Světové hry 2025 v Číně: Premiéru si na nich odbude kategorie žen, Češi budou obhajovat bronz

Český národní tým během oslav zisku bronzové medaile na Světových hrách 2022 v americkém Birminghamu | foto: Český florbal

Za dva roky se v čínské metropoli Čcheng-tu uskuteční již dvanáctý ročník Světových her, kde potřetí za sebou nebude chybět ani florbal. Nově se kromě mužů představí na akci také kategorie žen. Herní formát se oproti minulým hrám konaným před rokem v americkém Birminghamu nezměnil. Ženská i mužská kategorie bude čítat osm národních týmů rozdělených do dvou skupin po čtyřech mančaftech. Hrát se bude rovněž 3 × 15 minut čistého času.


Česká mužská reprezentace bude na Světových hrách 2025 ve dvacetimilionovém čínském Čcheng-tu obhajovat bronzové medaile, které ukořistila před rokem v americkém Birminghamu. Možnost zahrát si o ty nejvyšší příčky dostanou také ženy, jejichž kategorie se na programu Světových her objevuje vůbec poprvé. V obou kategoriích bude figurovat osm národních týmů, jejichž soupiska může obsahovat pouze čtrnáct hráčů včetně brankářů, rozdělených do dvou skupin. Nejlepších čtyř celků se bude týkat semifinále a následné boje o samotné prvenství na turnaji a zbylá čtyři družstva sehrají duely o konečné umístění. 

Světové hry se konají pravidelně každé čtyři roky, první ročník největší světové akce neolympijských sportů, ve které se soutěží ve více než třiceti různých disciplínách, se uskutečnil v roce 1981 ve Spojených státech. Florbal bude součástí her již potřetí, svou premiéru si odbyl před šesti lety v polské Vratislavi. Prvenství na obou turnajích si připsali reprezentanti ze země tří korunek. Švédové zatím na nich nenašli ani jednoho přemožitele a kromě remízy s houževnatým Lotyšskem prošli turnajem vždy beze ztráty kytičky. 

Florbal nebude mít svého zástupce jen mezi sporty, jelikož na každoroční valné hromadě Mezinárodní asociace Světových her (IWGA) ve španělském Madridu byl novým členem jejího výkonného výboru zvolen tajemník Mezinárodní florbalové asociace (IFF) Švéd John Liljelund. Zvolením Liljelunda do výkonného výboru IWGA byl potěšen i prezident IFF Tomas Eriksson, který tímto věří také ve vybudování většího povědomí o samotném florbale.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se