PŘEHLED: Superliga míří do finiše! Zamotaná špička i tuhý boj o play-off

Vzájemný souboj aktuálně nejlepších dvou celků superligy – Tatranu a Vítkovic | foto: Tatran Střešovice

Do konce základní části Livesport Superligy chybí již jen šest kol a samotný závěr slibuje ještě pořádně napínavý boj. Jak vypadá situace v boji o nejlepší pozice pro výběr soupeřů? Kdo má jasné čtvrtfinále a kdo musí ještě hodně zabrat, aby si pojistil alespoň osmifinálové pozice? To všechno najdete v níže přiloženém přehledu!


Tatran Střešovice

Lídr tabulky Livesport Superligy zatím neztratil ani bod. Stejně jako raketa ke hvězdám směřují Střešovice nejpřímější cestou k zisku Prezidentského poháru. K jistotě jeho zisku potřebují vybojovat alespoň čtyři body v následujících šesti kláních. Dá se očekávat, že Tatran je získá již během tohoto víkendu a s velkým předstihem si zajistí nejlepší výchozí pozici do play-off.

O tomto víkendu je čekají pražské souboje s Black Angels, kteří ještě chtějí zabojovat o šestou příčku, a Bohemians, pro něž je teď hlavním cílem udržet se v top čtyřce. Ve zbylých kolech čekají Střešovice celky ze středních až nižších pater tabulky – Lípa, Otrokovice, Ostrava a výjezdní klání s SKV.

Program:
26. 1. Tatran – Black Angels
27. 1. Tatran – Bohemians
9. 2. Č. Lípa – Tatran
12. 2. Tatran – Otrokovice
19. 2. Ostrava – Tatran
26. 2. Tatran – SKV (hraje se v MSH Plzeň)

1.SC TEMPISH Vítkovice

Obrovský boj se očekává těsně pod nejvyšší příčkou. Aktuálně jsou druhé Vítkovice, které drží náskok dvou bodů na Boleslav a čtyř na Bohemians. Oba týmy však mají vzájemný duel k dobru. Rytíři po změně trenéra získali důležitý impuls – vyhráli i druhé klání s klokany, nad nimiž mají tedy lepší vzájemné zápasy. To s Boleslaví prohráli 1:7 a v řešení této lušťovky tak nejspíše nejvíce políček vyplní jejích vzájemný duel, který je na programu v předposledním kole.

O tomto víkendu mají rytíři velkou šanci na to, aby si pozici v klidu podrželi. Čeká je totiž cesta do Lípy a poté televizní souboj s Otrokovicemi. Jeden triumf jim zaručí účast ve čtvrtfinále. Po reprezentační pauze pak Vítkovice sehrají městské derby s Ostravou, klání s SKV a na závěr již zmíněný duel s Bolkou a základní část uzavřou na Chodově, který se také škrábe do top čtyřky.

Program:

26. 1. Č. Lípa – Vítkovice
30. 1. Vítkovice – Otrokovice
9. 2. Ostrava – Vítkovice
12. 2. Vítkovice – SKV
19. 2. M. Boleslav – Vítkovice
26. 2. Chodov – Vítkovice

Předvýběr.CZ Florbal MB

Situace v Mladé Boleslavi je velmi podobná té ve Vítkovicích. Dokonce i los posledních kol má zhruba stejné parametry. Oproti rytířům musí Středočeši zvládnout dohrávku odloženého duelu na půdě Bohemians. Klokani totiž loupili body v TV utkání v Bolce a hráči úřadujícího mistra by jim rádi porážku 6:10 oplatili a ideálně získali výhodu v rámci vzájemných duelů, což pro ně bude i vzhledem k posledním výsledkům těžký úkol.

Další důležitý souboj je čeká už tuto neděli na Spartě, která také stále pokukuje po nejlepší čtveřici. Pokud zvládnou zdolat poslední Vary i sparťany, pak budou mít Středočeši před reprezentační pauzou jisté čtvrtfinále. Poté je bude čekat duel s Bohemians, který ještě nemá termín, a v předposledním kole narazí na aktuálně druhé rytíře, nad nimiž mají výhodu díky triumfu 7:1 z prvního klání. Jako jistí favorité by měli jít du duelů s Libercem a Pardubicemi, v posledním kole zavítají na půdu Black Angels.

