Sedmnáct medailistů, nejlepší střelec superligy i loučení opor. Stříbrná repre se ukáže v Hradci

Filip Langer a Matěj Havlas slaví gól v semifinále stříbrného MS 2022 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Už na začátku února se mohou fanoušci těšit na to, že se ukáže florbalová reprezentace doma! Trenér Jaroslav Berka povolal do Hradce Králové, kde se Češi utkají dvakrát se Švýcarskem, hned sedmnáct stříbrných medailistů z uplynulého mistrovství světa. Chystá se také rozlučka dvou reprezentantů – své poslední klání v národním týmu odehrají Tom Ondrušek a Martin Beneš.


Český národní tým odstartuje na domácím turnaji nový cyklus, jehož vrcholem je mistrovství světa 2024 ve Švédsku. V rámci reprezentačního srazu se ale ještě realizační tým spolu s hráči vrátí k úspěšnému šampionátu ve Švýcarsku, kde Češi získali stříbro. "Touto akcí chceme uzavřít minulý cyklus, proto jedním z cílů bude hodnocení uplynulého mistrovství světa. Abychom se posouvali dál a mohli se nadále zlepšovat, je nutné sjednotit pohled realizačního týmu a hráčů na náš výkon na šampionátu," vysvětlil hlavní trenér.

Ze stříbrného kádru z nedávného šampionátu ve Švýcarsku bude v Hradci Králové chybět trojice opor - Marek Beneš, Adam Hemerka a Matěj Jendrišák. "První dva jmenovaní nebyli po mistrovství světa a stále ještě nejsou stoprocentně fit a potřebují se doléčit, u Matěje se jedná o osobní důvody. Vzhledem k tomu, že jsme na úplném začátku a těch akcí nás nečeká do dalšího MS tolik, je to jediná možnost na to, abychom dali klukům prostor na zotavení se. První dva jmenování s námi absolvují feedbackovou část srazu," ví český kouč, který tyto absence využije jako možnost otestovat mladé hráče.

V sestavě pro úvodní herní akci tak dostanou příležitost nové tváře, které zatím figurovaly především v širším kádru. Premiéru by si tak měli odbýt Jakub Buršík s Tomášem Hanákem. Poprvé se v seniorském týmu může ukázat i brankář Tomáš Jurco, jenž doplní jedničku Lukáše Bauera a loučícího se Martina Beneše.

"Vnímáme, že mají skvělou formu v Livesport Superlize. Hanák s námi již některé akce absolvoval, u Buršíka je vidět velký posun v rámci kondiční přípravy. Navíc je aktuálně nejlepším střelcem soutěže. Co se týče brankáře Jurca, tak i on prokazuje v superlize nadstandardní výkony. U všechny tří chceme vyzkoušet, jak se adaptují na mezinárodní úroveň," říká Berka, jenž nedávno dovedl reprezentaci k druhému stříbru v historii.

Podruhé se v utkání národního celku ukáže i Petr Majer, který už v minulé sezoně absolvoval kvalifikaci v italském Celanu. "Hraje prvním rokem ve finské soutěži a už stihl dát patnáct branek. Chceme jej po delší době vidět. Velmi oceňuji, že do Hradce Králové dorazí i přes to, že finská liga nemá v tomto reprezentačním termínu přestávku, a to i přes to, že víme, že to pro něj není vůbec jednoduché. Vnímáme, že národní tým je pro něj důležitý," komentuje lodivod národního výběru.

Do sestavy se vrací také Ondřej Vítovec, kterého na poslední akce v minulém cyklu nepustilo zranění, a Marek Zouzal, jenž pomohl Čechům k prvenství na EFT. "Oba jsou členové širšího kádru. Ondřeje trápilo svalové zranění, ale v posledních měsících již naplno hraje a chceme ho opět vidět v reprezentačním utkání," vysvětluje Berka.

U vítězství na zářijovém EFT byl také Šimon Stránský, který však v nominaci nyní chybí. "Se Šimonem jsme v kontaktu, vše jsme si pojmenovali a on zná důvody tohoto rozhodnutí. Vnímáme jeho kvalitu, ale laťka je velmi vysoká. Nyní nesplňuje všechny naše požadavky hry na mezinárodní úrovni," popisuje kouč.

Rozlučka s oporami bude v pátek

Tom Ondrušek po finále MS 2022 | foto: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

Začátek nového cyklu ale bude spojen také s velkým koncem. Loučit se budou dvě opory, které s národním týmem vybojovaly poslední dvě medaile - Tom Ondrušek a Martin Beneš, kteří si užijí derniéru v pátečním klání. "Oba hráli v posledních letech v reprezentaci důležitou roli a jsem rád, že se se rozloučí přímo v zápase, po kterém oficiálně ukončí svou kariéru v národním týmu," těší českého trenéra.

"V první řadě bych chtěl poděkovat vedení Českého florbalu a Jardovi Berkovi, že vymysleli a dovolili takovouto akci. Moc si toho vážím," říká Ondrušek, který uzavře kariéru v národním týmu 108. Duelem. "Diváky bych nalákal na ten nejlepší florbal, jehož součástí bude příjemná rozlučka. Česko a Švýcarsko jsou týmy na top úrovni a zároveň si myslím, že Švýcaři se nám budou chtít v novém cyklu a pod novým trenérským vedením revanšovat za nepovedené semifinále a za to, že se jim nepodařilo uspět na domácím mistrovství světa," zve fanoušky do SH Třebeš.

Nominace reprezentace mužů
  • Přípravné zápasy (Hradec Králové)
  • 3. - 4. 2. 2023

Brankáři: Lukáš Bauer (Florbal MB), Martin Beneš (Sparta Praha), Tomáš Jurco (Tatran Střešovice).

Obránci: Jiří Besta, Ondřej Vítovec (oba 1. SC Vítkovice), Jakub Gruber, Lukáš Punčochář (oba Florbal MB), Martin Kisugite (FbŠ Bohemians), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice), Josef Rýpar (Linköping IBK, Švéd.), Marek Zouzal (Sparta Praha).

Útočníci: Jakub Buršík, Filip Forman (oba FbŠ Bohemians), Adam Delong, Matyáš Šindler (oba 1. SC Vítkovice), Tomáš Hanák, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa (vš. Tatran Střešovice), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (FBC Kalmarsund, Švéd.), Petr Majer (Westend Indians, Fin.), Tom Ondrušek (Florbal Chodov), Martin Tokoš (Florbal MB).

Program reprezentace mužů

3. 2., 19.00 | Česko - Švýcarsko
4. 2., 16.00 | Česko - Švýcarsko

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se