Souhrn Divize: Pětice vyrovnaných skupin i malé derby pražských ,,S"

Radost olomouckých florbalistů po vstřelené brance | foto: FBS Olomouc

Vánoční svátky i oslavy příchodu nového roku jsou již minulostí a na scénu se pomalu vrací všechny florbalové soutěže. Než však zcela vypuknou, tak si pojďme ještě přiblížit dění v té čtvrté nejvyšší mužů, která nese název Divize.


Skupina A

Skupině A vládnou se 39 body pražští Wizards, kteří v patnácti duelech poznali přemožitele pouze dvakrát a pyšní se též nejvyšším počtem nastřílených branek. S odstupem sedmi bodů se za týmem z hlavního města nacházejí Kati Kadaň, kterým na záda dýchají Kralupy. Čtvrtá příčka patří florbalistům Slaného. Stejný počet bodů jako středočeští Barracudas pak na svém kontě má pátý Sokol Rudná, držící poslední pozici, která stoprocentně znamená postup do play-up. Vyřazovací části se také zúčastní ještě dvě nejlepší mužstva napříč všemi skupinami Divize, umístěná na šesté pozici.

Sestup do příslušných Regionálních lig se bude pro změnu týkat vždy posledních dvou celků z každé skupiny plus k nim přibudou ještě čtyři nejhorší družstva z pozice desáté. K tomu má zatím daleko šestý litvínovský Bivoj i o jedno místo za ním postavený Cheb. Osmá je rezerva Ústí a za ní se těsnají čtrnáctibodové Teplice, které mají totožný počet bodů jako desáté béčko Chomutova. Předposlední je pražský Olymp a úplný chvost tabulky obývá Děčín. 

Nejvyšším počtem kanadských bodíků disponuje Jaroslav Rybka z Litvínova, jemuž se jich povedlo v šestnácti utkáních zaznamenat parádních 49 (26+23). 24letý útočník Bivoje si zároveň podmanil statistiku vstřelených gólů a počtu asistencí. Stejně nahrávek jako on ovšem nalajnoval také kadaňský Erik Štěrba, tudíž mu v této dovednosti patří dělené první místo. Z gólmanů nejvíce minut, konkrétně přes 821, odchytal Jiří Vybíral, který stejně jako Rybka hájí barvy Bivoje Litvínov.

Skupina B

Čelo je zde velmi vyrovnané. Na první Gorily Plzeň počítají jen jednobodovou ztrátu druhé Strakonice, avšak nejlepší trojici uzavírá 36bodový celek středočeských Říčan, který má oproti Západočechům i strakonickému FBC dvě klání k dobru. Čtvrtou příčku okupují Vinohrady B, za nimi pak postupně nalezneme Kutnou Horu, rezervu pražských Panterů, kaplický Spartak a Jindřichův Hradec.

Pozice devátá náleží Klatovům, na které vyvíjí tlak desáté Dačice. Poslední dvě místa patří mančaftům z jižních Čech. Na samém dně se s jedinou výhrou z patnácti střetnutí krčí béčko prvoligových Českých Budějovic. Jen o krapet lépe je na tom jeho městský rival Meťák.

Statistikám kraluje s 52 body (40+12) plzeňský Ondřej Budek. Za zmínku stojí také sedm přesilovkových zásahů Matyáše Prose, jenž nosí dres říčanských Draků. Nejvytěžovanějším brankářem se může pochlubit celek Jindřichova Hradce, kterým je se 781 minutami strávenými mezi třemi tyčemi Jakub Rytíř. 

Skupina C

Nejlépe se tu překvapivě vede béčku Náchoda. Pomyslnou stříbrnou příčkou se může pyšnit Rtyně v Podkrkonoší a tou bronzovou pak tým z Lysé nad Labem nesoucí název Floorball Club FALCON. Čtvrtá je rezerva pražské Sparty, pátý Dvůr Králové nad Labem, šestý Turnov, osmý Jablonec a devátý Jičín. Top desítku uzavírá Mladoboleslavská akademie, předposlední příčka náleží libereckým Panthers a ta poslední jejich městskému rivalovi, kterým je Liberec B. 

