Boje o záchranu vrcholí! Spadnout může nováček, po dvanácti letech i Otrokovice

Vzájemný zápas Otrokovic s Karlovými Vary | foto: Tomáš Brčko SportFoto

Dramatické série prvního kola play-down jsou za námi. Záchranu si po sedmizápasových bitvách nakonec zajistila Česká Lípa s Pardubicemi. Poražené Otrokovice s Karlovými Vary se již o tomto víkendu vrhnou do druhé části záchranářských bojů, po kterých se jednomu z těchto celků brány nejvyšší soutěže na příští ročník definitivně uzavřou.


První kolo play-down patřilo k nejvypjatějším v historii, obě série totiž dokráčely až do sedmého rozhodujícího duelu, v němž uspěl vždy lépe postavený celek, tedy Česká Lípa a Pardubice. Podle pořadí po základní části se tak proti sobě postaví v druhé záchranářské šanci předposlední Otrokovice s posledními Karlovými Vary. Vítěz série hrané opět na čtyři vítězné duely dostane možnost zabojovat ještě o extraligovou příslušnost s poraženým finalistou 1. ligy. Naopak ten, kdo v tomto kole prohraje, automaticky padá do o soutěž níže, a to bez možnosti nápravy.

Oba týmy neprožily dobrou základní části. Otrokovice trápily během sezony časté absence a úzký kádr, díky čemuž odjížděli Panthers k zápasům v nižším počtu hráčů než jejich soupeři, což se mohlo projevovat v klíčových okamžicích duelů. Svěřenci trenéra Ševčíka zvítězili v základní části pouze čtyřikrát a zapsali patnáct bodů na své konto, což je o devět méně než v předešlé sezoně, kdy si zahráli v osmifinále. Tento výsledek stačil tentokrát pouze na třinácté místo, čímž Panthers podtrhli svůj postupný propad v tabulce napříč sezonami (mimo ty covidové, kdy se nesestupovalo – pozn. red.), kdy se z týmu hrajícího pravidelně v play-off propadli až do bojů o holý krk v nejvyšší soutěži.

Bodově ještě horší ročník prožil nováček sezony z Karlových Varů. Západočeši během základní části zvítězili pouze v úvodním klání sezony s Pardubicemi, od té doby sbírali samé porážky. Karlovarští měli řadu zápasů dobře rozehraných, avšak v klíčových fázích duely ztratili. Zajímavě rozjetou měly Karlovy Vary i sérii s Českou Lípou, po prvních dvou duelech na severu Čech totiž vedly 2:0. Česká Lípa však třemi výhrami v řadě otočila vývoj série a Západočeši museli odvracet záchranářský mečbol soupeře. To se jim sice na domácí palubovce povedlo, ale v rozhodujícím klání na zkušeného protivníka nestačili a svoji účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže si tak musí vybojovat v dalších sériích.

Bilance vzájemných zápasů hovoří v této sezoně jasně pro Otrokovice, které zvládly oba duely. Moravané nejprve na začátku října uspěli na domácím hřišti 8:3, na konci roku 2022 se poté radovali i na západě Čech, kde zvítězili těsně 4:3.

Oba celky mají ve svém kádru řadu hráčů ostřílených vyřazovacími boji či bitvami o udržení. Moravský celek bude jistě spoléhat na své slovenské legionáře, kterým dominuje kapitán týmu Peter Nehila. Sedmadvacetiletý útočník, který si zahrál i na prosincovém světovém šampionátu, ovládl klubovou produktivitu v základní části a jinak tomu není ani v play-down. Mezi další důležitá jména v otrokovické sestavě patří bezpochyby slovenská trojice Martin Grlický, Jakub Grich, Tomáš Sovják či František Vykopal. I karlovarský celek disponuje zkušenými hráči ve svém kádru. Michaly Strachotu s Klápou či Daniela Kalaše ještě pro klíčovou část sezony doplnili, pro fanoušky velmi známí borci, Miloš Tyl a Tomáš Nushart, kteří si též společně s dalšími zkušenými hráči prošli složitými boji, ať už v play- off nebo v bitvách o záchranu. Na své tahouny a opory budou oba týmy bezpochyby spoléhat i v klíčových duelech celé sezony. 

Kdo si vybojuje ještě jednu možnost k záchraně, a kdo naopak zamíří o soutěž níže? Budou to po roce Karlovy Vary nebo se budou poprvé od roku 2011 poroučet z nejvyšší soutěže Otrokovice? Série play-down startuje již tuto sobotu a neděli na otrokovickém Štěrkovišti.

2. kolo play-down Livesport Superligy: 

PSG PANTHERS OTROKOVICE – FB Hurrikan Karlovy Vary | Program série 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se