Kanadská jízda vítkovických bratrů Gattnarových. Který moment tomuto duu utkvěl v paměti?

Patrik Suchánek v souboji s Martinem Gattnarem v 1. semifinálovém duelu | foto: Miloš Moc/Předvýběr.CZ Florbal MB

Vítkovice se v sezoně 2023/24 umístily na třetím místě po tom, co padly ve velmi dramatické semifinálové sérii s Mladou Boleslaví. Po celou dobu se rytíři mohli spoléhat na svou zbraň v podobě bratrů Martina a Rostislava Gattnara, kteří vévodili celkovým statistikám rytířů. A jak tito ostravští hrdinové hodnotí proběhlou sezonu?


Rosťo, vy jste se stal nejproduktivnějším hráčem Vítkovic v play-off, váš bratr Martin zase v základní části. Čemu přisuzujete to, že se vám tak dařilo?
Rostislav: Největší podíl na tom mají určitě spoluhráči, kteří mi většinu gólů nachystali na zlatém podnose. Taky jsem dostal docela velkou důvěru od trenérů a určitě za tím stojí i kvalitní příprava na zápasy.
Martin: Většinou jsem těžil z práce celé formace. Spoustu gólů mi připravili spoluhráči a já jsem byl jen ten, kdo stál na konci celé akce.

Dokážete oba říct, který z vašich gólů nebo nahrávek vám utkvěl v paměti nejvíc a proč?
Rostislav: Za mě to asi bude gól v prodloužení čtvrtého semifinále. A proč zrovna tahle branka, to je snad jasné (úsměv).
Martin: Nejspíš asi gól na 4:0 v pátém semifinále, protože to byla taková parádička, kterou běžně nedělám a navíc přišla v důležitém zápase.

Rostislav Gattnar po gólu v zaplněném domácím semifinále | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Ve Vítkovicích hrajete jako bratři. Jaké to je?
Rostislav: Myslím, že jsme spolu odehráli jen pár třetin a dali jsme spolu nějaké góly, ale nevnímám to nijak speciálně. 
Martin: Bohužel s bráchou nehrajeme ve stejné lajně, ale je rozhodně fajn mít v šatně někoho takhle blízkého (úsměv).

Máte spolu nějaké bratrské rituály, kterými se řídíte před zápasy nebo si sami sebe moc nevšímáte?
Rostislav: S bráchou žádné společné rituály nemáme a řekl bych, že si sami sebe opravdu moc nevšímáme (smích).
Martin: Speciální rituály s bráchou nemáme. Přece jen je Rosťa v mužském týmu o pár let víc a když jsem přišel já, tak už měl svou zaběhlou rutinu před zápasem a já mu do ní nechtěl zasahovat.

Rosťo, vy jste ovládl kanadské bodování v play-off, váš bratr zase v základní části. Jak oba hodnotíte to, že vaše rodina takhle vede Vítkovice?
Rostislav: Na jednu stranu je to samozřejmě fajn. Já bych o tom ani nevěděl, kdyby mě na to neupozornil Maty (spoluhráč Matyáš Šindler - pozn. red.), ale na druhou stranu to nestačilo na postup do superfinále a myslím, že bychom to oba raději vyměnili za finále. 
Martin: Je fajn, že se nám oběma daří. Na druhou stranu ale hrajeme týmový sport a to, kdo má kolik bodů, zase tolik neřešíme.

S Vítkovicemi jste svedli velmi těsný semifinálový souboj s Boleslaví, ve kterém jste ale nakonec prohráli 3:4 na zápasy. Jak těžká porážka to pro tým byla?
Rostislav: Prohrát v sedmém semifinále v prodloužení je samozřejmě vždycky těžké... 
Martin: Bylo to velmi těžké. Postup do superfinále jsme měli na dosah ruky, ale takový prostě sport někdy je.

Je nějaké ponaučení, které pro tým z této porážky plyne?
Rostislav: Bylo to sedm vyrovnaných zápasů. Mohli jsme rozhodnout my, nakonec ale byli šťastnější oni... Takže příště musíme dát o gól víc my (úsměv). 
Martin: Nevím, jestli z toho plyne nějaké jedno konkrétní ponaučení, protože v té sérii se objevilo spoustu věcí, na které jsme museli v průběhu reagovat. Měli jsme ale velmi mladý tým, pro který to jsou obrovské zkušenosti a myslím, že z toho budeme všichni v budoucnu těžit.

Martin Gattnar v semifinále proti Mladé Boleslavi | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Máte nějaký nejoblíbenější moment z cele této sezony, který byste na závěr rádi vyzdvihli?
Rostislav: Nejoblíbenější moment z této sezony je pro mě určitě celá série s Mladou Boleslaví. Byla vyrovnaná, plná zvratů, i když se šťastným koncem pro soupeře. Teď už můžu říct, že sérii jsem si opravdu užil. 
Martin: Za mě to je výhra v prodloužení ve čtvrtém semifinále před naší vyprodanou halou.

Jaké jsou vaše plány na prázdniny?
Rostislav: Zatím volno využiji tak, že se budu víc věnovat práci, ve které jsem za poslední měsíc moc nebyl. A volný čas budu trávit s přítelkyní. Na prázdniny žádné extra plány nemám, vyrazím někam k moři a budu pracovat (úsměv).
Martin: Ještě jsem nad tím úplně nepřemýšlel, takže žádné konkrétní plány zatím nemám.

Po prázdninách ale Martin Gattnar přece jen zamíří na důležitý výlet, jehož cílovou destinací bude Švýcarsko. V sezoně 2024/25 totiž bude nastupovat za zdejší florbalový klub UHC Alligator Malans L-UPL, kde podepsal smlouvu na jeden rok s následnou jednoletou opcí.

Pro tohoto vítkovického odchovance půjde o premiérovou zkušenost v zahraničí, neboť od roku 2009 působil právě v barvách ostravských rytířů, jak se píše v oficiální tiskové zprávě klubu

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se