Třináct českých jmen na draftu! Hemerka jde do Classicu, Pěnička se Stránským budou spoluhráči

Adam Hemerka na draftu do F-liigy | foto: F-liiga

Historicky první draft do finské F-liigy je za námi. Zúčastnili se jej i čtyři čeští florbalisté, kteří poznali svá budoucí působiště. Adam Hemerka stráví nadcházející ročník v Classicu, Matěj Pěnička s Šimonem Stránským zakotví v kádru EräViikingit. Brankáře Martina Hanouska si vybralo Jymy. V průběhu draftu zaznělo celkem třináct českých jmen.


Draft proběhl v aréně Bläk Boks v Lempäälä, a to v rámci galavečeru finského florbalu. Českou stopu ve finské lize bude psát nejproduktivnější liberecký hráč uplynulé sezony Šimon Stránský, který bude nově oblékat dres celku EräViikingit. Stránský byl vybrán jako dvojka celého draftu. Prvním oznámeným hráčem byl Krišjanis Tiltinš, po němž sáhlo FBC Turku. Společně s odchovancem z Lomnice zamíří do Ery také Matěj Pěnička, jenž opouští po dvou sezonách Mladou Boleslav. Oba se velmi dobře znají z juniorské reprezentace, v níž strávili společný cyklus, který zakončili ziskem zlaté medaile na domácím šampionátu.

Coby třetí byla volba kádru Jymy, který sáhl po 19letém brankáři českobudějovických Štírů Martinovi Hanouskovi, který svými parádními výkony dopomohl v uplynulém ročníku Jihočechům k historicky nejlepšímu umístění a přímému postupu do čtvrtfinále play-off 1. ligy mužů. Z dalších českých maskovaných mužů byl ve druhém kole vybrán Nokianem Tomáš Jurco. O přesunu jednoho z brankářského dua Tatranu Jurco – Lukáš Kříž do zahraničí se živě spekuluje. Klub zatím žádný transfer nepotvrdil.

Reprezentační univerzál Adam Hemerka, jenž svou účast na draftu oznámil na tiskové konferenci, byl vybrán jako číslo osm. Nadcházející sezonu stráví v nejúspěšnějším finském celku posledních let. Klub z Tampere, kam odchovanec brněnského Hattricku odchází, má na svém kontě šest titulů. Český florbalista stráví v Classicu ročník 2023/24, po sezoně se má vrátit zpět do Mladé Boleslavi.

Ve třetím kole pak zazněla jména tří Čechů. Jymy po Hanouskovi vybralo ještě Ondřeje Papouška, jenž strávil uplynulý ročník ve švýcarském Thunu, SPV Seinajöki pak ukázalo na nejlepšího českého střelce na uplynulém mistrovství světa juniorů Daniela Chatrného, Oilers pak vytasili jméno Ondřeje Zlesáka. Obránce juniorky Chodova již dříve v týmu působil v mládežnické struktuře. 

Překvapení přišlo při šesté volbě, kdy si Westend Indians, kde působí i Petr Majer, vybral v prvním kole Lukáše Punčocháře, který působí v Mladé Boleslavi. Ti si jako druhou volbu vzali Jakuba Buršíka. Češi zpozorněli i při výběru Oilers, jež jako po prvním sáhli po Filipovi Formanovi a také v případě Nokianu, jenž ukázal na Matěje Havlase.

V jejich případě ale není pravděpodobné, že by do Finska zamířili. Punčochář by měl pokračovat v Boleslavi, Havlas v Tatranu a Forman nedávno podepsal smlouvu ve švédském Kalmarsundu. Otazník může viset nad Buršíkem, který ale nejspíše přidá další ročník v Bohemians.

Týmy si u těchto hráčů, podobně jako třeba u Švédů Gabriela Kohonena, Arvida Äseho či Sakariase Ulriksona, zajistili přednostní právo v případě jejich přesunu do Finska v nadcházejících letech.

Ozvalo se také jméno Filipa Langera, na nějž ve druhém kole ukázal Classic. Český reprezentant má podepsaný čerstvý kontrakt ve Strovretě. S Classicem byl ale před sezonou v kontaktu, když řešil své další kroky. Je tak možné, že klub si chce vytvořit pojistku pro případ, že by Langer po vypršení smlouvy chtěl vyměnit destinaci na severu. 

>> Preview a podrobné info

Seznam hráčů draftovaných do F-liigy

1. kolo:

1. Krišjanis Tiltinš (LAT, FBC Turku)
2. Šimon Stránský (CZE, EräViikingit)
3. Martin Hanousek (CZE, Jymy)
4. Oskars Tütans (LAT, LASB)
5. Yannic Fitzi (SUI, OLS)
6. Lukáš Punčochář (CZE, Indians)
7. Gabriel Kohonen (SWE, SPV)
8. Adam Hemerka (CZE, Classic)
9. Sakarias Ulriksson (SWE, Happee)
10. Filip Forman (CZE, Oilers)
11. Matěj Havlas (CZE, Nokian KrP)
12. Arvid Äse (SWE, TPS)

2. kolo:

13. Edijs Šenbergs (LAT, FBC Turku)
14. Matěj Pěnička (CZE, EräViikingit)
15. Ferdinand Ondruschka (GER, Jymy)
16. Pascal Schmuki (SUI, LASB)
17. Pablo Mariotti (SUI, OLS)
18. Jakub Buršík (CZE, Indians)
19. Klavs Araks (LAT, SPV)
20. Filip Langer (CZE, Classic)
21. Noel Seiler (SUI, Happee)
22. Jakob Heins (GER, Oilers)
23. Tomáš Jurco (CZE, Nokian KrP)
24. Willy Sedin (SWE, TPS)

3. kolo:

25. Ričards Riba (LAT, FBC Turku)
26. Ernests Ronis (LAT, EräViikingit)
27. Ondřej Papoušek (CZE, Jymy)
28. Elia Seiler (SUI, LASB)
29. Tinius Waerstad (NOR, OLS)
30. Matiss Morozovs (LAT, Indians)
31. Daniel Chatrný (CZE, SPV)
32. Kim Varga (PHI, Classic)
33. Tomáš Kvasnica (SVK, Happee)
34. Ondřej Zlesák (CZE, Oilers)
35. Edwin Perry (AUS, Nokian KrP)
36. Kevins Šmits (LAT, TPS)

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se