YSW chlapců BU14 a BU15 je minulostí! Trenéři si jej pochvalují

Young Stars Weekend BU15 2022 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Premiérový ročník Young Stars Weekendů za sebou má další úspěšnou kapitolu. Jako poslední se proti sobě postavily západní a východní výběry chlapců do 14 a 15 let. A jak jejich souboj dopadl? ​​


Speciální Young Stars Weekend (YSW) je vyvrcholením celoročního cyklu kempů pro talentovanou mládež, který poprvé finišuje v novém formátu. Výběry chlapců do 14 let se potkaly v Litvínově, elitní florbalisté do 15 let poté zamířili do České Třebové. 

BU14
BU14 Západ - Východ 1036:714

Kategorii chlapců do 14 let ovládl s převahou tří set bodů západní výběr. Talentovaní florbalisté poměřili síly v disciplínách jako sprint na 20 metrů, skok z místa, vznos, dřep se zátěží nebo třeba bench press se zátěží. Bodovány byly ale také dovednosti čistě florbalového zaměření, v nichž si hráči vyzkoušeli porovnat síly ve hře tři na tři a pět na pět.

"YSW v Litvínově byl i přes problémy s ubytováním perfektním zakončením letošních Kempů talentované mládeže. Největší výhodou byla obrovská hala, kde jsme mohli s trenérským týmem západu udělat dva společné tréninky všech 60 hráčů současně," pochvaluje si trenér východního družstva Jiří Bořecký.  

"Naše kluky musím pochválit. Ve fyzických testech jsme byli ve všech testovaných oblastech o kousíček lepší, naopak v utkáních jsme vždy těsně prohráli. Vyvrcholením celého víkendu byl za mě poslední zápas, jenž i přes značnou únavu hráčů nabídl kvalitní a napínavou podívanou, kterou za stavu 9:9 musely rozhodnout až nájezdy. Rozdíly mezi západem a východem nevidím v této kategorii až na některé detaily při hře do obrany nikterak propastné, což vnímám velmi pozitivně," uzavírá potěšeně.

A jak si vítězství svého výběru pochvaluje kouč Jan Volák? "YSW byl super zakončením ročního cyklu spolupráce s kluky v rámci U14! Podařilo se nám některé věci, o kterých jsme se během roku bavili, uplatnit v závěrečných utkáních. Pro hráče bylo určitě super poznat se s kluky z východu, poměřit s nimi síly a uvědomit si, v čem jsou silní a v čem je naopak jejich vrstevníci z východních klubů převyšují. Pro trenéry zase ideální možnost jak si vyměnit poznatky z prvního roku kempu a navzájem se tak inspirovat do další práce!"

Top 3 hráči BU14:

1. Kristián Ctirad Šroll (FBC Liberec) - 49 bodů
2. Matyáš Malkus (AC Sparta Praha) - 48 bodů
3. Jiří Pecka (SK Bivoj Litvínov) - 47 bodů

BU15
BU15 Západ - Východ 1212:1086

Ve druhé kategorii, v níž se v České Třebové střetly výběry florbalistů do 15 let, sice znovu zvítězil západ, rozdíl v konečném výsledku ale byl o poznání menší. "Pokud bych měl jako hlavní trenér hodnotit proběhlou akci YSW BU15 v České Třebové, tak z hlediska výsledků můžeme být relativně spokojeni," hodnotí akci trenér východního výběru Ivo Jochman.

"Jako jediný tým z východu jsme porazili západ ve hře pět na pět. Z objektivního hlediska byl ale západ lepší, a to jak v rychlosti, tak i v nebezpečnosti a připravenosti hrát. Hráči z východu byli lepší technicky a ve vypjatých situacích byli schopni vymyslet překvapivé řešení situace. Pokud ale hráči chtějí pomýšlet na možnost být v juniorské a seniorské reprezentaci ČR, je potřeba převzít zodpovědnost za svou přípravu a zapracovat mimo jiné i na své kondiční stránce. Jedině tak jsme schopni konkurovat západu, jelikož na východě není konkurenční prostředí, které samo o sobě nutí hráče na sobě pracovat," dodává s apelem.


A jak nový model hodnotí trenér západu Miroslav Šnajdr? "YSW jako koncept se mi moc líbí, vnímám to trochu jako all-stars game ve starém modelu NHL. Pro nás v tom vidím přínos ve sběru dat u každého ročníku. Je to porovnání toho, jak pracujeme napříč republikou a takový pre-skauting pro výběr U19. V neposlední řadě se mi líbí i soutěžní duch, který tento model přináší."​

Top 3 hráči BU15:

1. Jakub Smutný (FBC Liberec) - 54 bodů
2. Matěj Habart (G, FBC Došwich Milevsko) - 53 bodů
3. Jakub Kabourek (Kanonýři Kladno) - 52 bodů

Níže můžete najít v přiloženém souboru s propozicemi bodové hodnocení jednotlivých disciplín s detailním popisem dění na YSW, v dalším souboru pak můžete nahlédnout přímo do testovacích sestav.

Propozice YSW 
Testovací sestavy​ 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se