Startuje vyřazovací část Národní ligy, play-up propojí všechny Divize

Duel mezi Snipers Třebíč a Přerovem v Národní lize, oba celky se spolu poperou o záchranu | foto: Snipers Třebíč

Vyřazovací části začínají i v nižších celostátních soutěžích. Bitvy o postup se o víkendu rozjedou v Národní lize i v Divizi. Třetí nejvyšší mužskou soutěže čekají také těžké boje o udržení se.


Národní liga – západ

Vítěz základní části Slavia Plzeň si pro čtvrtfinále vybral Benešov. Se středočeským celkem dvakrát vysoko zvítězil a v sérii by tak měl být jasným favoritem. O mnoho dramatičtější by měla být bitva mezi nováčkem z Hradce Králové, který si pro čtvrtfinále sebejistě vybral regionálního rivala z Jaroměře, s nímž mají vyrovnané vzájemné duely. 

V tabulce skončila na třetím místě čelákovická Orka, která sáhla po Náchodu. Zajímavé na této sérii je to, že Primátoři v obou případech uspěli. Naposledy ve 22. kole, kdy si odvezli ze hřiště soupeře triumf 8:4. Díky výsledkům ze závěrečného kola se na čtvrté místo propracovala Traverza, na tu ve výběru zbyli pražští Panthers. Obě klání v základní části skončily velmi těsnými triumfy Mukařovských a i proto tento střet slibuje hodně zajímavou podívanou.

Čtvrtfinále play-off

FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň - SK Florbal Benešov
FbC Hradec Králové - TJ Sokol Jaroměř
ASK Orka Čelákovice - Florbal Primátor Náchod
FAT PIPE Traverza - Panthers Praha

Hrací termíny: 25. 2., 26. 2. (1. a 2. utkání), 4. 3., 5. 3. (3. a příp. 4. utkání), 7. 3. (příp. 5. utkání).

Těžký boj v play-down čeká čtveřici, která se nevešla do nejlepší osmičky. Poražení z těchto sérií přímo sestoupí do Divize, vítěze čeká ještě baráž s neúspěšnými celky z play-up, aby i v nadcházejícím ročníku mohli působit v Národní lize. Proti sobě stanou Králův Dvůr s Rudnou, která sice skončila na posledním místě, ale jedno ze dvou tříbodových triumfů si připsala právě proti Králováku. Ve druhé sérii se střetnou Pražští Tigers s Turnovem. Oba vzájemné zápasy zvládl lépe pražský celek, jenž by měl být favorizovaným týmem.

Série play-down

T.B.C. Králův Dvůr – Sokol Rudná
Prague Tigers – TJ Turnov

Hrací termíny: 25. 2., 26. 2. (1. a 2. utkání), 4. 3., 5. 3. (3. a 4. utkání), 12. 3. (příp. 5. utkání), 19. 3. (příp. 6. utkání), 26. 3. (příp. 7. utkání).

Národní liga – východ

Jen díky vzájemným zápasům nakonec vyhrála základní část opavská P.E.M.A. Ta si pro čtvrtfinále vybrala celkem zajímavou cestu – sáhla po pátém Slovanu Havířov, se kterým však v obou případech v základní části vyhrála, jednou dokonce s čistým kontem. Ze druhého místa vybíral druhý havířovský celek v soutěži. Torpedo si vzalo za soupeře pelhřimovský Spartak, čili osmý tým tabulky. Zdá se to jako snadná cesta, ovšem oba duely v dlouhodobé fázi ligy byly velmi vyrovnané a tým ze Slezska musel vynaložit dost úsilí, aby si připsal vítězství.

O vyrovnanosti horních pater tabulky východní skupiny svědčí i vzájemné zápasy následujících dvou sérií. Třetí Kopřivnice si vybrala Petrovice, s nimiž má v základní části vyrovnanou bilanci. Obě klání skončily triumfem domácího celku, který zvítězil o dva góly. Velmi podobně na tom jsou i statistiky vzájemných duelů mezi Šumperkem a Rožnovem. Akorát s tím rozdílem, že tam si tři body za triumf připsal celek hostující.

Série play-off

S.K. P.E.M.A. OPAVA - TJ Slovan Havířov
Torpedo Havířov - Spartak Pelhřimov
FBC Vikings Kopřivnice - Z.F.K. Petrovice
Asper Šumperk - 1. FBK Sršni Rožnov p/R

Hrací termíny: 25. 2., 26. 2. (1. a 2. utkání), 4. 3., 5. 3. (3. a příp. 4. utkání), 7. 3. (příp. 5. utkání).

