Soustředím se na týmový úspěch, říká vítkovický junior Fukala

Lukáš Fukala při ostravském derby | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Hned ve své první sezoně v nejvyšší mužské soutěži se zařadil mezi stabilní články vítkovické sestavy, jako lídr poté táhne juniory. Řeč je o útočníkovi Lukáši Fukalovi, který bojuje i o nominaci na blížící se světový šampionát juniorů v Dánsku.


Parádní start do Livesport Superligy zažívá stále ještě sedmnáctiletý útočník. Odchovanec Českého Těšína si po čtrnácti duelech drží průměr více než bodu na zápas, v juniorech během sedmi duelů základní části nastřádal již devatenáct bodů. Jak však sám člen juniorské reprezentace podotýká, jeho hlavním cílem je dotáhnout oba výběry na nejvyšší stupínek.

V juniorské CE lize za sebou máte třináct ligových kol, okupujete pátou příčku. Jak jste zatím spokojeni?
Kvalifikaci jsme zvládli bez větších problémů. Start do hlavní části však nebyl úplně vydařený. Díky vyrovnanosti ligy každý z nás pochopil, že pokud chceme uspět, tak musíme zlepšit přístup na trénincích a posunout se ve všech směrech.

S jakými cíli jste vůbec vstoupili do sezony?
Cíle jsme si stanovili ty nejvyšší. Samozřejmě se to odvíjí od každého zápasu. Snažíme se být lepší a lepší každý zápas a na konci sezony se nám snad náš plán vyvede.

Patříte i do kádru seniorského celku Vítkovic, s nimiž se držíte dle očekávání na špičce tabulky.
Začátek sezony se nám povedl. Až na zápas s Pardubicemi se nám vydařily duely herně i střelecky. Poté však přišel zápas s Tatranem, který nám ukázal, že pokud chceme myslet na nejvyšší příčky, tak musíme hrát zodpovědněji. Poslední tréninky se ale nesou v dobré koncentrovanosti a věřím, že to přinese výsledek na konci sezony.

Individuálně se vám skvěle daří. Dá se z tohoto hlediska hodnotit sezona i jinak než pozitivně?
Jsem moc rád, že jsem tu příležitost od trenérů dostal a, že se mi individuálně daří, ale florbal je týmový sport a já se soustředím především na týmový úspěch. V juniorech i mužích mám úplně jiné pozice. Mezi juniory jsem v podstatě lídr a tým mám táhnout. V mužích se snažím co nejvíce pracovat pro tým a plnit pokyny od trenérů. Ale jak jsem říkal, soustředím se na ten týmový úspěch.

Nastupujete v týmu plném reprezentantů. To je pro mladého hráče jistě velkým povzbuzením.
V České republice asi už nejde nic víc, než hrát v týmu s českými reprezentanty. Určitě se od nich snažím pochytit a nabrat co nejvíce informací, které pak chci zužitkovat na hřišti.

Lukáš Fukala společně se spoluhráči na vítkovické střídačce | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Co vaše individuální cíle?
V nejbližší budoucnosti mám rozhodně dva cíle, a těmi jsou titul v Livesport Superlize a účast na světovém šampionátu juniorů, kde bych chtěl získat tu nejcennější medaili.

Zmiňoval jste již juniorskou reprezentaci, jejíž jste členem. Jak jste zatím spokojen s průběhem celého cyklu?
S týmem jsem nebyl od samotného začátku, mám za sebou aktuálně pouhé tři reprezentační akce. Tým vidím jako sjednocený celek, který si jde za stejným cílem.

Co Lukáš Fukala a další volný čas? Najdete si čas ještě na něco jiného?
Po florbale mi zabírání nejvíce času určitě škola, studuji gymnázium v Českém Těšíně a zatím to dle mého zvládám, i když je to občas velmi těžké skloubit. Mezi mé další koníčky patří téměř všechny jiné sporty, nejradši si zahraji ve volných chvílích fotbal a basketbal.

Jak vypadá průběh sezony v CE lize juniorů?

Nejvyšší juniorské soutěži zatím jednoznačně kraluje střešovický Tatran. Obhájce titulu během třinácti kol ztratil pouhý jeden bod a drží si osmibodový náskok před městským rivalem Spartou. Dále už je tabulka velmi vyrovnaná. Třetí příčka patří brněnským Bulldogs s osmadvaceti body, o tři body méně mají Chodov a již zmíněné Vítkovice. Na opačném pólu tabulky se nacházejí Kladno s Mladou Boleslaví, jež jako jediní nepřekročili dvouciferný počet nasbíraných bodů, konkrétně jich mají devět. Deset bodů na svém kontě mají Panthers Praha, o dva body více poté devátí BLACK ANGELS. 

Produktivitě celé soutěž vévodí s třiatřiceti body sparťanský univerzál Michael Wertheim. O dva body méně posbíral Slovák Mário Ozimý. Přesně třicet bodů poté nastřádal vítkovický David Slončík. Elitní pětici uzavírají střešovický Vojtěch Panuška a Adam Zukal z Bulldogs Brno.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se