Čtvrtfinále superligy: Jednoznačné triumfy a dva velké otazníky. Kde se experti neshodují?

Vítkovičtí rytíři si poradili celkem snadno v duelu s Black Angels | foto: Pavel Netolička/1. SC TEMPISH Vítkovice

Čtvrtfinále Livesport Superligy již klepe na dveře, jaké na něj jsou ale vyhlídky jednotlivých expertů? Na názory jsme se zeptali české brankářské legendy Jana Baráka, bývalého kanonýra Bohemians Jakuba Šárky a sportovního novináře Michala Osoby. Své tipy připojil i exvítkovický matador Tomáš Sladký.


Tatran Střešovice - TJ Sokol Královské Vinohrady

Jan Barák: Předně klobouk dolů před SKV, za mě pozitivní překvapení sezony, jednoznačně. Vinohrady získaly o jedenáct bodů víc v základní části než vloni, navíc s totálně překopaným kádrem. Mávám na dálku sympaťákovi v brance Alešovi Křepelkovi, což je můj přítel z Rookie Campu, a do útoku dalšímu kamarádovi Ondřejovi Plíhalovi. Na Tatran, pozdějšího vítěze, to ale samozřejmě stačit nebude. Překvapilo by mě, kdyby SKV inkasovalo alespoň v jednom utkání pod deset branek. Ale skalp Ostravy a průnik do TOP 8 jim už nikdo neodpáře. A ano, přál bych si, aby pražských klubů bylo v nejvyšší soutěži méně... Bez Vinohrad to ale příští rok nebude.
Tip na výsledek série: 4:0

Jakub Šárka:  SKV se na poslední chvíli prokousalo do play-off a pak ještě vyřadilo Ostravu, takže čtvrtfinále s Tatranem už je taková pomyslná odměna za vydařený závěr sezony. Tatran je ovšem letos natolik suverénní, že i jen jediná výhra SKV by pro mě byla obrovským překvapením.
Tip na výsledek série: 4:0

Michal Osoba (deník Právo/sport.cz): Nenapadá mě jediný důvod, proč by Vinohrady měly Tatranu připravit první porážku v sezoně. Snad jen kdyby došlo ze strany Střešovic k nějakému podcenění soupeře, ale tahouni týmu mají přes své mládí dost zkušeností na to, aby něco takového nepřipustili. Tatran v sezoně působí jako dozrálý tým bez slabin od brankářů po hvězdný útok, jehož suverenitu otestují až pozdější fáze play-off. Už poslední zápas v základní části proti SKV s výhrou 11:1 naznačil, jakým směrem se bude série ubírat. Pro Vinohrady je už samotný postup mezi elitní osmičku úspěchem, série s Tatranem je pro ně odměnou za sezonu a každá výhra navíc by byla senzací. Konečně si aspoň po nedohraném ročníku 2019/2020 zahrají čtvrtfinále v kompletní podobě.
Tip na výsledek série: 4:0

Tomáš Sladký
Tip na výsledek série: 4:0

1. SC TEMPISH Vítkovice - Black Angels

Jan Barák: Pokud se kluci z Black Angels nenechají otrávit jistým faktem, že budou 85 % času bez míčku, budou trestat z brejků, a že na to mají šikovných útočníků přehršel, přál bych jim, aby zvládli získat nebo spíše urvat, dva zápasy. Reálně to možná bude jeden, ale nemyslím si, že půjde o jednoznačnou sérii a že se bude opakovat duel ze základní části, kdy na Dubině inkasovali čtrnáctkrát. A jsem moc zvědav, kde Bleci rozvinou svůj domácí tábor...
Tip na výsledek série: 4:2

Jakub Šárka: I Bleci mohou být rádi, že se jim podařilo zvrátit nepříznivý vývoj v sérii proti Liberci, ale u nich nejspíš taková spokojenost se sezonou nepanuje. I přesto, že jim paradoxně může útočný a běhavý styl Vítkovic sedět, ani tady neočekávám zaváhání favorita.
Tip na výsledek série: 4:0

Michal Osoba (deník Právo/sport.cz): I tady čekám jednoznačnou záležitost. Ostravany v sezoně zdobila vysoká efektivita v ofenzívě, kdy svoji útočnou sílu dokázali rozložit mezi více hráčů, zároveň inkasovali po Tatranu nejméně branek, zdobí je vysoká úspěšnost v oslabení. Pražané nedokáží síle Rytířů odolávat po celý zápas, což stvrdily oba vzájemné duely v sezoně. Ty skončily jednoznačným triumfem Vítkovic, které nasázely vždy dvouciferný počet branek. Black Angels jsou psychicky povzbuzeni triumfem v osmifinálové sérii, ale postup mezi elitní osmičku pro ně bude opět maximem.
Tip na výsledek série: 4:0.

