Repre na cestě do Polska. Muži vyrazili s dvěma změnami. Důležitý test pro juniorky

Filip Forman slaví v hloučku spoluhráčů gól proti Švédsku | foto: Per Wiklund

Už dnes vyrazily národní celky mužů a juniorek do Polska. Mužská reprezentace odehraje kvalifikaci v polském Lochówě, juniorky čeká Polish Cup, který je poslední přípravou před startem mistrovství světa.


Mužská reprezentace odehraje kvalifikaci na mistrovství světa, které bude hostit již v prosinci švédské Malmö. Ve skupině 4 jí budou čekat soupeři především z nižšího ranku světového pořadí. Narazí na Maďarsko, Rakousko a na závěr základní skupiny na domácí Poláky. Poslední den pak čeká na svěřence Jaroslava Berky vítěz paralelní skupiny 3, kde hrají Slováci, Norové a celky Španělska a Velké Británie. Postup na vrcholnou akci mají dva nejlepší týmy z každé skupiny.

Český kouč musel před startem turnaje udělat dvě změny. Zraněného brankáře Lukáše Kříže působícího ve finském EräViikingit nahradil mladoboleslavský Lukáš Bauer. Lednové klání na hřišti Tatranu pak nedohrál sparťan Mikuláš Krbec, jehož v sestavě nahradil Petr Majer hrající finskou F-Liigu za Westend Indians.

V kádru naopak nechybí Matěj Jendrišák, který může překonat absolutní rekord v počtu bodů v národním týmu. Na vyrovnání Radima Cepka (71+72) mu chybí dva body. Obě legendy mají rovněž shodně srovnané statistiky branek a nahrávek, kde pokaždé odchovanci havířovského florbalu ztrácí po jedné trefě i asistenci (70+71).

Součástí sestavy je i řada nových tváří. Úplným nováčkem je Filip Zakonov, po čtyřech letech se do národního týmu vrací Patrik Šebek či Milan Meliš. „Je to velká šance dostat se zpět do národního týmu. Hrát na nejvyšší úrovni je můj cíl a zároveň se dá říci, že se jedná i o zadostiučinění za práci, kterou odvádím v posledních letech. Myslím si, že kvalifikace bude spíše o stmelování a nacházení vazeb. Chci se ukázat v nejlepším možném světle, ať už na hřišti nebo mimo něj. Nejsem úplně hráč, který by z obrany sázel jeden gól za druhým, ale chci předvést kvalitní výkon bez zbytečných chyb a ztrát,” popisuje opora zadních řad Střešovic, která výrazně přispěla k triumfu v Poháru mistrů.

Důležitá klání čekají na juniorky, pro které je turnaje Polish Cup poslední herní prověrkou před startem květnového mistrovství světa. České hráčky vyrazí na akci, kde postupně narazí na Finsko, Polsko a Norsko, i s Annou Brucháčkovou, která v předchozích fázích cyklu působila v sestavě ženské reprezentace, se kterou získala bronz na nedávném šampionátu v Singapuru, jehož součástí byla i juniorská opora Karolína Klubalová.

„Do Polska se hodně těším. A nejen já, ale i celý tým. Věřím, že na tomto skvěle obsazeném turnaji předvedeme co nejlepší výkony. To, že se blíží mistrovství světa, vnímáme všechny, ale nepociťuji kvůli tomu nějaký větší tlak. Prostě víme, že každá z nás musíme ukázat to nejlepší, co v nás je,” popisuje obránkyně Alice Jirásková, která debutovala na posledním turnaji EFT ve Finsku.

O den později pak vyrazí na reprezentační akci také junioři. Ti jsou stále ještě na začátku cyklu a čeká je druhá herní akce. Po vítězství na listopadovém EFT v Malmö budou chtít s lehce obměněnou sestavou ukázat svůj um také během přátelských utkání ve Švýcarsku, kde by na ně měly čekat dva domácí výběry – U19 a béčko složené především z florbalistů působících v minulém juniorském cyklu, a junioři Finska, jejichž účast ale ohrožují stávky v zemi tisíců jezer.

Zápasy z reprezentačních akcí budete moci sledovat živě v Aplikaci IFF. Textové onliny najdete v match centrech.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se