Program:
26. 1. M. Boleslav – K. Vary
29. 1. Sparta – M. Boleslav
10. 2. M. Boleslav – Liberec
12. 2. Pardubice – M. Boleslav
19. 2. M. Boleslav – Vítkovice
26. 2. Black Angels – M. Boleslav
? Bohemians – M. Boleslav

FbŠ Bohemians

Vítězové poháru si situaci v rámci boje o lepší pozici ve výběru soupeřů pro čtvrtfinále a čtvrtfinále play-off obecně výrazně zkomplikovali porážkou s SKV. I díky vzájemným zápasům je situace v boji o dvě příčky s možností výběru soupeřů řádně zamotaná. Klokani si jí mohou vylepšit v případě zvládnutí odložené bitvy s Mladou Boleslaví, na níž aktuálně ztrácí dva body. K definitivní jistotě čtvrtfinále potřebují klokani sedm bodů. O tomto víkendu je navíc čeká hodně náročný program.

Nejprve totiž přivítají Chodov, který se v případě vítězství může na čerstvé vítěze poháru bodově dotáhnout a pořádně tak zašmodrchat postupové tkaničky. V neděli pak Bohemku čeká Tatran, který dokázala překvapivě vyřadit z poháru. Po reprezentační pauze pak přivítajá poslední Karlovy Vary a Lípu a na závěr ji čeká další důležitý boj se Spartou a domácí klání s Otrokovicemi.

Program:

27. 1. Bohemians – Chodov
29. 1. Tatran – Bohemians
10. 2. Bohemians – K. Vary
12. 2. Č. Lípa – Bohemians
19. 2. Sparta – Bohemians
26. 2. Bohemians – Otrokovice
? Bohemians – M. Boleslav

ACEMA Sparta Praha

Aktuálně je sice Sparta na pátém místě, ale posledními výkony své fanoušky zrovna netěší. Po vysoké porážce ve finále poháru vyhořela doma s Ostravou a dotáhl se na ní Chodov. Navíc na celek z UNYP Arény čeká možná nejvíc nepříjemný los z celé horní šestice. Přesto by však přímý postup do čtvrtfinále neměla ztratit. Na sedmé Bleky má náskok devíti bodů a rovněž s nimi má lepší vzájemný zápas.

Možná nečekaně těžkou prověrkou mohou být pro Spartu hned v pátek rozjeté Vinohrady, které zdolaly Bohemku, obraly Chodov a mezi svátky pořádně potrápily Boleslav, se kterou se svěřenci Marka Vojty potkají v neděli. Po reprezentační pauze je navíc čekají bitvy s Chodovem i Bohemians, mezi nimi přivítají Vary a základní část ukončí v Liberci.

Program:

27. 1. SKV – Sparta
29. 1. Sparta – M. Boleslav
10. 2. Chodov – Sparta
12. 2. Sparta – K. Vary
19. 2. Sparta – Bohemians
26. 2. Liberec – Sparta

FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Překvapivým vítězstvím v Mladé Boleslavi si Chodov náhle otevřel cestu do nejlepší čtveřice. Ačkoliv trenér David Podhráský spíše kouká pod sebe a bere za prioritu udržet si přímý postup do čtvrtfinále, díky vývoji posledních týdnů je ale stále blíže i možnost, že by Chodov pronikl do vyšších sfér. Hodně napoví již páteční duel s Bohemians, na něž se může tým z Jižního Města alespoň dočasně dotáhnout.

Kromě klání s klokany bude pro Chodovské důležitý i první zápas po reprezentační pauze, v němž narazí na Spartu. V posledním kole je pak čekají Vítkovice. V duelech s Karlovými Vary, Libercem a Pardubicemi by měli být jihoměstští florbalisté favority. Aktuálně má Chodov náskok osmi bodů na sedmé Black Angels, s nimiž má sice horší vzájemné duely, ale měl by si v závěru základní části pozici v nejlepší šestce pohlídat.

Program:

27. 1. Bohemians – Chodov
29. 1. K. Vary – Chodov
10. 2. Chodov – Sparta
12. 2. Liberec – Chodov
19. 2. Chodov – Pardubice
26. 2. Chodov – Vítkovice

BLACK ANGELS

Florbalisté z Kbel doplácí na špatný vstup do soutěže, kdy ztráceli mnohdy více než vyrovnané duely. Před mistrovstvím světa se krčili na spodku tabulky s pouhými sedmi body. Poté se ale Bleci rozjeli, z posledních deseti utkání prohráli jen dvakrát za tři body, pět klání vyhráli v základní hrací době, další dvě v nastaveném čase a naposledy vydolovali bod proti Bohemians. Přesto to však vypadá, že budou muset o nejlepší osmičku zabojovat v osmifinále, neboť na Chodov ztrácí již osm bodů. Stále však není odepsaný ani boj o nejlepší šestku. Black Angels ale musí kromě sebe spoléhat i na výsledky týmů před nimi. 