Tomáš Sladký
Tip na výsledek série: 4:0

Předvýběr.CZ Florbal MB - ACEMA Sparta Praha

Jan Barák: Pro mě druhé největší zklamání ročníku proti prvnímu. Viděl jsem všechny sestřihy, pár celých utkání a nekouká se na oba týmy vůbec dobře. Boleslav ztratila drajv, sebevědomí, lehkost, importy mě nepřesvědčily... Sparta je jistá pouze než přejde půlicí čáru, rotaci na vlastní polovině má světovou. Rozhodnou gólmani, ze kterých jsem byl paf na MS, ať už z nostalgického či výkonnostního důvodu, ale následně mi přišlo, že formu nechali ve Švýcarsku na hotelu. Sparta doma zjistila, že dokáže umazat i velké manko soupeře, z 1:6 se dostali na kontakt. Pokud vyhrají rudí jeden duel o prvním víkendu, věřím jim. A moc bych si přál, aby do série zasáhl vždy motivovaný čert Jiří Curney.
Tip na výsledek série: 3:4

Jakub Šárka: Velmi těžká série na tipování, přeci jen se potkávají dva týmy, které jsou ze čtvrtfinalistů pravděpodobně nejméně spokojeny s průběhem sezony a je otázkou, jak naladily formu na play-off. Sparta byla známá tím, že dokázala výkony vygradovat právě směrem k vyřazovacím bojům, ale v této sezoně to na výsledcích a předvedené hře nebylo tolik vidět. Očekávám, že i vzhledem k marodce Sparty, si Boleslav ujít postup nenechá a postoupí relativně jednoduše.
Tip na výsledek série: 4:1

Michal Osoba (deník Právo/sport.cz): Boleslav překvapení nedopustí. Obhájce sice nepřipomíná suverénní stroj, jakým byl před dvěma či třemi lety, ale se Spartou by si měl poradit. Byť to můžou být podobně dramatické bitvy jako v loňské semifinálové sérii. Od ambiciózních Pražanů jsem přes sezonou v základní části čekal ještě lepší výsledky, cenné triumfy znehodnocovaly prohrami s papírově slabšími soupeři. Oba vzájemné zápasy v sezoně byly hodně vyrovnané do posledních sekund, ale to měli Pražané ještě k dispozici Jiřího Curneyho. Ztráta jejich ofenzívního esa je pochopitelně hodně znát, což bylo patrné i v závěru základní části. Sparta by pro šance na postup potřebovala ukořistit alespoň jeden z úvodních dvou zápasů v boleslavské hale, odkud si v základní části odvezlo body nezvykle mnoho (čtyři) soupeřů. Série bude pikantní pro oba gólmany a kamarády ze stříbrného curyšského týmu Lukáš Bauera a Martina Beneše, i mezi tyčemi by měla mít Boleslav díky nejlepšímu gólmanovi MS lehce navrch.
Tip na výsledek série: 4:2

Tomáš Sladký
Tip na výsledek série: 4:2

FbŠ Bohemians - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Jan Barák: Jak jsem chválil SKV v úvodu, to stejné musím zapakovat nyní. Myšleno v kontextu týmu z Jižního Města. Poslední roky jsem neměl pocit, že na střídačce stojí vhodný trenér, teď už mám za to, že ano. Snad osm nových kluků, co si odbyli debuty v superlize, ukázali loajalitu, Dejv (Podhráský, pozn. red.) jim může věřit, to za A, a za B i kvalitu, byť jsou na začátku. Pokud se nepletu, tak oba týmy po základní části dělila jedna příčka. Hezky to ilustrovala Boleslav, která suše přiznala, že se Chodova bojí. Co také dlouhé roky nebylo, že by všechny klíčové hráče trefila forma, snad to šestici Vávra – Ondrušek – Komárek – Vošta – Bauer – Hodík vydrží, budu jim fandit. V obou vzájemných zápasech kluci dokázali, že se dokáží vrátit do zápasu i když jsou -5, -6 branek, powerplay s pěticí výše zmíněných borců funguje skvěle. A že má Chodov vyššího gólmana, což pro mě nepřekvapivě byl stěžejní gólmanský parametr, nemusím zmiňovat.
Tip na výsledek série: 2:4

Jakub Šárka: Bohemka má díky vydařenému přestupnímu období letos nabitý kádr a měla by si s Chodovem poradit. Ani Chodov ale není radno zatracovat. Zkušení hráči jako Ondrušek nebo Sýkora mají formu a Jirka Bauer určitě umí znepříjemnit technickým a rychlým útočníkům Bohemians pobyt na hřišti. Důležité v této sérii bude, zda se podaří Chodovu udržet bohemácké útočné individuality a Bohemce zase nervy na uzdě. Také budou hodně rozhodovat brankáři na obou stranách.
Tip na výsledek série: 4:2

Michal Osoba (deník Právo/sport.cz): Na tuhle sérii se těším nejvíc. Pražské derby slibuje nejvyrovnanější bitvy, vyostřené momenty a střelecké hody, souboj útočných tahounů Jakuba Buršíka s Markem Vávrou... Výsledky 11:8 a 9:8 po prodloužení ze základní části hovoří za vše. Pokud si Buršík do play-off přenese fazónu ze závěru základní části, kdy v posledních dvou zápasech obstaral deset kanadských bodů, těžko se bude zastavovat. Na straně Chodova jsou ale zkušenosti v čele s Tomem Ondruškem, který už se může soustředit jen na klubovou scénu a touží přidat další úspěch do sbírky.
Tip na výsledek série: 4:3

Tomáš Sladký
Tip na výsledek série: 2:4

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se