V rámci play-down by měly mít snadnou práci Hranice. Ty budou v rámci série s MVILem velkými favority. Ostravský celek nezískal v sezoně ani bod, v obou vzájemných zápasech navíc inkasoval pokaždé debakl s desetibrankovým a vyšším rozdílem. Mnohem větší vřava se očekává od série Přerova s Třebíčí. Oba týmy dělil v tabulce jediný bod, v sezoně je jejich bilance vyrovnaná, neb Snipers doma triumfovali 7:5 a i Přerovští uhájili své prostředí po výhře 6:4. Poražené týmy zamíří rovnou do Divize, vítěze čeká baráž s neúspěšnými celky z divizního play-up.

Série play-down

FBC Hranice – 1.MVIL Ostrava

FBC MSEM Přerov – Snipers Třebíč

Hrací termíny: 25. 2., 26. 2. (1. a 2. utkání), 4. 3., 5. 3. (3. a 4. utkání), 12. 3. (příp. 5. utkání), 19. 3. (příp. 6. utkání), 26. 3. (příp. 7. utkání).

Divize

Zde dochází v rámci play-up k propojení všech jednotlivých skupin. Šanci bojovat o postup do Národní ligy mají tři nejlepší celky každé skupiny, které mají právo hrát ve vyšší soutěži (v Národní lize a vyšších ligách nemohou působit B týmy – pozn. red.) a nejlepší čtvrtý tým napříč všemi skupinami. V 1. kole play-up se rozehraje osm sérií. Jejich vítězové se pak výrazně přiblíží k případnému postupu. Týmy, jež zvítězí ve 2. kole, přímo postoupí do Národní ligy. Poražené celky čeká baráž s vítězi play-down třetí nejvyšší soutěže.

V rámci 1. kola play-up dojde i na jedno zajímavé pražské derby. Druhý nejlepší tým ze skupiny A (kvůli vítězství rezervy SKV nasazený jako první – pozn. red.) TJ Kobylisy totiž narazí na městského rivala Wizards, kteří skončili na třetí příčce ve skupině B. Tu vyhrál milevský Došwich, na který čekají Kralupy. Skupinu C ovládla pražská Slavia, která narazí na Písek, čili nejlepší čtvrtý celek ze všech skupin. Bodově suverénně nejúspěšnější bylo Blansko, jež ztratilo pouhý jeden zápas. Na jihomoravský celek čeká série s Olomoucí. Vítězové skupiny E ze Zlína se o druhé kolo poperou s Mohelnicí. Poslední tři dvojice tvoří plzeňské Gorily a Kadaň, Kutná Hora s Litomyšlí a Třinec, který zabojuje proti Rtyni v Podkrkonoší.

Série play-up

Florbal TJ Kobylisy – Wizards DDM SO Praha 10
FBC DOŠWICH MILEVSKO – Kralupy Wolves
FBC Slavia Praha – FBC Písek
FBŠ ATT Gorily Plzeň – FBC DDM Kati Kadaň
FBK Atlas Blansko – FBS Olomouc
FBC Intevo Třinec – Orel Rtyně v Podkrkonoší
Zlín Lions – FBC Mohelnice
FBC Kutná Hora – FLORBAL LITOMYŠL

Hrací termíny: 25. 2., 26. 2. (1. a 2. utkání), 4. 3., 5. 3. (3. a příp. 4. utkání), 7. – 8. 3. (příp. 5. utkání).

Divizních celků se netýkají boje o záchranu. Poslední dvě družstva z každé skupiny a čtyři nejhorší mužstva na 10. místě rovnou sestupují do příslušné Regionální ligy. Šťastlivci této sezony jsou hráči z Florbalové akademie Mladá Boleslav, kteří mají nejvíce bodů ze všech celků na desáté příčce (26). Sestupují tedy týmy Česká Lípa B, Sokolov a Roudnice ze skupiny A, Soběslav, Greyhounds Slavia Plzeň B a Rokycany ze skupiny B, skupinu C opouštějí Koberovy a Kolín, ze skupiny D padají týmy Svitav, Skutče a Světlé nad Sázavou, ze skupiny E poté putují o ligu níže Krnov, Uničov a Šternberk.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se