Semifinále extraligy: Vítkovice favoritem. Expertky čekají dlouhou sérii Chodova s Ostravou

V semifinále Extraligy žen uvidíme reprízu pohárového finále | foto: Martin Flousek/Český florbal

Již v sobotu se naplno rozběhne semifinále ženské extraligy. Ve dvou semifinálových sériích dojde vždy na souboj Prahy s Ostravou. Kdo si zajistí místenku do BigBoard Superfinále florbalu 2023? Na názory jsme se zeptali bývalých hráček Denisy Billé, Elišky Vrátné, Dity Ondrejkové či trenérky Karolíny Šatalíkové, která dovedla ženskou reprezentaci k dosud jedinému medailovému úspěchu.


1. SC Tempish Vítkovice - PSN Tatran Střešovice 

Denisa Billá: Troufám si říct, že toto je ta jednoznačnější série. Tatran si tento scénář určitě nepřál a spoléhal na to, že Vítkovice budou šetřit a zvolí si Ostravu. Bohužel se tak nestalo a musí se postavit dobře rozjetému stroji z Dubiny. Vítkovice vidím jako favorita celého ročníku. Myslím, že se z loňského semifinále dostatečně poučily a znovu nedopustí kolaps, který je připravil o účast v superfinále. Tatran je stále velice mladý a ambiciózní tým, ale bohužel doplatil na výběr soupeřů a letos se do BigBoard Superfinále ještě nepodívá.

Tip na výsledek série: 4:0

Eliška Vrátná: Očekávám jednoznačnou sérii ve prospěch Vítkovic. Jeden či dva zápasy by mohly mít vyrovnané skóre, kdy Vítkovice rozhodnou v závěru zápasu, ale zároveň očekávám i utkání, kdy bude rozdíl ve skóre nekompromisní. Pro Tatran můžou rozhodnout jeho přesilové hry, jak se dokáže prosadit první formace, zároveň musí předvést bezchybný výkon brankářky a trenéři vyrukovat s nečekanou taktikou, kterou dokáží hráčky splnit do posledního puntíku. Pro Vítkovice mohou rozhodnout především zkušenosti a momentální forma dua Dominika Buczek a Barbora Husková. Věřím také tomu, že hodně budou vidět tahounky a nejzkušenější hráčky Vítkovic Michaela Šponiarová s Denisou Ferenčíkovou, své umění také ukáže Michaela Kubečková.

Tip na výsledek série: 4:0

Karolína Šatalíková: Vítkovice letos jedou stylem start – cíl, pro mě nepochopitelný loňský kolaps se určitě nebude opakovat. Přestože se při volbě soupeře rozhodly vyhnout Ostravě, tak ani jeden z týmů Ostrava, Tatran letos nemá šanci a Vítkovice v BigBoard Superfinále určitě uvidíme. Tatran může samozřejmě překvapit. Zapracoval do týmu mladé hráčky, kterým se velmi daří a má i dost zkušených reprezentantek, které tým táhnou. Nicméně pro mě jsou Vítkovice jasným favoritem.

Tip na výsledek série: 4:0

Dita Ondrejková: Bude to bitva plná nasazení a snahy, zejména ze strany Tatranu. Vítkovice jsou v pozici favorita, mají vyšší kvalitu než Tatran. Takže jediné, co zbývá Tatranu, je nastavit nepříjemný systém hry, být důrazný a až otrávit Vítkovicím hru. Tatran musí věřit, že Monika Šolleová to zavře a vykouzlí pár zázraků. Talent, schopnosti i dovednosti na to má. Zároveň jedním dechem dodávám, že Vítkovice jsou bohatší o loňskou zkušenost s Ostravou, takže je docela pravděpodobné, že ani totální nasazení Tatranu je nezastaví v cestě do BigBoard Superfinále, kam papírově i herně letos zkrátka patří.

Tip na výsledek série: 4:0

FAT PIPE FLORBAL CHODOV - FBC ČPP Bystroň Group Ostrava 

Denisa Billá: Domnívám se, že tato série by se mohla klidně natáhnout až na sedm zápasů. Nemyslím si, že by ani jeden tým byl schopen postoupit tou nejrychlejší cestou, což jsou čtyři zápasy. Tým Ostravy nepotvrdil formu z minulé sezony, když letos nezvládl důležité zápasy. Oproti tomu Chodov zaváhal s Vítkovicemi a jednou se dělil o body s Tatranem. Říká se, že play-off je jiná soutěž a je to tak. Proto si troufám říci, že uvidíme vyrovnanou sérii.