Díky tomu, že v této skupině nalezneme také aktuálně sedmou Slavii Praha, dochází k velmi zajímavé konfrontaci právě mezi sešívanými a sparťanským béčkem. K vidění již jedno malé derby pražských ,,S" bylo a skončilo výsledkem 4:3 ve prospěch Sparty. Na atraktivní odvetu se mohou všichni florbaloví příznivci těšit už sedmého ledna od 15 hodin v hale na Edenu. 

Individuálním statistikám vévodí s 37 bodíky (21+16) pětadvacetiletý Lukáš Kořínek z rezervy Liberce, který dříve v dresu podještědského družstva sbíral zkušenosti i v samotné superlize. Nejnasazovanějším gólmanem je další severočeský zástupce, jmenovitě Jakub Rudiš z Panthers. 

Skupina D

K ovládnutí skupiny D má zatím s 36 puntíky nejblíže Litomyšl. Za celkem ze zámeckého města figurují Hornets Brno, na které se dotahuje Žďár nad Sázavou. Čtvrtý plac si nárokuje Jihlava, pátý Letohrad, šestý Vysoké Mýto a sedmý Všestary.

Na osmém a devátém místě jsou k vidění dvě mužstva se stejným počtem bodů, který činí rovných dvacet. Jsou jimi Havlíčkův Brod a FBC Dobruška. Číslo deset v tabulce hlídá Orlicko-Třebovsko a o jednu pozici níže se vyskytuje Hradec Králové B. Daleko za očekáváním zůstává účastník minulého ročníku Národní ligy Třebíč. Hůře než Snipers na tom už totiž žádný jiný mančaft není. 

Nejvíce branek (33) nastřílel do sítí soupeřů letohradský Maxim Kubelka. Dvacetiletý odchovanec klubu, ve kterém působí celou svou kariéru, si skvělou formu přenesl i do pohárových klání. V měření sil s Troopers skóroval dokonce sedmkrát a jednu trefu přidal i proti pražské Bohemce. Na vrcholu kanadského bodování je však jiný plejer. Všestarský Jan Světlík s 52 body (25+27), který ještě v minulém ročníku působil v Livesport Superlize. Maskovaný muž s největším počtem odchytaných minut (840) potom nese jméno Adam Rozlivka. 

Skupina E

Na prvním fleku se vyhřívá téměř suverénní FBS Olomouc. Druzí paskovští Saurians si na lídra tabulky vytvořili poměrně velkou ztrátu činící deset bodů, avšak alespoň trochu je může hřát fakt, že mají jeden mač k dobru. Ze třetí pozice se těší Bílovec a ze čtvrté Orlová, za kterou na svou příležitost číhají týmy Mohelnice a novojičínských Sršňů. 

Spodní část dvanáctičlenné tabulky je až na poslední trápící se ostravský MVIL dost vyrovnaná. Za sedmým Slavkovem můžeme spatřit Spartak Hluk, do kterého se vrátil účastník zatím posledního ročníku severoamerické florbalové ligy s názvem NAFL Adam Cileček, ve které v létě 2023 hájil barvy Texasu. Devátá pozice patří Vsetínu, desátá Horní Suché a předposlední Slovácku. 

Na vrcholu kanadského bodování nalezneme dva hráče Paskova Saurians. 43 bodů (21+22) zaznamenal Daniel Filip a jen o dva bodíky méně jeho spoluhráč Martin Ulman (15+26). Jedinému gólmanovi se podařilo udržet nulu, stal se jím strážce bíloveckého brankoviště Jakub Martinek. Nejvytěžovanějšího muže s maskou zase mají v podobě Viktora Kořínka v Paskově, který jako jediný strávil mezi třemi tyčemi více než 800 minut.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se