Repre parťáci budou hrát znovu spolu! Němeček míří za Langerem do Storvrety

Ondřej Němeček dovedl Tatran Střešovice k titulu v BigBoard Superfinále 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Kapitán české florbalové reprezentace Ondřej Němeček se potřetí v kariéře stěhuje do Švédska. Jeho novým působištěm se stane na minimálně dvě nadcházející sezony Storvreta.


Němeček se v novém působišti potká s Filipem Langerem, který se do kádru orlů z Uppsaly přestěhoval nedávno z Kalmarsundu. Oba dva odchovanci střešovického Tatranu spolu hráli v jedné formaci v ligové sezoně 2020/21, po níž odešel Langer z Livesport Superligy právě do SSL. „Přestup Filipa Langera do Storvrety měl velký vliv i na mé rozhodnutí. Známe se už poměrně dlouho a věřím, že nám to pošlape na hřišti i mimo něj,” ozřejmil Němeček.

Kromě spolupráce s parťákem z elitní lajny národního týmu rozhodly i další důvody. „Velkou roli hrálo více faktorů. Šlo zejména o ambice týmu a kvalitu kádru, kterým Storvreta disponuje a v neposlední řadě jsem po krátkém angažmá v Pixbu a dvouleté anabázi v Linköpingu chtěl vyzkoušet další tým ve švédské lize,” vysvětluje Němeček, který se v kádru lišek představil na přelomu listopadu a prosince 2017 a na druhé adrese, kde aktuálně hrají velkou roli další Češi Matěj Jendrišák a Josef Rýpar, strávil dvě sezony, načež se v létě 2020 vrátil do Čech.

Tým, který aktuálně vede jako trenér legendární Fin Mika Kohonen, patří mezi nejambicióznější celky SSL. Na svém kontě má i sedm titulů, naposledy nejlepší ligu světa opanoval na jaře. Na nejvyšší místa myslí i Němeček. „Osobně bych se chtěl co nejrychleji aklimatizovat v týmu a lize, získat herní klid a dostat se do role klíčového hráče. Očekávání budou po minulé sezoně vysoká a doufám, že se nám podaří stejný úspěch jako s Tatranem,” vyjmenovává své ambice.

Opory Tatranu – kapitán Ondřej Němeček a brankář Lukáš Kříž | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

V nejvyšší mužské soutěži odehrál obránce, který byl v uplynulém ročníku vyhlášen jejím nejužitečnějším hráčem, 171 duelů s bilancí 89+118, dvakrát v řadě dovedl s kapitánskou páskou Tatran do superfinále a v tom posledním oslavil i tolik kýžený titul. I díky splnění tohoto cíle se mu odchází do Skandinávie mnohem snáz.

Jeho novým domovem se stane univerzitní město nedaleko švédského hlavního města s domácí halou v obřím komplexu IFU Arena. „Sám jsem zvědavý na život v Uppsale. Zatím jsem tam byl pouze na krátkých pobytech. Je to i nedaleko Stockholmu, takže se těším i na výlet tam,” říká jeden z nejlepších florbalových obránců současnosti.

Kromě místa bydliště bude pro Němečka trochu jiná i situace, za které se do SSL stěhuje. „Odlišná bude zejména v mé životní pozici. V předchozích letech jsem mohl bezstarostně věnovat všechno úsilí florbalu. Teď se budu věnovat studiu a pokud to čas dovolí, tak i zaměstnání,” vysvětluje reprezentační kapitán.

Příchodu Němečka dávají ve Strovretě velkou váhu. „Jsme neuvěřitelně šťastní, že se nám podařilo získat špičkového obránce, který patří mezi světovou extratřídu a má svá nejlepší florbalová léta před sebou. ‚Óňa’ se rozhodl hrát v rudém dresu minimálně dva roky. Nejen já, ale i naši fanoušci se těší, až jej uvítáme v IFU Areně,” říká místopředseda Storvrety Henrik Ededahl.

Ondřej Němeček dovedl coby kapitán českou reprezentaci ke druhému místu na MS 2023 | foto: Michael Peter/IFF

Velmi výraznou postavou je 24letý bek v národním týmu. Němeček si během několika posledních let postupně vydobyl na ligové i reprezentační vizitku neprostupného a silného obránce, který je klíčovou postavou v přesilových hrách a jedním z nejlepších beků světa. Na uplynulém mistrovství světa byl po právu zařazen do All Stars týmu. Čechy dovedl coby kapitán k bronzu na Světových hrách a naposledy ke stříbru na šampionátu ve Švýcarsku. Na svém kontě má také bronz z MS v Helsinkách.

Celkově nastoupil již v 69 kláních v seniorské reprezentaci, v nichž si připsal 48 bodů (20+28) a účastnil se čtyř mistrovství světa. Vavříny sbíral také na juniorské úrovni. Ve výběru do devatenácti let strávil dva cykly, které pokaždé zakončil bronzovou medailí (MSJ 2015 a 2017), přičemž na druhém šampionátu nechyběl v ideální sestavě turnaje.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se