Vítěz základní části i černý kůň. Co přináší semifinále první ligy?

Jakub Bohuslávek při měření sil Kladna s Ústím | foto: Kanonýři Kladno

Play-off první ligy mužů pokračuje v plném tempu. O víkendu startuje semifinále soutěže, kam se dostala tři mužstva z horní čtveřice tabulky i rozjetí Kanonýři Kladno, když zvládli rozhodující pátý zápas série s Bulldogs. Co od nadcházejících soubojů očekávají florbalisté jednotlivých týmů?


Bez větších potíží si zajistili semifinále hráči BUTCHISu. Vítěz základní části prosvištěl čtvrtfinále proti Gullivers Brno ve třech zápasech, během nichž nastřílel úctyhodných dvaatřicet gólů. Nejčastěji se trefoval Erik Papež, který se radoval celkem sedmkrát.

Teď se však Pražané už soustřeďují na další velkou sérii. V semifinále se jim postaví další brněnský rival v podobě Hattricku, jenž ukončil sezonu štěpánkovické Letce. Také Jihomoravané přitom působili přesvědčivě, byť je protivník na jejich hřišti jednou porazil. Konečný stav čtvrtfinále 3:1 na utkání při skóre 31:15 ovšem potvrzuje, kdo měl navrch.

Jak vypadaly vzájemné souboje prvního mančaftu základní části se čtvrtým? V obou z nich bral všechny body BUTCHIS, i když na půdě Hattricku musel hájit těsné vítězství 4:3. Doma se ale výběr kolem trenéra Jana Zahalky rozjel a dosáhl na dominantní výsledek 9:2.

Florbalisté BUTCHIS při utkání na půdě Hattricku Brno | foto: FBŠ Hummel Hattrick Brno

„Přestože do série vstupujeme jako papírový favorit, rozhodně nechceme nic podcenit. Čeká nás totiž velice zkušený a kvalitní soupeř," je si vědom Jan Waldhauser z družstva BUTCHISu. Také on patřil ke klíčovým florbalistům týmu ve čtvrtfinále, když ke třem brankám přidal šest asistencí.

„Pokud dokážeme udržet koncentraci a předvádět výkony, které nás zdobily v průběhu sezony, budeme si moci na konci série zazpívat 'Milan Baroš, klička a gól'," tuší Waldhauser, co bude zapotřebí pro úspěch.

Hattrick ve čtvrtfinále těžil mimo jiné ze skvělých výkonů Tomáše Broma. S dvanácti body (5+7) se stal s přehledem nejproduktivnějším hráčem série a je třetí v bodování celé vyřazovací fáze. „Myslím si, že BUTCHIS bude v sérii favoritem. Jednoznačně vyhrál základní část, má velmi kvalitní tým a skvělou produktivitu v zakončení,” podotýká Brom.

Na vzájemná střetnutí se však brněnský kanonýr i přesto těší. „Pokud v zápasech ukážeme precizní defenzivu, disciplinovanost a trpělivou hru na balónku, máme šanci semifinálovou sérii vyhrát. Předpokládám, že utkání budou mít vysoké tempo a rozhodovat budou detaily jako přesilové hry a protiútoky,” uvažuje Brom o blížících se bitvách.

Tomáš Brom při čtvrtfinálovém duelu proti Letce | foto: FBŠ Hummel Hattrick Brno

Ve druhé sérii semifinále se utkává favorit s týmem, který píše jeden z velkých příběhů letošního play-off. Florbal Ústí poměří síly s Kanonýry Kladno, jimž se povedlo postoupit mezi nejlepší čtveřici z deváté příčky po základní části. V osmifinále Středočeši vyřadili ve dvou duelech Plzeň, načež zvládli pětizápasové drama s papírovými favority Bulldogs Brno.

Kladno těsně urvalo první klání venku, potom ale dvakrát ztratilo - z toho jednou v prodloužení při brněnském obratu z 0:3 na 4:3. Následně však Kanonýři odvrátili vyřazení vítězstvím po nájezdech a velkou show završili triumfem 11:5 v ultimátním pátém souboji na hřišti Bulldogs. Zaslouženě tak vyhlíží další pokračování play-off.

Klíčové momenty za středočeské mužstvo ukázkově zvládá hned několik jmen. Jedním příkladem za všechny ovšem je Jakub Bohuslávek, který dával rozdílovou branku prvního duelu či rozhodující nájezd čtvrtého zápasu. Celkově se v sérii dostal na patnáct bodů (9+6) a ukazuje, že má obří fazónu.

„Proti Ústí nad Labem čekáme velice těžkou sérii, protože jde o velmi kvalitní tým. Myslím si, že to bude zcela odlišná série od té s Bulldogs - bude dle mě padat málo gólů, jelikož Ústí vychází z velice dobře organizované obrany a má také velmi dobrého brankáře,” říká juniorský reprezentant Bohuslávek před bitvami o postup do finále.

Duel Florbalu Ústí s Kanonýry Kladno v základní části první ligy mužů | foto: Florbal Ústí

Zároveň kladenský střelec oceňuje šikovné individuality v kádru protivníka. „Jsem si jist, že se dobře připravíme a společně se soupeřem předvedeme super sérii a koukatelný florbal plný zvratů,” burcuje Bohuslávek.

Za Ústí, jež postoupilo ve třech utkáních přes České Budějovice, zaznamenal v sérii šest bodů Vladimír Trčka. Konkrétně si připsal na konto tři trefy a stejný počet gólových přihrávek. Severočeši tak sice ukončili čtvrtfinále v nejkratším možném čase, hned dvakrát však slavili až po nájezdech. A teď zřejmě Ústí čeká ještě náročnější práce.

„Od Kladna se dá očekávat jediné: Bude to dost náročná a vyrovnaná série. Potvrdila se slova mého táty (trenéra Florbalu Ústí) a Kanonýři ukazují v play-off svoji kvalitu. To, že skončili na deváté příčce tabulky po základní části, vůbec nic neznamená,” všímá si Trčka síly semifinálového rivala.

Ústecký tahoun vidí kvalitu Kladna v útoku a složení soupisky. „Mají úzký, ale velmi výrazný kádr, který se skládá ze zkušených borců a individuálně nadaných mladíků. Zápasy s Kladnem mě osobně vždy baví, jsou plné soubojů a nic není zadarmo. Každá chyba se trestá. Na sérii se upřímně těším a vidíme se v sobotu na Slunetě!” zve Trčka všechny fandy na zahájení semifinále.


Víkendové zápasy semifinále 1. ligy mužů
Sobota 18. března

17.00 | BUTCHIS – FBŠ Hummel Hattrick Brno | MATCH CENTER
18.00 | Florbal Ústí – Kanonýři Kladno | MATCH CENTER

Neděle 19. března

17.00 | BUTCHIS - FBŠ Hummel Hattrick Brno | MATCH CENTER
18.00 | Florbal Ústí - Kanonýři Kladno | MATCH CENTER

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se