Dvě rychlá finále národky: Titul i postup slaví Slavia Plzeň a Kopřivnice

Florbalisté Slavie Plzeň slaví vítězství v Národní lize | foto: FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň

Finále obou skupin Národní ligy vyhrál nejlepší tým dané základní části. Ze západní divize postoupila do 1. ligy Slavia Plzeň, východní část ovládli podruhé v řadě Vikings Kopřivnice. Obě série skončily v nejkratším možném čase. Už po třech zápasech zvedali noví mistři trofej nad hlavu.


ZÁPAD | Mistři prohráli naposledy v říjnu

Slavia Plzeň teprve před dvěma lety postoupila z Divize. Loni, hned ve své první sezoně v třetí nejvyšší soutěži, se dostala do finále, kdy dramatický souboj s Orkou Čelákovice došel až do rozhodujícího pátého duelu. Ten ale lépe zvládla Orka a v následné baráži plzeňský tým nestačil na Start98. Letos už ji však postup o patro výš neutekl.

Národní ligou prošla skoro způsobem start – cíl. Naposledy prohrála 28. října doma s Milevskem 8:12. Od té doby je neporažena. V základní části ztratila pouhých devět bodů a o jeden ji vyhrála před Panthers Praha. Na vítězné vlně projela i celým play-off. Nejprve si hladce poradila s Kobylisy a poté v semifinále postoupila přes Blansko.

Ve finále se pak střetla s Náchodem, který předtím přetlačil v pěti zápasech Panthery. V úvodním duelu série několikrát vedl výběr z východních Čech, ale plzeňská Slavia dokonala deset minut před koncem obrat. A zásluhou gólu Jana Huleše vyhrála 7:6. O den později vedli Západočeši po první třetině už 3:0. Na konci to bylo 7:4 a i díky hattricku Filipa Konradyho získali vítězové základní části druhé vítězství.

Poslední krok v Náchodě byl nejtěžší. Už od 21. vteřiny Plzenští prohrávali. Utkání pak otočili, když na startu třetí třetiny vedli 3:1. Jenže v závěru zabrali domácí a necelé dvě minuty před koncem srovnali na 3:3 a poslali třetí zápas do prodloužení. V něm gól nepadl a rozhodly až samostatné nájezdy, které lépe zvládli hosté. Ty podržel brankář Daniel Dolák, který nestačil na jediný pokus. Zatímco střelci na druhé straně proměnili dva a Slavia Plzeň se mohla radovat z titulu a postupu do 1. ligy.

"Náchod byl ve finále zaslouženě a v každém zápase měl dobré pasáže. Rozhodla naše zkušenost z minulé sezony s prožitým finále z minulé sezony. Tahle zkušenost nás obohatila a letos jsme asi zaslouženě postoupili a vyhráli finále,“ zhodnotil největší úspěch v klubové historii Slavie Plzeň její trenér Jakub Šimek.

VÝCHOD | Kopřivnice obhájila loňský triumf

Hráči Kopřivnice slaví se svými fanoušky obhajobu titulu v Národní lize | foto: FBC Vikings Kopřivnice

Na opačném konci Česka se do finále také probojoval účastník toho loňského. A byl to rovnou jeho vítěz z Kopřivnice. Vikings tehdy porazili Opavu 3:1 na zápasy. Postupu se ale vzdali, a tak letos opět hráli třetí nejvyšší soutěž.

Základní část vyhrála Kopřivnice o devět bodů před Torpedem Havířov. Ve čtvrtfinále se Kopřivnice překvapivě nadřela s Hranicemi, které byly až osmé. V prvním, třetím a pátém zápase byli úřadující šampioni lepší a vyhráli relativně velkým rozdílem. Ale druhý a čtvrtý zápas drželi florbalisté z Hranic velice dobře krok a vyhráli po prodloužení, potažmo na nájezdy. Cestu do finále si následně prorazili přes Přerov, který porazili 3:0.

V souboji o mistrovský pohár se střetly dva nejlepší týmy tabulky z východní skupiny. První duel mezi Kopřivnicí a Torpedem Havířov tomu naprosto odpovídal. Už v 11. minutě to bylo 2:2. Přestřelka pak ale skončila a rozhodl až gól kopřivnického obránce Roberta Sochy z 9. minuty prodloužení. Kopřivnice lépe zvládla i druhý domácí zápas. Podruhé to bylo v mnohem větším klidu. Po druhé třetině vedla 4:0 a nakonec zvítězila 6:4.

O týden později v Havířově bylo třetí utkání série podobnější tomu úvodnímu. Domácí se prosadili jako první. Kopřivnice pak otočila a do konce už neprohrávala. V 49. minutě zvýšil Jan Toman na 4:2 a na výhře a radosti hostů už nic nezměnila ani přesilovková trefa Torpeda tři minuty před koncem. Vikings Kopřivnice tak po vítězství 3:0 na zápasy obhájili loňský titul.

"Parádní sezona z naší strany. Musím velice pochválit tým, jak celý rok fungoval na sto procent. Jsem velice rád, že jsme finále ukončili v nejkratším čase. Torpedo hrálo hodně dobře, ale myslím, že jsme byli vždy o krok lepší a zaslouženě vyhráli,“ popsal hrdost na tým i celý klub trenér Kopřivnice Lukáš Soukal.

Neúspěšné finalisty teď čeká baráž o 1. ligu. Náchod bude hrát proti Startu a havířovské Torpedo se střetne s Orkou Čelákovice. Barážová utkání jsou na programu od soboty 20. dubna.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se