Novinky u národních týmů: U23 jako samostatná reprezentace, junioři přejdou k talentované mládeži

Česká reprezentace na domácím turnaji v Hradci Králové | foto: Martin Flousek/Český florbal

Výkonný výbor Českého florbalu (VV) schválil změnu struktury reprezentačních celků, kterou představil Sportovní úsek Českého florbalu. Novinky se týkají práce s hráči od sedmnácti do třiadvaceti let. Právě tým do 23 let, který má také rozšířený realizační tým pod vedením Jana Pazdery, bude zaveden pevně do struktury reprezentačních celků, juniorské kategorie budou tvořit vrchol práce s talentovanou mládeží.


Za účelem realizace těchto novinek došlo nyní v první fázi k přesunutí reprezentace juniorů do práce s talentovanou mládeží, která tak kompletně obsáhne věkové kategorie od U14 do U19. Zároveň úsek elitní reprezentace bude mít pod křídly dospělé A-týmy, U23 mužů a tým juniorek. Toto rozdělení je důležitým strategickým krokem, který má pomoci k co nejefektivnější práci s mládeží a výchově budoucích reprezentantů.

Schváleným záměrem Českého florbalu je stejný model s reprezentací U23 ve vhodném okamžiku spustit také u ženských kategorií, nejdříve po mistrovství světa juniorek 2024, případně o dva roky později s ohledem na vyhodnocení stanovených kritérií.

U23 bude pátým reprezentačním výběrem

Práce s výběrem U23 začala formou pilotního projektu v uplynulém reprezentačním cyklu mužského A-týmu mířícímu na šampionát ve Švýcarsku. Pod vedením Jana Pazdery absolvovali mladí hráči fyzické testování a dva kempy společně s týmem mužů, v rámci kterých odehráli i vzájemná utkání. Tato blízká provázanost obou celků přinesla své ovoce a pro tatranského Jonáše Kreysu, který sezonu začal v U23, nakonec znamenala i premiérový start na stříbrném mistrovství světa mužů.

Cílem reprezentace U23 je udržet hráče v konfrontaci s nejlepšími a rozvíjet je směrem k mezinárodnímu prostředí, a to včetně mezistátních utkání. Kreysa nastoupil v reprezentaci naposledy ve zlatém finále mistrovství světa juniorů v květnu 2019 a premiéru v národním A-týmu absolvoval v italském Celanu v květnu 2022. Mezi těmito reprezentačními zápasy tak bylo 1108 dnů, tedy téměř tři roky. Ještě déle čekal na svou příležitost další zlatý junior a nejlepší střelec uplynulého ročníku Livesport Superligy Jakub Buršík, který do prvního utkání za muže nastoupil v Hradci Králové začátkem tohoto roku, tedy po 1363 dnech bez reprezentačního startu, což jsou téměř roky čtyři.

Právě na únorové reprezentační akci v Hradci Králové se představilo hned sedm hráčů, kteří loni prošli výběrem do 23 let. Jmenovitě se jednalo o Jakuba Buršíka, Martina Čermáka, Tomáš Hanáka, Tomáše Jurca, Jonáše Kreysu, Petra Majera a Jana Maliče. Nyní zahajuje U23 novou éru. "Pečlivě jsme zanalyzovali všechna data z posledních let, která se týkají přechodu mládežnických reprezentantů mezi seniory, a rozhodli se pro ucelený strategický krok, jehož součástí je i vytvoření samostatného týmu U23 na úrovni elitních reprezentací," komentuje změnu ředitelka Sportovního úseku Zuzana Svobodová.

Reprezentace do 23 let v novém konceptu absolvuje nejen kempy po boku mužského A-týmu, ale čekají ji i samostatné akce včetně utkání s ostatními reprezentacemi. Záštitu nad ní dál, tedy stejně jako v pilotním projektu, bude mít hlavní trenér A-týmu mužů Jaroslav Berka, získá ale vlastní kompletní realizační tým. "Naším cílem je kontinuální rozvoj směrem k elitní výkonnosti. Budujeme funkční systém, který měl doteď mezeru mezi juniorskou a seniorskou reprezentací. V rámci oblasti talentované mládeže jsme schopni díky současnému modelu přispívat rozvoji hráčů až do 19 let. Nově budeme schopni napomáhat hráčům - po dobu až čtyř let od absolvování juniorské kategorie - v přechodu na elitní florbalovou výkonnost. Z tohoto by měla v budoucnu profitovat jak seniorská reprezentace, tak elitní soutěže v ČR," věří Berka, který je také sportovním manažerem elitních reprezentací.

