Kolektiv tmelí na lyžích i na bruslích. Umístění jsme nečekaly, přiznává Klubalová

Karolína Klubalová v utkání proti Olomouci na MČR dorostenek 2022 | foto: Michal Struž/Český florbal

Většině florbalových fanoušků se poprvé pořádně ukázala na uplynulém mistrovství světa juniorek, kde coby benjamínek předváděla místy až neuvěřitelné výkony. Teď táhne teprve šestnáctiletá florbalistka juniorky Liberce, které se drží v horních patrech tabulky.


Ještě v uplynulém roce hrály liberecké juniorky 2. ligu. Od tohoto ročníku jsou již v nejvyšší soutěži a pod sebou mají i celky jako Vítkovice či Tatran. "Sezonu zatím hodnotím velice kladně, protože jsme od jejího průběhu moc neočekávali, ale vstoupili jsme do ní dobře a jsme za to určitě rády," líčí Klubalová, která zatím nasbírala 63 bodů za 40 branek a 23 asistencí.

Máte na kontě čtyřicet gólů. Sedí vám ta role střelecké lídryně?
Do pozice střelce jsem se spíše přetransformovala, protože když jsem byla menší, tak jsem byla více obránkyně a hodně jsem nahrávala, ale pak jsem se přesunula do útoku, zvykla jsem si na to a ta pozice mi sedí.

Nastupujete převážně za juniorky, ale máte pár zápasů i za dorostenky, tak jak vám vyhovuje vaše herní vytížení?
Sedí mi to docela dost. Za juniorky mám odehrané všechny zápasy a dávám jim větší přednost. Když je ale možnost jet s dorostenkami, tak si ráda zahraji. Je to pro mě důležité, že mohu hrát i jinou ligu.

Jaké jsou vaše cíle do zbytku sezony?
Určitě bychom se chtěly probojovat co nejdál v 1. lize juniorek, vyzkoušet nějaké nové věci, pořádně si vše okoukat a nasbírat zkušenosti do další sezony. Myslím si, že ani nemusíme mít nízké cíle. Hlavně chceme doladit herní i týmové detaily. Když tohle zvládneme, tak klidně můžeme mířit v těch vyřazovacích bojích postupně výše. Půjdeme do nich s tím, že nemáme co ztratit a pokusíme se ukázat, co v nás vlastně je. V dorostenkách si myslím, že máme velkou naději na to, abychom se dostaly co nejvýše ve finálovém turnaji. Máme spoustu šikovných mladších holek a myslím si, že to bude super.

Karolína Klubalová na MČR dorostenek 2022 | foto: Michal Struž/Český florbal

Do Liberce se vrátila před sezonou ženská extraliga. Žene vás dopředu vize, že byste od příštího roku mohla hrát doma v nejvyšší soutěži?
Holkám držím palce a jsem ráda, že na jaře postoupily do extraligy, protože to pozvedlo obecně ženský florbal v Liberci. Máme teď spoustu holek, které přišly i z jiných týmů. I pro nás jako pro juniorky jsou to skvělé zkušenosti, když s nimi chodíme na tréninky, a učíme se od nich i při sledování zápasů. 

Jak moc vám v této sezoně pomáhá ta nedávná obrovská zkušenost, kterou jste získala na mistrovství světa juniorek?
Odnesla jsem si toho opravdu hodně, hlavně co se týče psychiky. To bylo hodně důležité a jsem za to fakt ráda. Snažím se pomáhat i mladším holkám u nás v týmu.

Před šampionátem vás vlastně skoro nikdo neznal, teď hrajete prvním rok nejvyšší juniorskou soutěž, kam jste ale naskočila s vizitkou super výkonů z mistrovství. Vnímala jste hned od začátku, že si na vás třeba soupeřky dávají více pozor?
Trošku jsem to poznávala. Byl na mě na hřišti vyvíjený trochu větší tlak a musela jsem se rychleji rozhodovat, když jsem dostala míček, a celkově zrychlit svou hru. Občas přišly trošku tvrdší souboje nebo mě soupeřky zdvojovaly.

V juniorské reprezentaci pokračujete i nadále, máte za sebou turnaj EFT. Jaké jsou dojmy z nového cyklu?
I když už jsme se s holkami viděly na nějakých předchozích akcích a teď si vyzkoušeli i spolupráci při zápasech, tak se budeme muset navzájem lépe poznat. Až se nám to povede, tak to bude mít skvělý výsledek, protože náš tým je silný herně i týmově.

Karolína Klubalová na MS juniorek v Katovicích | foto: Martin Flousek/Český florbal

Už ta první akce ukázala, že top čtyřka je na této úrovni hrozně vyrovnaná. Jak náročné bude v této konkurenci na dalším mistrovství světa minimálně obhájit postup do finále?
Bude to hodně těžké. Náš hlavní cíl je se teď stmelit, abychom dokázaly hrát jako jeden tým, jako jeden člověk. To nám podle mne hodně pomůže v tom, abychom se znovu na ty nejvyšší příčky dostaly.

Další akce vás čeká už v únoru, a to turnaj v Hradci Králové. Co očekáváte od dvojzápasu s Finkami a Švýcarkami?
Těším se opravdu hodně, protože se bude hrát doma, čili tam budou rodiny, fanoušci a bude tedy větší a lepší atmosféra. S holkami už bychom mohli být více navzájem poznané, což by se mohlo projevit i na naší hře. Pro rozvoj naší hry je to určitě dobrý turnaj.

Teď máte přes Vánoce poměrně dlouhou pauzu. Jaký máte program? Máte naordinovanou i regeneraci a oddych?
Nejen to. Máme s holkami i různé teambuildingy. Před týdnem jsme byly na večeři a teď budeme spíš pracovat na tom, abychom se týmově stmelily. Máme přes svátky i několik ne extra náročných tréninků, kde se hodně zaměříme právě na tu týmovost.

Jste z Liberce, který je branou do Jizerských i Lužických hor. Co tedy vy a zimní sporty? Zajdete si ve volnu třeba na sjezdovku, nebo máte tyto aktivity v rámci sezony omezené?
Na svah mě to táhne. Ráda jezdím na snowboardu, klidně si i zalyžuji a s holkama z týmu chodíme i bruslit. Jsou to další aktivity dobré na stmelení kolektivu.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se