Cílem je spojovat a vzdělávat, říká Jakoubek. Inspiraci bere i v Bundeslize

Jiří Jakoubek | foto: Martin Flousek/Český florbal

Uplynulá sezona s sebou přinesla i pilotní ročník nového formátu kempů pro talentovanou mládež. Nově byly výběry rozdělené na východ a západ a navíc byly zakončené speciálními Young Stars Weekendy, kde se hráči podrobili jak fyzickým testům, tak i prověrce jejich florbalových schopností. O tom, jak se KTM v novém formátu osvědčily, se rozpovídal Jiří Jakoubek, který má na starosti právě hráčský rozvoj a talentovanou mládež.


Máte za sebou první ročník kempů pro talentovanou mládež v novém formátu. Jak byste jej zhodnotil?
Byl to náročný rok, jako vždy při zavádění něčeho nového. Jsem rád, že jsme to zvládli se ctí. Velké poděkování patří jak všem trenérům a garantům, tak Dominice Rendlové, která řešila různé přesuny kvůli covidu apod. Vše jsme si po konci sezony vyhodnotili, udělali závěry, co je potřeba zlepšit, aby byla druhá sezona ještě lepší. 

Poprvé se také v rámci toho uspořádaly závěrečné Young Stars Weekendy. Podle slov trenérů i hráčů to byla skvělá zkušenost. Vnímáte to také tak?
Určitě souhlasím. Od začátku jsem věřil, že YSW mohou být úžasnou příležitostí, jak se potkat, poměřit svoje síly a zároveň propojit hráče a realizační týmy. Zároveň bych ale nechtěl, aby šlo jen o rivalitu západ - východ, a proto bychom od druhé sezony chtěli zavést ještě jeden společný kemp, kde by si týmy východu a západu společně zatrénovaly a poznaly se. 

Osvědčila se tato změna formátu a v čem vidíte nyní po zkušenostech její největší přínosy?
Pracujeme s TOP hráči a hráčkami v daném ročníku, ne v kraji, to je to zásadní. Krom toho na jednom místě máme trenéry z různých klubů, kteří se navzájem obohacují, spolupracují. Jen takto můžeme jako český florbal stále růst dál. 

Vzhledem k tomu, že se jednalo o pilotní ročník, tak určitě odhalil nějaké drobné nedostatky. Víte tedy už teď, co se například bude měnit?
Uvažujeme, jak jsem již říkal, o ještě jednom propojení východu a západu. S garanty a trenéry jsme se shodli, že chceme co nejvíce "přednášek" přenést do praxe. Nechceme už jezdit na místa, kde nejsou sportoviště, stravování a bydlení na jednom místě atd.  

Kde všude berete inspiraci pro tento formát a hlavně pro veškeré disciplíny, které proběhly v rámci YSW?
 Hodně sleduju ostatní velké sporty, jak pracují s talentovanou mládeží. Stejně tak zahraniční stáže na místech jako je Red Bull akademie v Salcburku nebo bundesligový Hoffenheim, které přináší skvělý pohled na TOP fungování v rámci sportovní organizace. Když se pak vše upraví do českých podmínek a florbalového prostředí, tak z toho vzniká tento formát. Cílem je spojovat a vzdělávat. Když by tohle hráči a trenéři přenesli do klubů, máme dobře zaděláno na úspěšnou budoucnost. 

Poprvé přinesl nový formát také rozdělení na východ a západ, jejichž výběry se mezi sebou střetly v rámci zmiňovaných víkendů mladých hvězd. Co všechno toto rozdělení umožnilo a bylo i pro hráče výhodou například kratší cestování?
Já v tomhle cestování nevnímám jako překážku, naše země je tak malá, že ji přejedete za pár hodin. Důležité je, že jsme dokázali koncentrovat opravdu talentované hráče na jedno místo. Poznají se, porovnají se, ukáže se, kdo na tom jak je herně i kondičně a odjíždí s pocitem, že ví, na čem pracovat. 

Jedním z cílů těchto kempů je také střídání destinací a pořádání seminářů pro rodiče, trenéry a další činovníky z klubů v okolí. Jak úspěšní jste byli právě v této oblasti a co například se na těchto akcích s účastníky řešilo?
Úspěšní jsme byli proměnlivě. Byla místa, kde to místní klub vzal za své a na každý seminář bylo plno hráčů, rodičů i trenérů, ale nebylo to tak všude. Dlouhodobě budeme vyhledávat taková místa, kde o náš kemp bude zájem. Jsem moc rád, že se mi sami ozvali zástupci klubů s tím, že by u nich chtěli KTM uspořádat. Možností, jak se zapojit, bylo a bude několik:

  • vybraní trenéři z klubů s námi můžou strávit celé čtyři dny a stát se asistenty na celé akci,
  • pořádáme semináře s našimi garanty na vybraná témata České cesty pro trenéry,
  • rodiče a hráči z okolí jsou zváni na přednášky i na tréninky,
  • na místě uděláme ukázkový trénink pro místní klub a jeho vybranou kategorii. 

Kam až byste nejen v nadcházející sezoně, ale i postupem dalších ročníků, chtěli tento projekt rozvinout?
Našim cílem je pracovat s talentovanou mládeží dlouhodobě, to je za mne od 13 let až do 19. Pokud budeme takto kontinuálně pracovat nejenom s hráči, ale právě i s kluby a trenéry, můžeme neustále zlepšovat sportovní stránku fungování oddílů a tím mít jednoduše lepší hráče nejenom pro elitní soutěže, ale i reprezentace. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se