Využili jsme toho, že nás nikdo neznal, říká o dračí jízdě Divizí tahoun Špok

Říčanský kanonýr Vítězslav Špok (s číslem 5) během utkání Divize | foto: FBC Draci Říčany

Jedním z největších překvapení napříč všemi celostátními soutěžemi jsou nepochybně Říčany. Nováček Divize zatím čtvrtou nejvyšší soutěží prochází jako nůž máslem a ve skupině B drží třetí příčku, nýbrž na vedoucí Gorily ztrácí jen tři body a oproti Plzeňanům má dvojici utkání k dobru. Obrovskou zásluhu na nynějším skvělém postavení středočeských Draků má teprve 20letý útočník Vítězslav Špok, jenž je s třiadvaceti přesnými zásahy a stejným počtem asistencí dokonce druhým neproduktivnějším plejerem celé ligy.


Víťo, v tabulce Divize vám nyní patří třetí místo, ale oproti oběma celkům před vámi máte dva zápasy k dobru. Jak byste zatím z týmového hlediska zhodnotil uplynulou část sezony?
Jinak než kladně rozhodně zhodnotit ani nejde. Ještě do minulého utkání jsme jako jediný tým v Divizi neokusili hořkost porážky a na dvanáctizápasovou šňůru bez prohry se koukalo opravdu hezky. Myslím si, že nás některé týmy na začátku sezony mohly trochu podcenit, jelikož jsme nováčkem a skoro nikdo nás tak v lize neznal. To se jim ale hrubě nevyplatilo a my jsme toho využili tak, jak nejlépe jsme jen mohli. 

Velmi se daří se i vám osobně, ve třinácti kláních jste zaznamenal parádních 46 bodů (23+23). Jak jste s vašimi dosavadními výkony spokojený?
Samozřejmě jsem velmi spokojený. Minulou sezonu se mi bodově tolik nedařilo, o to více mě to tu probíhající těší. Není to ovšem jen má zásluha, lví podíl na tom má celá naše lajna. S kluky spolu hrajeme již od mládežnických kategorií a na hřišti si tudíž hodně rozumíme. 

Ještě předminulou sezonu hrály Říčany šestou nejvyšší soutěž, tu probíhající už ale čtvrtou. Vy jste u obou postupů o patro výš byl, jak na ně vzpomínáte?
Vzpomínám na ně jen v dobrém. Před každou sezonou bylo vždy jasným cílem postoupit a co nejdříve se dostat na celostátní úroveň, což se nám vlastně úplně hned napoprvé podařilo. 

Čím si vysvětlujete, že se dokážete jako tým vždy tak dobře dané lize přizpůsobit? Vidět je to mimochodem i tento ročník...
Jako nejdůležitější faktory vnímám týmovost a sehranost. Každý se vždy může na hřišti i mimo něj na každého spolehnout a víme, co od sebe navzájem očekávat. Právě soudržnost, tvrdá práce a víra v celý mančaft nám pomáhá zvládnout i ta nejtěžší střetnutí. Obrovský morál jsme ukázali například v říjnovém mači proti Gorilám Plzeň, ve kterém jsme ještě necelých sedmnáct minut před koncem třetí třetiny prohrávali 5:10, ale zápas jsme nakonec otočili a vyhráli navíc ještě v základní hrací době poměrem 11:10. 

Je cílem této sezony opět postup?
Je to tak, před startem ročníku jsme si za cíl opět stanovili postup. Zatím k němu máme poměrně dobře nakročeno, ale na druhou stranu víme, že jsme jen v polovině cesty. Nejzrádnější a rozhodující část sezony nás totiž teprve čeká. S play-off navíc ještě zkušenost nemáme, takže to pro nás bude tuze náročné. V první řadě doufám, že nikdo z nás nezraní a nastoupíme do něj v co nejsilnějším složení. 

Gólová radost v podání hráčů Říčan, mezi kterými nechybí ani jejich neproduktivnější plejer Vítězslav Špok | foto: FBC Draci Říčany

Navíc se můžete pochlubit zcela novou halou, která byla otevřena teprve v říjnu minulého roku. Jak významná událost to pro celý klub byla?
Po mnoha letech čekání, kdy jsme museli všechny domácí zápasy hrát buď v Kostelci nad Černými lesy nebo Průhonicích, jsme se konečně dočkali. Nová hala slouží převážně jako tělocvična pro místní gymnázium a jsme velmi vděční za to, že v ní můžeme hrát. Její samotné otevření, které proběhlo v rámci našeho duelu se Strakonicemi, pak byla asi největší událost v klubové historii, na níž si našlo cestu přes 200 diváků. 

Na co byste nalákal diváky, aby čtvrtou nejvyšší soutěž sledovali? Jak byste jim Divizi představil?
Určitě bych je nalákal na útočný florbal plný gólů a pohledných akcí. Těší mě, že v Divizi se týmy nebojí hrát více ofenzivně a nemají tolik zataženou obranu, právě to mě totiž v předchozím ročníku trochu trápilo. Branek padá opravdu spoustu a není nouze o výsledky jako 16:8, 14:10 nebo 12:4. 

Pojďme se ale vrátit ještě k vaší osobě. Jak byste sebe jako hráče popsal? V čem vidíte své silné a naopak slabé stránky a vytyčil jste si do budoucna nějaké cíle?
Přiznám se, že se mi na tuto otázku hodně těžce odpovídá. Řekl bych ale, že jsem spíše technický hráč. Mezi mé přednosti patří hlavně přehled na hřišti a střela tahem. Naopak zlepšit bych mohl zakončení z první. Co se týče budoucnosti, tak bych si jednou chtěl určitě zahrát superligu. Momentálně se však soustředím především na to, abych v probíhajícím ročníku pomohl vybojovat Říčanům postup do Národní ligy. 

Příští utkání vás čeká už pátého ledna. Jak probíhala vaše příprava mezi svátky? Trávil jste ji třeba i v hale, nebo jste si dopřál zaslouženého odpočinku?
Přes Vánoce jsem si hlavně dost odpočinul. Hned po nich už ale přišla na řadu tvrdá práce, jelikož nás hned v prvních dvou lednových týdnech čeká rovnou trojice náročných zápasů. Dva z nich navíc na horké venkovní půdě. 

Co Vítězslav Špok a volný čas? Máte kromě florbalu ještě nějaké jiné koníčky a záliby?
Tento školní rok jsem nastoupil do prvního ročníku na vysoké škole, takže toho volného času zbývá ještě méně. Když se ale přeci jen nějaká ta volná chvilka najde, tak si rád s kamarády zahraji fotbálek, videohry nebo si zajdu zacvičit do posilovny. 

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se