Trenér Jaroslav Berka dovedl český tým ke stříbru na MS 2022 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Kouč, který s většinou hráčů z U23 spolupracoval v minulosti již na juniorské úrovni, velmi dobře zná trendy, kterými se moderní světový florbal vydává. "Současný mezinárodní florbal klade vysoké požadavky na kvalitu a připravenost hráčů, a to nejen na technicko-taktickou, kondiční či mentální složku, ale také na jejich charakterovou a osobnostní vyzrálost. Vnímám, že jedním z našich úkolů v rámci rozvoje hráčů v Česku je dát jim povědomí o tomto levelu, popsat možnosti k rozvoji, nechat hráče si jej zažívat v rámci mezinárodních utkání a poté je podporovat v jejich práci, která se z drtivé většiny děje na dennodenní bázi v klubech a individuálně," popisuje Berka, který si uvědomuje, že toto zaměření na efektivní hráčský rozvoj směrem k nejvyšší úrovni v daném sportu je v současnosti nutnost.

"Je to stejné, jako bylo před 20 lety zařazení strečinku a kompenzačních cvičení. Toto se týká všech sportů od juda přes tenis či lyžování až po týmové sporty, jako je hokej, fotbal, basketbal či florbal. Nechceme, aby nám v tomto přístupu ujel na úrovni elitních reprezentací vlak, a tak musíme klást neustále důraz na rozvoj naší práce v této oblasti," dodává.

Hlavní trenér Pazdera má k dispozici rozšířený realizační tým

Hlavním trenérem reprezentace U23 bude Jan Pazdera, jenž v pilotním projektu působil coby garant. K ruce bude mít tento zkušený kouč, který momentálně působí u mužského týmu EräViikingit v nejvyšší finské soutěži, asistenty Martina Formana a Lukáše Kubince.

Martin Forman má zkušenosti z klubu FBŠ Bohemians, kde úspěšně vedl hráče napříč různými věkovými kategoriemi.  V sezoně 2021/2022 pak jako asistent zažil povedenou sezonu švédského Kalmarsundu, jenž svého přemožitele našel až v prestižním superfinále SSL.

Lukáš Kubinec působil jako trenér v plzeňské Slavii, jíž nedávno dovedl do baráže o 1. ligu mužů a na rozvoji hráčů se podílel i v rámci práce s talenty jako jeden z trenérů mládežnických výběrů. Fyzioterapeutem výběru do 23 let bude ostravský Štěpán Kostolány, vedoucí týmu pak bude Barbora Čížková, jež tuto roli v minulosti zastávala u ženské reprezentace.

Jan Pazdera na kempu U23 v Kutné Hoře | foto: Lubomír Skála/Český florbal

"Věřím, že nejen vytvoření reprezentace do 23 let, ale i další významné kroky, které sportovní úsek podniká, povedou k tomu, abychom byli na mezinárodním poli ještě lepší, než jsme doposud a abychom hráče z mimořádně úspěšných generací, které nás dovedly ke dvěma zlatým medailím, co nejlépe zapracovali do dospělé úrovně, kde je také dlouhodobým cílem titul mistrů světa," říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Junioři se začlení do systému talentované mládeže

Významnou změnou projde také reprezentace mužů do 19 let, která se ve struktuře začlení k talentované mládeži. K současnému systému práce s hráči a hráčkami od 13 do 16 let zaměřenému na rozvoj všech oblastí individuálního sportovního výkonu se v kategorii U19 přidá i práce na týmu a týmové spolupráci. Ta bude směřovat k vrcholu procesu rozvoje mladých nadějí v podobě juniorského šampionátu.

"V rámci reprezentace do 19 let by se mělo jednat o vrchol mládežnického herního rozvoje. V cyklu talentované mládeže do 19 let chceme udržet a prodloužit linku vývoje samotných hráčů. Spojení výběru U19 s talentovanou mládeží nám proto dává smysl. Uvědomujeme si, že jsou to stále mladí hráči, s nimiž je třeba pracovat rozvojově a ne 'jen výsledkově'. Vše bude propojeno s principy České cesty. Cílem je rozvíjet konkurenceschopné hráče pro mezinárodní úroveň," vysvětluje manažer hráčského rozvoje a talentované mládeže Jiří Jakoubek.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se