Muži zahájí nový cyklus i se Suchánkem! Repre U23 čeká první oficiální akce

Česká reprezentace mužů před semifinále MS 2022 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Mužská reprezentace se v červnu vydá do Kutné Hory, kde absolvuje několikadenní kemp. Do výběru se po několikaleté pauze vrací zkušený obránce Patrik Suchánek. První oficiální akce čeká národní tým do 23 let.


Čeští florbalisté stráví pět dní v Kutné Hoře, kde oficiálně odstartují nový cyklus, jenž vyvrcholí na šampionátu ve švédském Malmö. "Hlavním cílem je pro nás zahájit cestu směrem k nadcházejícímu mistrovství světa. Chceme dát na stůl naše představy toho, kam a jakým způsobem bychom se měli v rámci příštích dvou let posouvat v jednotlivých aspektech, diskutovat ohledně toho se samotnými hráči a začít na všech frontách poctivě pracovat," vypočítává trenér Jaroslav Berka.

Už v únoru absolvoval národní tým s rozšířenou sestavou v Hradci Králové dva přípravné duely se Švýcarskem. "Využili jsme tu akci ke dvěma hlavním věcem. Jednak jsme se mohli společně s hráči pobavit o předchozím velmi intenzivním cyklu a vyhodnotit si jej, a pak jsme měli možnost odehrát dva zápasy, v nichž jsme mohli vyzkoušet mladíky z třiadvacítky. Uzavřeli jsme tam jednu kapitolu a od té doby se soustředíme na cestu do Malmö," vrátil se český kouč k poslední akci.

Návrat Suchánka? Je to špičkový a kreativní obránce, ví Berka

V nominaci na blížící se kemp se objevují v Hradci debutující Tomášové Hanák a Jurco a Adam Zubek, jenž s týmem absolvoval už jedno soustředění před loňským MS mužů. Největší novinkou je návrat Patrika Suchánka. Mladoboleslavský obránce se v národním týmu, v němž nasbíral 99 startů s bilancí 37 gólů a 40 asistencí, objevuje po téměř čtyřech letech. "Spolu s charakterovými vlastnostmi je jedním z hlavních kritérií k nominaci do reprezentace výkonnost. V obou případech víme, jaký je Patrik člověk a hráč. Byli jsme s ním dlouhodobě v kontaktu již v minulém období, před začátkem nového cyklu jsme si sedli, řekli si vzájemná očekávání a cítil jsem z něj velkou motivaci. Chce být součástí reprezentace, platným členem týmu a pracovat na společném cíli. Je to špičkový a kreativní obránce se skvělou střelou ze střední vzdálenosti, který má obrovské zkušenosti ze zahraničí. Dlouho hrál na mezinárodní úrovni a ví, co tento level obnáší. Věříme, že do naší hry přinese větší variabilitu," komentuje Berka jeho přínos.

Suchánek není za poslední dobu jediným hráčem, který se do národního týmu vrátil. Již dříve prožili úspěšný comeback třeba Matěj Jendrišák s Martinem Tokošem. "Vnímám, že součástí mé role jakožto trenéra národního týmu je v první řadě vybudovat takové prostředí, aby hráči měli do reprezentace dveře otevřené, věděli, na čem jsou, a aby naše vzájemná spolupráce byla postavena na respektu. Jako tým máme jasně nastavené hodnoty a způsob práce a pakliže je jakýkoliv hráč připraven takto pracovat a prokazuje určitou výkonnost, musí cítit, že je v reprezentaci vítán. Komunikace je v tomto případě alfa a omega. " vysvětluje kouč, který v uplynulém roce dovedl český výběr ke stříbrné medaili.

Patrik Suchánek na turnaji EFT v Brně (duben 2018) | foto: Martin Flousek/Český florbal

Nový cyklus odstartují Češi také s obměněným gólmanským tandemem Lukáše Bauera doplnil po konci Martina Beneše, který se přesouvá do pozice vedoucího týmu, dvoulístek maskovaných mužů ze střešovického Tatranu Tomáš Jurco a Lukáš Kříž. "K ostřílenému brankářovi přichází dvojice talentovaných super gólmanů. S koncem dosavadní stabilní dvojice se na tomto postu trochu změní i dynamika. Oba mladí kluci budou na Lukáše tlačit. Vývoj na brankářské pozici je potřeba a je to přirozená součást začleňování mladších hráčů, jen v brankovišti je to specifičtější a obměna zpravidla přichází až po konci cyklu," popisuje Berka.

Několik hráčů z nominace se v uplynulých týdnech přestěhovalo do zahraničních velkoklubů. Ondřej Němeček zamířil za Filipem Langerem do Storvrety, Filip Forman podepsal smlouvu v Kalmarsundu a Adama Hemerku čeká roční angažmá ve finském Classicu. Do F-liigy zamířili i Matěj Pěnička se Šimonem Stránským, kteří jsou součástí nově vzniklé reprezentace do 23 let. "Vnímám, že reprezentanti na sobě pracují, nestagnují, dbají na svůj rozvoj i individuální posun a sami mají chuť být stále lepšími. Všichni si za toto zaslouží obrovský kredit. Pro reprezentaci je pozitivní, že si větší počet hráčů vyzkouší zahraniční soutěže, naberou tak další zkušenosti a tyto nároky budou schopní přenést do reprezentace a po svém návratu i do české soutěže," těší Berku.

