První úspěch pro výběr východu. Ovládl Young Stars Weekend chlapců do 14 let

Kemp talentované mládeže BU14 a BU15 | foto: Michal Struž/Český florbal

Poslední Young Stars Weekend přinesl měření chlapců v kategorii do čtrnácti a patnácti let. Prvním výběrem východu, který za dva roky fungování závěrečného měření dokázal zlomit západní dominanci, byli chlapci do čtrnácti let.


BU14 | Západ 563 – Východ 1128

Doposud v rámci závěrečných soubojů jednotlivých kategorií, které zakončují ročník Kempů talentované mládeže, vládly výhradně týmy západu. Kategorie do čtrnácti let přinesla první zlom. Nejlépe hodnoceným hráčem byl s jednapadesáti body Tadeáš Glänzner z Litomyšle, s odstupem vždy jednoho bodu se za něj seřadili Petr Úlehla z Bulldogs Brno a Vojtěch Dvořák z Okříšek.

Hodnocení trenérů

Michal Plecitý (BU14 západ): Young Stars Weekend byl odrazem v zrcadle aktuální výkonnosti hráčů v tomto ročníku, spadajících pod hlavičku západu. Kluci přistoupili zodpovědně k načtení testových baterií, což se projevilo v jejich kondičním testování, které obsahovalo minimum nedostatků a díky tomu se podařilo dosáhnout velmi dobrých hodnot v posilovně a silově-rychlostních testech. Co se týče výsledků ve florbalových utkáních, faktem byla rozdílná rychlost "hráčská" v herním prostředí. Hráči východu zcela zaslouženě ovládli všechna utkání a pro nás to znamená především začít více pracovat s konkurenčním prostředí v klubech na západě v nadcházejícím ročníku. Na co nesmím zapomenout, je synergie a společná chuť rozvíjet nejen hráče, ale obecně prostředí florbalu, mezi realizačními týmy na západě a východě. Na YSW v Kutné Hoře se nám podařilo hráče otestovat v jednotném měřítku a přístupu. Této situace jsme dosáhli zejména z důvodu společného zájmu a ochoty na obou stranách. Naše celoroční práce zahrnovala rozvoj konkrétních dovedností především v roli 1 a 3. Již na počátku cyklu jsme si načetli skupinu na západě jako signifikantně slabší (v porovnání s předchozími ročníky) v oblasti herních činností jednotlivce, avšak výraznou v přístupu k započaté práci. Hráči před sebou mají značný prostor ke zlepšení v rychlosti řešení herních situací. Nicméně s myšlenkami na jejich pracovitost o jejich budoucnosti nemám obavy. Jsem přesvědčený, že je tato skupina výjimečná co do odhodlání zlepšovat se každým jedním tréninkem i časem mimo něj. V rámci realizačního týmu a celkového nastavení bychom do let budoucích rádi s kategorií B14 nastavovali ještě hlubší komunikaci přímo s hráči i mimo samotné kempy a zintenzivněli uvědomění jedinců nejen v oblasti florbalu. Rád bych touto cestou poděkoval všem zúčastněným, ať už to byli pravidelní účastníci v RT týmech, tak trenéři z regionů, mezi kterými jsme během cyklu nalezli neméně cenné spojence. Pevně věřím, že podobným s nadšením bude začleňování nových hráčů do projektu sbírat na kvalitě a procesním rozvoji

