Česká cesta, aneb tříproudá dálnice florbalového rozvoje

Na trh tuzemských knihoven stejně tak jako k rukám oddílových funkcionářů, trenérů a nových zájemců o licence se dostává dlouho očekávané vydání publikace s názvem Česká cesta, která slouží jako ucelená metodika pro rozvoj florbalu na našem území. Zároveň k tomu vznikla speciální podstránka na webu, kde se můžete těšit na pravidelné aktualizace. O čem vlastně celý projekt pojednává, kdy vznikla jeho myšlenka a co je jeho cílem? To vše vám představí nadcházející řádky.


"Myšlenka České cesty vznikla po ženském šampionátu 2013, kdy jsme zlomili řadu organizačních i diváckých rekordů, ale znovu na nás zbyla jen nepopulární bramborová medaile. Začali jsme tedy přemýšlet o tom, jak uchopit další sportovní rozvoj, abychom mohli naplnit náš letitý cíl, a to dlouhodobě a pravidelně vozit medaile ze seniorských šampionátů," říká ředitel nesoutěžního úseku Jan Jirovský, podle nějž nestačilo pouze sbírat poznatky a snažit se je vkládat do tehdejší metodiky Českého florbalu, ale bylo třeba se vydat vlastní českou cestou, která bude postavena na silné klubové infrastruktuře a na vytváření charakteristiky českého hráče a definování jeho předností.

Vznikl proto Komplexní program podpory oddílů, jež vytvořil kýžený personální základ pro další rozvoj sportovního a hráčského rozvoje, o němž především knížka hovoří. "Z velké části jsme vše založili na kanadském modelu dlouhodobého vývoje hráče. Cílem je, abychom výsledků dosahovali postupně k elitním kategoriím. Česká cesta ale není jen o výchově hráče, ale definuje komplexní směr. Můžeme si ji představit jako tříproudou dálnici, na které je místo pro každého florbalistu a je jen na vás, do kterého pruhu se zařadíte, kde je váš cíl a jak rychle do něj chcete dojet," vysvětluje Jirovský.

Vydáním knížky a založením webstránky vše rozhodně nekončí. Už v samotné publikaci je vytyčena vize toho, jak by měl florbal v roce 2032 vypadat. "Česká cesta by neměla být jen knížkou, která skončí jejím vydáním a případnou aktualizací za pět let, ale máme v plánu pravidelně ukazovat Českou cestu v praxi. Úsek vzdělávání by měl v koordinaci s dalšími odděleními vydávat na měsíční bázi aktuální videa či články doplněné o videa, a to jak z Kempů talentované mládeže, tak i z různých oddílů napříč republikou a soutěžemi nebo třeba z mistrovství světa. V knížce samotné jsou určené základní mantinely a budeme vydávat aktualizace jak pro menší a střední oddíly, tak i pro ty větší," říká Třískala, který zároveň dodává, že už nyní se s Českou cestou setkává v praxi řada lidí, a to díky její propojenosti do vzdělávání na více úrovních.

Česká cesta je tedy něčím, po čem se dlouho volalo - po ucelené metodice pro florbal, která ale nezapomíná ani na další stránky. "Jde de facto o holistický přístup k hráči. Chceme rodičům poskytnout pohled na to, že to opravdu není jen o držení florbalky a běhání po hřišti, ale o celkovém přístupu k hráči a sportu jako takovému. Je to tedy i o kondici, regeneraci, výživě, psychologii a je důležité, aby každý oddíl dokázal napasovat Českou cestu na své podmínky," připomíná hlavní metodik Jan Třískala, podle nějž záleží na každém oddílu, co všechno dokáží z České cesty vytěžit. "Menší oddíly si pro určitou kategorii mohou vzít jednu či dvě věci, ty elitní pak mohou čerpat daleko více bodů či konkrétnějších programů," vysvětluje.

Podstránka České cesty na webu Českého florbalu

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se