodů Adama Zubka (7+6) nebo výkon vítkovického brankáře Lukáše Součka (77,1% úspěšnost zákroků).

Adam Delong (vlevo) – Milan Tomašík. Tohle spojení funguje Bolce skvěle | foto: Miloš Moc/Předvýběr.CZ Florbal MB

Čísla před SFF

Že to Mladá Boleslav bude mít proti obhájcům superligového titulu, majitelům Poháru Českého florbalu a titulu z Champions Cupu 2024 velmi těžké, je jasné. Co ale bude pro boleslavský kádr patrně ještě těžší, bude zastavit rozjetý rychlík jménem Marek Beneš. Ten si totiž v dosavadním play-off připsal neuvěřitelných 29 kanadských bodů za 16 gólů a 13 asistencí a je tak jednoznačným lídrem veškerých statistik.

Na druhé straně Boleslav bude v předních řadách bude spoléhat třeba na hvězdu semifinále Adama Delonga, v brankovišti bude mít jednoho z nejlepších českých brankářů Lukáše Bauera. Právě porovnání dvou aktuálních reprezentačních maskovaných mužů Bauera a Jurca bude velmi zajímavé.


Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se