Petr Jeski (BU14 východ): Cyklus uplynulého ročníku kategorie U14 východ byl pro všechny účastníky novou zkušeností. Hráči zažili program KTM poprvé ve své kariéře a to stejně platilo i o většině členů realizačního týmu. V ročním cyklu jsme stihli všechny klíčové oblasti, které obsahuje Česká cesta, tzn. přepínání, pressing, skills v oblasti přihrávek a střelby. Navíc jsme pracovali na samostatnosti hráčů, úvodu do regenerace, fyzické připravenosti a stravování. Cyklus měl všechny potřebné fáze, kdy po úvodním kvalitním kempu přišla v rámci druhého lehká krize v rámci nastavení. Otevřenou komunikací v rámci realizačního týmu a hráčů jsme zareagovali a celý pozdější průběh kempů měl růstovou trajektorii. Vše vyvrcholilo na Young Stars Weekendu, kdy hráči pracovali samostatně, znali jeden druhého a měli mezi sebou vytvořenou vazbu. Konfrontaci ze západem jsme zvládli na výbornou, kdy jsme neztratili ani jeden ze čtyř zápasů, ale to je spíše odrazem kvalitní práce v klubech. Na druhou stranu jsme rádi, že hráči zvládli duely bez naší pomoci a navíc používali přepínání a ve velké míře pressing. Dovětkem bych rád zmínil, že spolupráce s realizačním týmem západu v rámci YSW byla skvělá a konstruktivní, kdy jsme po celý čas kempu pracovali společně. To se odrazilo i na přístupu hráčů ke společným tréninkům, což je za nás to hlavní, protože někteří z kluků budou v budoucnu tvořit jeden reprezentační celek.

BU15 | Západ 1169 – Východ 1008

Mezi hráči do patnácti let se strhla velká bitva a konečný rozdíl činil jen málo přes 150 bodů. Oba výběry ukázaly řadu silných stránek, avšak vítězně nakonec z Young Stars Weekendu odešel tým západu. Hráčské bodování ovládl s 54 body střešovický Jonáš Tůma, s odstupem dvou bodů za ním skončil vítkovický Václav Babík a třetí pak s 51 body Radek Hloušek působící v mládeži pražské Sparty.

Hodnocení trenérů

Ladislav Hrma (BU15 západ): Závěrečný víkend hodnotíme kladně, ale nejenom díky celkovému výsledku, ale hlavně po individuální stránce hráčů. Všichni kluci se na víkend dobře připravili a bylo to vidět. Samozřejmě ne všichni jsou se svým výkonem spokojeni, ale o to více mají motivaci do další práce. Velké poděkování patři určitě do klubů, kde s hráči pracují během sezony a je to vidět.

Jsme rádi, že kluci fungovali po celý rok velmi dobře jako tým a odrazilo se to i teď na YSW.
 Za celý realizák jsme moc rádi, že jsme s nimi mohli spolupracovat, protože i oni nás hodně naučili.

Ivo Jochman (BU15 východ): Uplynulému ročníku určitě prospělo propojení obou skupin na dvou kempech. Díky tomu se jak kluci, tak i realizační tým, více poznali a spolupráce byla oproti předchozímu roku určitě lepší. Našim cílem v této sezoně bylo, aby hráči převzali osobní zodpovědnost za svůj výkon. Po kondiční stránce se nám to určitě povedlo, za což musím kluky pochválit. Po této stránce jsme za uplynulý rok udělali velký pokrok, což se taktéž projevilo nejen ve výsledcích kondičních testů, ale i v předvedené hře. Upřímně ale musíme uznat, že byl západ ve hře pět na pět lepším týmem. Po taktické stránce měl po většinu utkání navrch. Je potěšující, že jsme se oproti loňskému roku zlepšili v připravenosti hrát. Jsem přesvědčen, že všichni hráči, kteří se do YSW zapojili, jsou po tomto víkendu zase o kousek silnější a lepší florbalisté. Budu se opakovat, ale u nás na východě není takové konkurenční prostředí, které by kluky nutilo na sobě více pracovat. Těch těžkých zápasů, které mají hráči ze západu, je prostě málo, a to je důvod, proč mají zatím navrch. Další věc, na které bychom měli opravdu zapracovat, je práce s brankáři. Již delší dobu sleduji, že kluci ze západu jsou na tom jak v technice chytání, tak i v samotném nastavení lépe.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se