V závěru základní části je ale čeká několik důležitých bitev s týmy, s nimiž se budou prát o pořadí na 7. – 10. místě. K jistotě play-off a zároveň vyhnutí se play-down jim stačí nanejvýš sedm bodů. Část z nich mohou získat ještě před reprezentační pauzou, kdy na ně čeká lídr ze Střešovic a výjezdní utkání v Lounech, kde narazí na desátou Českou Lípu. V únoru se pak vydají do Otrokovic, doma přivítají zatím osmou Ostravu, posléze je čekají o play-off bojující Vinohrady a na závěr Mladá Boleslav.

Program:

26. 1. Tatran – Black Angels
29. 1. Black Angels – Č. Lípa (hraje se v Městské SH Louny)
10. 2. Otrokovice – Black Angels
12. 2. Black Angels – Otrokovice
19. 2. SKV – Black Angels
26. 2. Black Angels – M. Boleslav

FBC ČPP Bystroň Group Ostrava

Příběh Ostravských je podobný tomu z dílny Black Angels. Také oni se nacházeli pod hranicí postupu do play-off. Trápily je především ztráty v domácích duelech. I v nich ale v poslední době začali bodovat. Navíc zvládli kromě klíčových bitev s týmy na podobných pozicích v tabulce obrat o bod Boleslav a vykrást Spartu. Neznamená to však, že má Ostrava jistotu postupu do osmifinále play-off. Aktuálně má náskok jen tří bodů na desáté místo, šest bodů na jedenácté. 

Klíčem k postupu do vyřazovací fáze bude pro slezské hráče zvládnout o tomto víkendu bitvy s devátým Libercem a třináctými Pardubicemi. Po reprezentační pauze na Ostravu čeká městské derby a duel na půdě Black Angels, na něž ztrácí pět bodů. V posledních dvou víkendech nejprve narazí na Tatran a poté na Lípu, která také nemá nic jisté.

Program:

26. 1. Ostrava – Liberec
29. 1. Ostrava – Pardubice
9. 2. Ostrava – Vítkovice
12. 2. Black Angels – Ostrava
19. 2. Ostrava – Tatran
26. 2. Č. Lípa – Ostrava

FBC Liberec

Liberečtí florbalisté jsou aktuálně devátí. Navzdory velkým předsezonním ambicím se budou muset ještě možná obávat o postup do vyřazovací části. Aktuálně mají jen bod náskok na svého severočeského rivala z České Lípy, která má navíc lepší vzájemné zápasy. Liberec po změně trenéra poprvé bodoval v minulém kole, kdy až díky sérii tref v závěru otočil duel s Otrokovicemi a body to byly hodně důležité.

Nyní mají ztrátu dvou bodů na osmou Ostravu, se kterou teď hrají. Další klíčový duel sehrají v neděli doma s Vinohrady. SKV mají formu a tlačí se do nejlepší desítky, pro tým zpod Ještědu tak bude důležité, aby v tomto duelu nezaváhal, a to i z toho důvodu, že jej po reprezentační pauze mimo klání s Vary čekají duely s Boleslaví, Chodovem a Spartou, čili celky z horních pater tabulky, proti nimž se zatím Severočechům nedaří. 

Program:

26. 1. Ostrava – Liberec
29. 1. Liberec – SKV
10. 2. M. Boleslav – Liberec
12. 2. Liberec – Chodov
19. 2. K. Vary – Liberec
26. 2. Liberec – Sparta

FBC 4CLEAN Česká Lípa

V jednu chvíli to vypadalo, že má Česká Lípa dobře nakročeno k premiérové účasti v play-off. Rozstřílela Ostravu, zdolala Spartu, vyhrála v derby, ale naproti tomu přišly zbytečné ztráty s Otrokovicemi, SKV či naposledy v Pardubicích. Severočeši tak jsou aktuálně desátí a navíc se na ně tlačí rozjeté Vinohrady. Lípu tak čeká ještě hodně práce, aby zvládla postupové příčky udržet.

Čekají ji tři velcí favorité – Vítkovice a po reprezentační pauze Tatran a Bohemka. Hodně v rámci dalšího vývoje napoví nedělní výjezdní utkání, kdy se Lípa v Lounech střetne s Black Angels. V posledních dvou kolech jí pak čekají Otrokovice a možná rozhodující duel s Ostravou.

Program:

26. 1. Č. Lípa – Vítkovice
29. 1. Black Angels – Č. Lípa (hraje se v Městské SH Louny)
9. 2. Č. Lípa – Tatran
12. 2. Č. Lípa – Bohemians
19. 2. Otrokovice – Č. Lípa
26. 2. Č. Lípa – Ostrava

TJ Sokol Královské Vinohrady

V Riegerových sadech došlo k malému národnímu obrození. Dosavadní výkony SKV by se daly popsat jako překvapivě dobrý start, poté herní útlum a zbytečné ztráty a v posledních kolech nebývalá forma. Už mezi svátky sahali Vinohradští po bodech v Boleslavi. V novém roce bodovali v každém duelu – přetlačili Bohemians 6:5, poté v televizním klání obrali Chodov a naposledy uspěli ve Varech. Díky tomu nyní ztrácí na desáté místo jen tři body. S nejbližším konkurentem z Lípy mají navíc o gól lepší vzájemný zápas.

