Národka jde do finále. Zůstane Plzeň na elitní mapě a vrátí se na ni Torpedo?

Radost Matěje Černého v rozhodujícím pátém semifinále Národní ligy proti Zlínu | foto: Torpedo Havířov

Třetí nejvyšší mužská soutěž vstupuje do své závěrečné fáze. Ve finále obou skupin se očekávají hodně atraktivní bitvy. Na východě spolu svedou bitvu Kopřivnice a Torpedo, západní finále obstarají plzeňská Slavia a Náchod.


VÝCHOD | Dva nejlepší týmy čeká boj o přímý postup

Po základní části drželi nejlepší umístění florbalisté z Kopřivnice těsně následovaní havířovským Torpedem. Vikingové již ovládli celou východní skupinu v uplynulé sezoně, kdy porazili ve finále Opavu 3:1 na zápasy, tehdy ale nakonec postup do vyšší soutěže odmítli. Již nyní je jasné, že vítěz této série nahradí sestupující štěpánkovickou Letku. Poraženého finalistu bude čekat cesta na půdu Orky či Startu98.

Ve čtvrtfinále kopřivnické florbalisty pořádně potrápily Hranice, které se do play-off probojovaly až díky lepšímu závěru, v němž předstihli konkurenta z Opavy. Série byla jako na houpačce. Kopřivnice proložila tři vysoké výhry dvěma porážkami v prodloužení a do semifinále zamířila i díky Ondřejovi Holaňovi, který v pěti duelech zaznamenal celkem jedenáct bodů a před finále se pyšní titulem nejlepšího střelce východního play-off.

V semifinále se proti nim postavil Přerov, který sice zdolal v předchozí fázi Třinec v nejkratším čase, ale o snadném postupu se rozhodně nedá mluvit. Úvodní dvě klání zvládli přerovští florbalisté až v prodloužení, v rozhodujícím duelu i díky skvěle chytajícímu Václavovi Raškovi triumfovali před skvělými 433 diváky v třinecké hale 4:3. Pro solidně hrající Přerov bylo nakonec semifinále vrcholem. Kopřivnice rozehranější z předchozí bitvy s Hranicemi zaznamenala na úvod vysoký triumf 8:2, po těsném vítězství 5:4 v druhém domácím zápase zvládli Vikings i rozhodující bitvu, kterou rozsekl v prodloužení Tomáš Janek.

Druhým finalistou se nakonec stalo havířovské Torpedo, dlouholetý obyvatel nejvyšší soutěže, který v ní dokonce v letech 2002 a 2007 vybojoval stříbrné medaile, se může vrátit po dvouleté odmlce znovu do vod elitních soutěží. Jednou z jeho klíčových postav byl teprve osmnáctiletý brankář Vojtěch Vilím, který chytil svou premiérovou sezonu mezi muži za pačesy a svá procenta vytáhl v play-off nad 85 procent. Úvodní sérii proti Petrovicím zvládli svěřenci zkušeného exsuperligového trenéra Rostislava Kohúta ve čtyřech zápasech, v nichž zapsali celkem devětadvacet branek.

V semifinále na ně čekal nepříjemný Zlín, který v play-off táhla dvojice Lukáš Ondroušek a Vladimír Blažek. Oba dva hráči si v na góly bohaté čtyřzápasové sérii se šumperským Asperem připsali shodně deset bodů. O góly, drama, překvapivé výsledky a hlavně o skvělou diváckou atmosféru nebyla nouze ani v semifinále. Oba týmy si na domácím hřišti připsaly těsný triumf a vysokou porážku. Zlínský gólman Matěj Kubíček dokonce dokázal havířovské střelce na jejich půdě vynulovat. Rozhodující klání nabídlo jednoznačnou jízdu Torpeda, které před více než čtyřmi sty diváky zapsalo vysoké vítězství 8:1 a proklouzlo do finále.

Jisté je také to, že východní skupinu Národní ligy opouštějí předloňští finalisté z Rožnova pod Radhoštěm a Aligators, kteří ještě v uplynulém ročníku působili v 1. lize mužů. Vyhráno nemají P.E.M.A. Opava a Slovan Havířov. I když oba celky zvládly play-down ukončit ve čtyřech zápasech, tak je nyní bude ještě čekat baráž s neúspěšnými týmy ze třetího kola play-up Divize.