Tip na výsledek série: 4:2  

Eliška Vrátná: Tato série bude velice vyhrocená a vyrovnaná. Budou rozhodovat především výkony brankářek. Očekávám boj o každý metr na hřišti a využití domácího prostředí a fanoušků. Chodov letos svými výkony překvapil. Po loňském odchodu několika zkušených a klíčových hráček dokázal obhájit druhé místo po základní části a předváděl velice solidní výkony během celého roku. Ostrava sice poslední dvě vzájemná utkání prohrála, ale pouze o gól a v play-off se dokáže vždycky vyhecovat a zahrát na hranici svých možností. Důležité zápasy se budou rozhodovat především zkušenostmi a psychickou odolností. Chodovu může hrát do karet domácí prostředí v prvních zápasech. Bude potřebovat vyhrát minimálně jeden duel v Praze, aby mohl pomýšlet na vítězství v sérii. Těším se na herní výkony zkušených hráček jako je Magdaléna Plášková, Kristýna Belicová a Daniela Frantíková a především na to, jak se s tlakem poperou mladé holky. Pro Ostravu budou rozhodující individuální výkony zkušených hráček Pavlíny Bačové, Michaely Mlejnkové, sester Hudákových či Denisy Kotzurové. A také to, jak si dokáží poradit ve svém brankovišti s dravým chodovským mládím. Tuto sérii budou rozhodovat detaily. Ostrava má nejlepší úspěšnost přesilovek v základní části i v play-off. Ve čtvrtfinále odehrála šest  oslabení bez inkasovaného gólu a právě to jí pomůže rozhodnout vyrovnaná utkání ve svůj prospěch.

Tip na výsledek série:  Z osobních důvodů bych přála vítězství v semifinále Chodovu, ale i tak si myslím, že Ostrava vyhraje 4:2 na zápasy.

Karolína Šatalíková: Tento souboj nabídne zajímavou a vyrovnanou sérii. Ostrava může využít loňské vítězné zkušenosti, hráčky už zažily, že to jde, což týmu mentálně hodně pomůže. V sezoně se ovšem soustředily na více cílů, což může jejich koncentraci a motivaci rozhodit. Bylo to znát i na jejich hře v základní části. Chodovu se po opětovné obměně kádru i trenérů přes menší výkyvy základní část i čtvrtfinále podařily.  Když k tomu připočteme sebevědomí a herní drzost mladých hráček, tak u nich vidím velkou šanci na postup. Budou to ale opravdu vyrovnané a tvrdé zápasy. 

Tip na výsledek série: 4:2 

Dita Ondrejková: Myslím, že Ostrava byla po základní části trochu zklamaná ze svých výkonů, čtvrté místo ji posunulo do pozice týmu, který tak úplně nemá osud ve svých rukou. Obecně se tomu říká pomistrovská kocovina. Ostatní týmy nezahálely a pracovaly, Ostravě ten náročný program nepomohl a párkrát jí to prostě ujelo. Teď tu základní části bude chtít odčinit, nárokovat si místo v BigBoard Superfinále a ukázat, že loňská účast a vítězství nebylo jen nějaké náhodné vzepětí. Na druhé straně stojí mladý tým Chodova (zdravím Christy! – Jana Christianová, pozn. red.), takže zkušený tým Ostravy by si s tím uměl poradit. Jenže dravé mládí není radno podceňovat. Velkou roli mohou hrát přesilové hry Ostravy. Navzdory extratřídě v brance má Chodov problém v oslabení, dostává v nich oproti ostatním semifinalistům nejvíce branek. Ale taky zároveň je druhým nejméně vylučovaným týmem. Takže si toho trenéři Chodova jsou vědomi a nabádají hráčky k větší disciplíně. Říkám, že Chodov je tým budoucnosti. Až se mu začnou vracet holky ze zahraničí, bude nezastavitelný. Nejsem si jistá, že nastal jejich čas. Ale stát se to může, když je Ostrava pustí. 

Tip na výsledek série: 3:4

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se