Už v pátek mohou SKV zkusit znovu překvapit, když doma přivítají Spartu. Poté je čekají důležité výjezdy. Nejprve v neděli do Liberce a po reprezentační pauze do Pardubic a na půdu FBC Ostrava, což jsou celky, které se nachází v těsné bodové blízkosti k florbalistům z Riegerových sadů. V posledních dvou kolech nejprve přivítají Black Angels a posléze se ve výjezdním klání v Plzni střetnou s Tatranem.

Program:

27. 1. SKV – Sparta
29. 1. Liberec – SKV
10. 2. Pardubice – SKV
12. 2. Ostrava – SKV
19. 2. SKV – Black Angels
26. 2. Tatran – SKV (hraje se v MSH Plzeň)

PSG PANTHERS OTROKOVICE

Úplně odepsané ještě nejsou ani Otrokovice, i když jejich šance jsou již velmi malé. V první řadě jsou jejich naděje odvislé od pátečního utkání s Pardubicemi a především se musí spoléhat na výsledky soupeřů. Panteři aktuálně ztrácí osm bodů na desátou Lípu, se kterou jí čeká souboj v předposledním kole. Pro moravský celek ale bude důležité bodovat i z jiného důvodu – pořád je pro ně velkou motivací minimálně udržet 11. – 12. místo a začínat první kolo play-down doma.

Kromě zmíněného důležitého duelu se Sokoly z Pardubic ještě Panthers narazí na Vítkovice. Únorový los je pro ně také ne úplně milosrdný. Doma budou muset bodovat s Black Angels i Lípou a poté doufat, že týmy nad nimi ztratí body či že sami urvou nějaký bod na Tatranu či Bohemce. 

Program:

27. 1. Otrokovice – Pardubice
30. 1. Vítkovice – Otrokovice
10. 2. Otrokovice – Black Angels
12. 2. Tatran – Otrokovice
19. 2. Otrokovice – Č. Lípa
26. 2. Bohemians – Otrokovice

SOKOLI Pardubice

Samosebou ani Pardubice ještě zřejmě neřekly poslední slovo a po výhře nad Lípou naznačily, že chtějí do případného boje o play-off ještě promluvit. Na jejich straně může být možná příznivější los. Aktuálně ztrácí jen bod na Otrokovice, s nimiž je čeká nejbližší duel. Pokud ho zvládnou, budou mít stále šanci, i když stejně jako u Panthers velmi malou. 

Pardubičtí ale mohou více „ovlivnit” výsledky soupeřů nad nimi. Hned v dalším kole totiž jedou do Ostravy a po reprezentační pauze se střetnou s Královskými Vinohrady. Teoretických devět bodů by je rázem mohlo vyšvihnout na hranici desátého a jedenáctého místa. Poté je sice čeká duel s Boleslaví a Chodovem, ale v posledním kole je čekají Karlovy Vary. Nevýhodou Sokolů je především to, že s žádným z konkurentů nemají lepší vzájemný zápas.

Program:

27. 1. Otrokovice – Pardubice
29. 1. Ostrava – Pardubice
10. 2. Pardubice – SKV
12. 2. Pardubice – M. Boleslav
19. 2. Chodov – Pardubice
26. 2. Pardubice – K. Vary

FB Hurrican Karlovy Vary

Nováček z Karlových Varů měl ambiciózní vstup – zdolal Pardubice, obral Lípu a SKV, jenže pak přišel tvrdý střet s realitou. Západočeši od té doby nebodovali a i když třeba v Lípě a s Otrokovicemi byli k bodům blízko, tak těsně padli. Dokonce sahali po překvapení v podobě bodového zisku s Vítkovicemi, ale každá taková prohra je přitloukala více a více ke dnu.

Již nyní je jisté, že Hurikáni se již play-down nevyhnou. Důležité pro ně bude v dalších kolech, aby se připravili především po psychické stránce na nadcházející boj o záchranu. I když ani to nebude snadné. V následujících čtyřech duelech je čeká Boleslav, Chodov, Bohemka a Sparta. Na závěr základní části pak ale přivítají Liberec a vydají se do Pardubic. 

Program:

26. 1. M. Boleslav – K. Vary
29. 1. K. Vary – Chodov
10. 2. Bohemians – K. Vary
12. 2. Sparta – K. Vary
19. 2. K. Vary – Liberec
26. 2. Pardubice – K. Vary

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se