V Národní lize se chystá semifinále, super série přinesla Divize i 1. liga žen

Radost Slavie Plzeň na cestě do semifinále Národní ligy – západ | foto: FBŠ Slavia Plzeň

Nadstavbové části se naplno rozjely nejen v elitních florbalových soutěžích. V obou skupinách Národní ligy už jsou na programu boje v play-off, z nichž vzejdou postupující do druhé nejvyšší ligy mužů. Dramata se konala v play-up Divize, kde nezřídka musel rozhodovat až poslední možný zápas. Akční bitvy přinesla také první liga žen, která zná složení osmifinálové fáze.


Čtvrtfinále Národní ligy – západ

Velmi zajímavé série přineslo čtvrtfinále v obou skupinách Národní ligy. Co se týče západu, do semifinále tam postoupili vítězové základní části Slavia Plzeň potom, co vyřadili 3:1 na zápasy Benešov. A ostatní série byly ještě vyrovnanější, když shodně doputovaly až k rozhodujícímu pátému utkání.

Postup si nakonec vydobyla Traverza proti Panthers Praha, byť ve čtvrtfinále ztrácela již 1:2. Podařilo se jí ovšem srovnat stav a závěrečný duel urvala výsledkem 2:1 po nájezdech, v nichž zaznamenal rozhodující trefu Vojtěch Bagin.

"Velice vyrovnaná série, která asi nemohla skončit jinak než nájezdovou loterií. Jsem moc rád, že se šťastným koncem pro nás,” shrnul v pozápasovém vyjádření trenér Traverzy Filip Řehulka. V semifinále tak narazí jeho tým na již zmiňovanou Plzeň.

Podobně napínavá byla i série FbC Hradec Králové - TJ Sokol Jaroměř, kde Hradec sice vedl už 2:0 na utkání, nicméně soupeř je dohnal a vynutil si pátý souboj. Ten však papírový favorit ovládl 9:3 a před více než čtyřmi stovkami diváků si postup nenechal vzít.

Rovnou třikrát rozhodovalo prodloužení mezí Čelákovicemi a Náchodem, přičemž ve dvou případech se radoval právě hůře postavený Náchod. Orka přesto pětizápasové drama zvládla a čeká je semifinále s Hradcem Králové.

Čtvrtfinále Národní ligy – východ

Také na východě se týmy musely o postup přetahovat. Zajímavý výsledek se vydařil třeba Rožnovu, jenž ze sedmého místa vyřadil čtvrtý Šumperk 3:1 na zápasy. Velkou zásluhu na tom měli Petr Burýšek (6+5) či Marek Lipový (2+6). Až v prodloužení pátého střetnutí postoupila Opava, jež předtím neproměnila dva mečboly proti Slovanu Havířov. Výsledek posledního duelu série určil svým gólem Marek Klečka.

Úspěšně si vedlo také Torpedo Havířov, které i přes prohrané první a třetí utkání otočilo čtvrtfinále s Pelhřimovem ve svůj prospěch. Rozhodující měření sil ovládlo 9:3. Díky trojici výher z lichých duelů pokračovala dále také Kopřivnice, když ukončila sezonu Petrovicím. Hlavním tahounem Vikings se stal Tomáš Janek s bilancí sedmi branek a čtyř asistencí. Pro semifinále východní skupiny Národní ligy se tak utvořily dvojice Opava – Rožnov a Havířov – Kopřivnice. Kompletní rozpis sérií Národní ligy najdete ZDE.

Play-up Divize

Do další fáze míří také play-up, v němž válčí o postup nejlepší týmy po základní části všech skupin Divizí. Z úvodního kola se stalo pouze ve dvou sériích, že by některé družstvo neuhrálo ani jeden zápas. V nejkratším možném čase tedy prošly dále celky Zlínu Lions a Třince, přičemž první jmenovaný porazil Mohelnici a druhý si poradil s Rtyní v Podkrkonoší.

Zato hned dalších šest sérií dospělo až k pátému rozhodujícímu klání. Také Kobylisy potkala situace, kdy ztratily náskok dvou zápasů a musely postup proti Wizards Praha vydřít v posledním možném utkání. Stejně na tom byly Gorily Plzeň, jež přitom otevřely sérii dvěma výhrami 9:4 nad Kadaní. Západočechům pomohla k pokračování v ročníku trojka hráčů, která se dostala na deset kanadských bodů a více - konkrétně Matěj Surák (4+8), Daniel Cabejšek (6+4) a Ondřej Hlinovský (3+7).

Na pokraji vyřazení se potom ocitlo Blansko, jelikož podlehlo Olomouci doma 5:6 po nájezdech a 2:3. Na půdě protivníka to však už bylo úplně o něčem jiném - Jihomoravané dosáhli dvou vítězství a v pátém duelu dovedli k úspěchu neuvěřitelné drama s výsledkem 5:4. Hrdinou série byl pro postupující mančaft jednoznačně Vojtěch Fedra, který kromě devíti gólů ještě na dalších devět přihrával.

Postup si zajistilo také Milevsko, byť úvodní zápas s Kralupy prohrálo. Ve druhém utkání pak zvládlo prodloužení, dostalo se také do vedení 2:1 a později se radovalo v ultimátním pátém střetnutí na domácí půdě. Po otočce z 1:2 na zápasy slavil FbC Písek a FBC Kutná Hora, na něž nestačila Slavia Praha s Litomyšlí. Všechny tři duely se hrály v parádní divácké atmosféře. Následující program play-up se dozvíte více ZDE.

1. kolo play-off 1. ligy žen

Rozběhlo se také úvodní kolo play-off první ligy žen, kde většina týmů postoupila po dvou víkendových výhrách rovnou dále. Vyššími vítězstvími se prezentovala například Slavia Plzeň nad Soběslaví, Torpedo Havířov nad Rtyní v Podkrkonoší či Kutná Hora nad Českou Lípou. 

Postup si nenechal utéct ani Chomutov v derby proti Litvínovu nebo Sparta, kterou však Rudý Dračice v prvním vzájemném souboji dost potrápily (7:8). Výraznou i těsnou výhru měly na kontě Šitbořice, když hrály s Přerovem 7:1 a 3:2. Zato obě měření sil skončila o fous pro Nové Strašecí, protože hrálo s Ústím 6:4 a 6:5 po prodloužení, kdy rozhodla o postupu Klára Bačkovská.

Dvě série prvního kola došly až ke třetím utkáním. V jednom z nich přetlačil IBK Hradec Králové florbalistky Dačic po výsledcích 9:5, 2:4 a 7:2. K nejzazšímu možnému duelu došlo i mezi Jihlavou a Hattrickem Brno, přičemž Jihlava musela otáčet po domácí porážce z otevíracího zápasu. V domácím prostředí Brňanek ovšem uspěly 6:2 a doma rozsekla prodloužení ve prospěch Jihlavanek Kateřina Bícová.

Další pokračování vyřazovací fáze napříč všemi soutěžemi je na programu již o tomto víkendu 11. a 12. března. Pohled na nadcházející zápasy soutěže přinášíme ZDE.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se