Na tuhle sezonu jen tak nezapomenu, září hrdinka ODM Zerzánová

Valentýna Zerzánová na ODM 2022 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Juniorské zlato, dorostenecké stříbro nebo účast na Young Stars Weekendu. Valentýna Zerzánová měla už před odjezdem na Olympiádu dětí a mládeže velmi povedený soutěžní ročník. Vše 15letá reprezentantka Olomouckého kraje korunovala vítězným nájezdem ve finále proti Praze. „Bez florbalu bych se asi unudila,“ podotýká a děkuje trenérům, rodičům i spoluhráčkám.


V čem se dětská olympiáda nejvíce liší od běžných turnajů?
Určitě v tom, že jsme reprezentovaly svůj kraj a hrála jsem s holkami, se kterými se normálně v jednom týmu nepotkám. Zkrátka ve výběru bylo hodně hráček z jiných klubů, jinak moc dalších odlišností není.

Když se sejde podobně různorodá parta, hrozí, že si lidsky nesedne. Jak to bylo u vás?
Žádné neshody jsme naštěstí neměly. Znaly jsme se už před turnajem, protože v sezoně často hrajeme proti sobě. Takže jsme si akci jako tým užívaly od prvního dne. Držely jsme spolu a za to všem strašně moc děkuji. Celkově budu na olympiádu vzpomínat jen v dobrém. Užila jsem si ji florbalově a byla i zábava. I když vše bylo velmi náročné, jsem ráda, že se jsme olympiádu zvládly a vyhrály.

Přesto už v základní skupině hrozilo, že ani nepostoupíte do play-off...
Nedařilo se nám vyhrávat. Měly jsme v jednu chvíli prohru a jinak samé remízy. Mrzelo nás to, hlavně jsme nedávaly moc gólů. Nakonec ale postup do play-off klapl a pak jsme se naladily na naši vlnu. Jsem ráda, že se nám podařilo ukázat, co na hřišti dokážeme.

Ještě něco kromě produktivity vás trápilo?
První den byl z naší strany hodně nervózní. Potřebovaly jsme čas, aby si všechno sedlo. I když nám to docela trvalo, pak už jsme si užívaly každý zápas a nakonec vyhrávaly celý turnaj.


Je možné říct konkrétní moment, kdy "se to zlomilo"?
Asi ve skupině proti Jihomoravskému kraji, kdy jsme sice remizovaly, ale konečně jsme hrály náš florbal. Výsledek nám bodnul. Také proti Praze, kdy jsme sice ztratily vedení, nám došlo, že pokud chceme do play-off, musíme máknout. Ale měly jsme na to, což se nakonec ukázalo.

Finále proti Praze rozhodly až nájezdy. Byl výběr hlavního města opravdu nejtěžším soupeřem, na kterého jste narazily?
Určitě ano, ještě s Jihomoravským krajem. Ale finálový den byl nejtěžší, protože síly docházely. A samotné finále? Hodně náročné. Takže s ohledem na to vše byla Praha asi opravdu nejkvalitnějším soupeřem, který na turnaji byl.

Navždy budete autorkou vítězného nájezdu ve finále ODM. Co se vám odehrávalo v hlavě, když jste šla na řadu?
Byla jsem nervózní, protože se hrálo v Prostějově, takže vlastně v domácí hale. Chtěla jsem tým podržet a těší mě, že to vyšlo. Celkově jsme si na nájezdy hodně věřily. Týna Keclíková v bráně je při trestných stříleních hodně silná a i my v poli je umíme.

"Bude těžké úspěchy zopakovat, ale dám do toho všechno."
Valentýna Zerzánová, Olomoucký kraj.
Při finále vás povzbuzovala zaplněná tribuna. Kdo z vašich blízkých sledoval úspěch přímo na místě?
Měla jsem v hale rodiče, kteří chodí na každý zápas. Byl tam i bratr a dorazili spolužáci nebo rodiny od spoluhráček. Atmosféra byla super, tolik lidí jsem nečekala. Přišlo mi už hodně gratulací, ani nestačím odpovídat. Jsem opravdu moc ráda, že nám všichni tak fandili.

Celkově za sebou máte povedenou sezonu včetně zlata z extraligy juniorek a dorosteneckého stříbra. Jak těžké bude na úspěchy navázat?

Určitě hodně náročné. Nečekala jsem, že se ročník týmově i individuálně takhle vyvede. I druhé místo mezi dorostenkami je krásné, takže na sezonu jen tak nezapomenu. Stalo se toho mnoho a hodně jsem se posunula. Těší mě, že jsem mohla být součástí toho všeho, že mě trenéři nasazovali i mezi juniorkami. Bude těžké úspěchy zopakovat, ale dám do toho všechno.


Takže další roky vás stále uvidíme v dresu Olomouce?
Určitě, chci tady zůstat. Líbí se mi přístup trenérů i ostatních holek. Jsem zde ráda a budu v klubu pokračovat.

A přemýšlela jste už někdy nad přestupem například do zahraničí?
Jelikož jsem v prváku, o přesunu po Česku zatím nepřemýšlím. Do zahraničí bych se určitě chtěla podívat. Mám ale ještě hodně času, musím na sobě zapracovat. Takže možná po dodělání školy, až budu starší.

Kromě týmových úspěchů jste se zúčastnila premiérového Young Stars Weekendu pro nejlepší hráčky v ročníku z celé republiky. Jak na akci vzpomínáte?
Také na ni jen tak nezapomenu. Strašně jsem si to užila a moc si vážím samotné nominace. Byly tam holky, proti kterým normálně hraji, ale najednou jsme byly jeden tým. Mám radost, že jako výběr východu jsme celkově vyhrály. Moc jsem si akci užila.

"Rodiče mě podporují. Jsou to moji velcí fanoušci."
Valentýna Zerzánová, Olomoucký kraj.
Došlo i na srovnání vašich individuálních florbalových dovedností. Jaké myslíte, že máte silné a naopak slabé stránky?
Silné určitě rychlost a vytrvalost. Během zápasu dokážu pořád běhat. Také na florbalce jsem se za poslední dva roky hodně zvedla, ale musím zamakat na herním myšlení. V určitých situacích - třeba při přečíslení - se nedokážu tak rychle rozhodovat. Ale obecně se chci zlepšovat ve všem.

Po tak náročném programu by každý čekal, že si dáte chvilku odpočinku. Jaká je realita?
Hned v pondělí odjíždím na Peaches kemp, kam se hodně těším. Následně nás čekají přátelská utkání v klubu, pak jedu hned na Prague Games. Po turnaji přijde týden volna, kdy jedeme s rodinou na dovolenou. Na konci prázdnin už jen letní příprava a soustředění. Bude to náročné, ale těším se, protože bez florbalu bych se asi unudila.

Neříkají vám doma, abyste trochu přibrzdila, protože vás moc nevidí?
Je pravda, že poslední rok mě rodiče viděli hodně málo. Jsem na intru a občas jsme se potkali jen o víkendu na zápasech. Ale zvykli jsme si. Rodiče mě podporují, jsou rádi, že mě florbal baví. Jen díky nim jsem tam, kde jsem, protože mě pořád vozili na tréninky. Moc jim za všechno děkuji, jsou to moji velcí fanoušci.


Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se