Filip Čáp se dvěma góly podílel na vítězství v pátém semifinále Národní ligy proti Panthers Praha | foto: Matouš Nýč/Florbal Primátor Náchod

ZÁPAD | Plzeň za Plzeň? Slavii čeká ve finále Náchod

Západní skupina má jistotu v tom, že po dvou letech se do ní vrátí FbC Plzeň, která nezvládla prvoligové play-down se Startem98, který bude společně s čelákovickou Orkou čekat v baráži na neúspěšného finalistu. V západočeské metropoli ale mohou stále doufat, že o elitní soutěž nepřijdou. Šanci postoupit má totiž Slavia Plzeň, která se však bude muset vypořádat s rozjetým Náchodem.

Účast Slavie ve finále se dala předpokládat. Vždyť za základní část ztratila jen devět bodů, pohodlně pak přešla ve čtvrtfinále přes Kobylisy, které udolala v nejkratším termínu. O sedm bodů se postaral Jakub Mikolášek, v rozhodujícím klání navíc udržel brankář Daniel Dolák čisté konto. Jedním z klíčových faktorů byla kromě vysoké produktivity i hra v oslabení, při níž totiž Západočeši ani jednou neinkasovali.

V semifinále na ní čekal nováček z Blanska, který udolal v pětizápasové vřavě Jaroměř. Po základní části šestý jihomoravský tým táhli k triumfu čtrnáctibodový Vojtěch Fedra a Jan Videman, který se hned osmkrát zapsal mezi střelce. Ani tentokrát plzeňští florbalisté nezaváhali a na boj o přímý postup do 1. ligy se naladili třemi vysokými výhrami. Série sedla především Pavlovi Šimečkovi, který zapsal za tři klání jedenáct bodů.

Náchod, jemuž po dlouhodobé fázi patřila třetí příčka, zahájil svou cestu do finále proti Troopers. Čtvrtfinálová série s brněnským týmem patřila především defenzivám. Ty v průměru inkasovaly zhruba 3,5 branky na zápas a také celkové skóre ze čtyř utkání činilo 14:13 pro Náchod. Primátoři i díky výborně chytajícímu veteránovi Vlastimilovi Skalickému rozsekli rozhodující klání až v osmé sérii nájezdů, v níž zaznamenal vítězný gól David Špaček.

V semifinále narazili Náchodští na Panthers, kterým cestu mezi nejlepší čtyřku vůbec neulehčil milevský Došwich. Tomu nakonec nepomohlo ani deset bodů Adama Černého a premiérové play-off v Národní lize pro něj skončilo po čtyřech zápasech. Pražané, kteří ještě do posledního kola bojovali o první příčku, zvládli v prvním duelu zvítězit po parádním obratu ze třetí části, ale poté dvakrát narazili, a především díky přispění náchodských střelců, jež zdobila výrazně lepší produktivita. I přes nepovedený start do čtvrtého utkání si nakonec po velké otočce vynutili v nervy drásající bitvě páté utkání. To nabídlo před skvělou kulisou v Rudné další nervák. Ve 24. minutě to s Panthers vypadalo za stavu 1:4 bledě, ti však dokázali klání srovnat a rozhodovalo tak prodloužení, v němž 53 vteřin před koncem poslal Náchod do finále Špaček, který tak rozsekl i druhou sérii.

Do Divize pak sestupuje Benešov, který v pěti zápasech nestačil na nováčka z Písku, který tak bude čekat na někoho z neúspěšných účastníků 3. kola play-up. Rozhodnuto stále není ve druhé sérii, v níž si minulou sobotu vynutil pokračování Králův Dvůr, který díky trefě Tobiáše Uhříka v prodloužení poslal souboj s Pelhřimovem do šestého duelu. V něm padly jen dvě branky a obě měl na svědomí právě Uhřík. Díky němu a skvěle chytajícímu Jiřímu Procházkovi tak rozhodne o dalším osudu obou celků sedmý duel, který se odehraje na Vysočině v pondělí.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se