Na poslední chvíli z nominaci vypadla dvojice zkušených florbalistů Adam Delong a Martin Kisugite. Místo nich byli povoláni Jakub Buršík a Dominik Beneš, kteří byli původně ve výběru třiadvacítky.

Nominace reprezentace mužů
  • 21. – 25. 6. | Tréninkový kemp (Kutná Hora)

Brankáři: Lukáš Bauer (Florbal MB), Tomáš Jurco, Lukáš Kříž (oba Tatran Střešovice).

Obránci: Dominik Beneš, Jakub Gruber, Adam Hemerka, Lukáš Punčochář, Patrik Suchánek (vš. Florbal MB), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice), Josef Rýpar (Linköping IBK, Švéd.), Matyáš Šindler, Ondřej Vítovec (oba 1. SC Vítkovice), Marek Zouzal (Sparta Praha).

Útočníci: Marek Beneš, Tomáš Hanák, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa (vš. Tatran Střešovice), Jiří Besta, Adam Zubek (oba 1. SC Vítkovice), Jakub Buršík, Filip Forman (oba FbŠ Bohemians), Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (FBC Kalmarsund, Švéd.), Martin Tokoš (Florbal MB).

První oficiální kemp pro U23. Bude mít parametry standardní reprezentační akce, těší Pazderu

U23 se v Kutné Hoře představí také a bude na ni čekat první akce coby samostatného národního výběru. "Budeme poprvé pracovat s širším realizačním týmem v kombinaci s větším množstvím hráčů, což nám dá více možností zaměřit se na spolupráci při hře pět na pět, ať už do obrany nebo do útoku. To bude hlavním tématem kempu. Máme v sestavě hodně nováčků, kteří přichází z předchozího juniorského cyklu. Budeme tedy muset začínat tím, že se společně seznámíme s playbookem a všemi nároky, které na hráče tato úroveň klade. Těším se na to, že se budeme moci pustit do většího detailu a trénovat efektivněji, protože to bude mít parametry standardní reprezentační akce," popisuje trenér U23 Jan Pazdera.

V sestavě třiadvacítky nechybí třeba nejvytěžovanější superligový obránce ročníku 2005 Šimon Vavroušek a další opory předchozích tří juniorských cyklů. Kvůli zranění z původní nominace vypadli Martin Čermák a Šimon Stránský s nejlepším střelcem Čechů na uplynulém MSJ Danielem Chatrným. V původním výběru figurovali i Buršík s Benešem, kteří se přesunuli k áčku. Místo nich byli donominováni Vojtěch Bílek, Daniel Eremiáš, Filip Smutný, Michael Wertheim a Vojtěch Wiener.

"Do nominace jsme chtěli zapojovat hráče, které jsme viděli na předchozích akcích U23 či širšího kádru mužské reprezentace. Zároveň jsme sestavu chtěli doplnit o kluky z předchozího cyklu U19, které jsme dlouhodobě také sledovali a sám jsem byl osobně skautovat na MS juniorů v Dánsku. Hráče do třiadvacítky vybíráme především z hlediska dlouhodobého potenciálu směrem k možnosti reprezentovat v budoucnu za mužský tým," vysvětluje Pazdera.

Vytvoření konkurenčního prostředí si pochvaluje i trenér mužského áčka. "Kvalita hráčů v reprezentaci je vysoká. V U23 jsou nyní skvělí hráči z top klubů nejen z české nejvyšší soutěže. Budoucí reprezentanti. Rozhoduje kvalita a přístup. Mládí v tomto případě není privilegium, nýbrž výhoda mít více času na sobě pracovat" říká Berka.

V Kutné Hoře budou oba reprezentační oddíly samostatně. Prolnou se až v závěru. "Oba kempy jsou oddělené. Pro mě je výhoda, že mohu vidět kluky z U23 v akci během tréninků, ale jinak jde o dva reprezentační týmy, které jsou sice na jednom místě, ale každý funguje zvlášť. S Honzou Pazderou máme ovšem vyjasněné klíčové principy. Na konci proti sobě sehrajeme modelové utkání," popisuje 35letý kouč seniorského áčka.

Pro reprezentaci mužů se jedná o jediný letní kemp, další akce, které na Čechy v nadcházející sezoně čekají, jsou zápasové. "Potřebujeme se teď v Kutné Hoře nachystat na všechny následující herní akce. Díky prolnutí s U23 si jsme i na tréninkovém kempu schopni obstarat adekvátního soupeře z vlastních zdrojů," odhaluje český trenér.

Nominace reprezentace U23
  • 22. – 24. 6. | Tréninkový kemp (Kutná Hora)

Brankáři: Adam Draslar (Tatran Střešovice), Martin Haleš (Sokol Pardubice).

Obránci: Matyáš Bachmaier (Hagunda IF, Švéd.),  Vojtěch Bílek, Ondřej Kawulok, Jan Malič, Patrik Šebek (vš. FbŠ Bohemians), Ondřej Jankovský (1. SC Vítkovice), Bohumil Piskáček, Šimon Vavroušek (oba Tatran Střešovice), Michael Wertheim (AC Sparta Praha).

Útočníci: Jakub Boček (Black Angels), Daniel Eremiáš (Florbal Chodov), Karel Petrák (FbŠ Bohemians), Lukáš Fukala, Adam Palčinský (1. SC Vítkovice), Petr Majer (Westend Indians, Fin.), Matěj Pěnička (Florbal MB), Adam Šmíd (Sokol Pardubice), Josef Juha (Sparta Praha), Filip Smutný, Vojtěch Wiener (oba FBC Liberec).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se