Hodnocení Klucha po MSJ: Víme, že jsme měli na víc než na čtvrté místo

Trenér Matěj Klucho na střídačce během utkání na MSJ 2023 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Poprvé od roku 2013 odjela česká reprezentace juniorů z mistrovství světa bez medaile. Svěřenci Matěje Klucha sice vyhráli skupinu A po výhrách nad Polskem, Finskem a Lotyšskem, v semifinále ale nejprve podlehli Švýcarsku 2:7 a následně v souboji o bronz padli v nájezdech i s Finskem. „Ve skupině jsme i přes tři vítězství nehráli ten nejlepší florbal. Možná jsme v rámci přípravy na semifinále měli reagovat jinak, pozorněji. Jednou z hlavních příčin víkendových neúspěchů byly speciální týmy, o které jsme se nedokázali opřít,“ uvedl mimo jiné Klucho v rozhovoru, který shrnuje mistrovství světa i celý cyklus.


Matěji, máte za sebou juniorské mistrovství světa. Jak byste zhodnotil komplexně celý šampionát? 
Je to turnaj, který nám o sobě hodně řekl. A tato zpětná vazba, když se díky ní dokážeme zlepšovat, je vždy pozitivní bez ohledu na výsledek. V současné chvíli těsně po šampionátu ale víme, že jsme měli na více než konečné čtvrté místo.

Vyhráli jste základní skupinu, ale pak jste v semifinále nestačili na Švýcarsko. Co bylo hlavní příčinou toho, že jste na první tři klání nedokázali navázat?  
Ve skupině jsme i přes tři vítězství nehráli ten nejlepší florbal. Možná jsme v rámci přípravy na semifinále měli reagovat jinak, pozorněji. V sobotu jsme se do toho nedokázali dostat půl zápasu, ve zlomový moment utkání jsme následně neuspěli. Jednou z hlavních příčin víkendových neúspěchů byly speciální týmy, o které jsme se nedokázali opřít.

Zápas o bronz měl několik zvratů a asi to nebyl ani pro jednu stranu psychicky snadný duel. Jak vy osobně jste jej prožíval a co vás zpětně třeba nejvíc mrzí? 
V té rychlosti se emoce střídají tak rychle, že už si vybavím pouze pár momentů. Zápas jsem ale na střídačce cítil tak, že jsme na hřišti lepším týmem. Bohužel jsme nevstřelili dostatečný počet branek pro výhru. Určitě mě mrzí, že jsme v nájezdovém rozstřelu nevyzkoušeli vystřídat brankáře.

Matěj Klucho po utkání s Finskem | foto: Matyáš Klápa

Jaká pozitiva naopak přinesl světový šampionát?  
Porážky s sebou nesou větší poučení a jsou základem pro budoucí výhru. Pevně doufám, že tento výsledkový neúspěch členové tohoto týmu přetaví v ještě lepší práci do budoucna, z čehož bude těžit celý český florbal. To je ovšem hudba budoucnosti. Abych odpověděl ze současného pohledu – pozitivem pro mě jsou hráčské příběhy, zejména těch, kteří na šampionát možná nejeli v tak silné pozici a v závěru turnaje nás táhli za vítězstvím.

Pojďme se podívat na herní stránku. Kde vnímáte největší mezery, které nás nakonec stály lepší umístění? 
Z pohledu taktiky přesilové hry a oslabení. Vzhledem k vyrovnanosti týmů to byla asi klíčová mezera. Současně s tím možná pocit, že někteří hráči si do Dánska z různých důvodů neodvezli tu pravou sportovní formu.

"Zpětně můžeme říci, že některé věci jsme mohli udělat jinak - trénovat více variant sestavy před mistrovstvím světa, dříve a detailněji se začít věnovat speciálním týmům nebo vystavit hráče více mimo komfort."

Co se týče fungování týmu jako celku, jak vnímáte tento aspekt v průběhu celého šampionátu? 
Fungování vazeb v týmu hodnotíme kladně. K úplné spokojenosti nám chybělo fungování týmu pod tlakem nebo v kritických situacích, kterých jsme pravděpodobně během cyklu vytvořili pro kluky málo. Stejně tak se nám "vyhýbaly" v rámci přípravných herních akcí.

Mistrovství světa je uzavřenou záležitostí. Co si z celé akce nejvíce ponesete? 
Pro mě konkrétně, že i když obrázek vývoje se nám může jevit nějakým způsobem, je potřeba pečlivě a detailně připravovat každý další krok.

Trenér Matěj Klucho v utkání juniorské reprezentace o bronz | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Když se od mistrovství světa přesuneme k celému cyklu, vy jste do něj přišli v jeho průběhu. Jak hodnotíte vaše působení u týmu? Co vnímáte, že se vám povedlo a co byste naopak udělal jinak? 
Povedlo se nám tým stmelit a rozdělit si role. Vzhledem k tomu, jak se tým prezentoval ve svém posledním utkání, si troufnu říci, že hráči měli i po taktické stránce na konfrontaci s těmi nejlepšími, bohužel jsme to ale ukázali až v posledním utkání. Zpětně můžeme říci, že některé věci jsme mohli udělat jinak – trénovat více variant sestavy před MS, dříve a detailněji se začít věnovat speciálním týmům nebo vystavit hráče více mimo komfort.

První herní akci s týmem jste absolvovali přesně rok před tím, než jste zamířili na šampionát. Vnímáte za to zkrácené období nějaký posun nejen u hráčů, ale i u realizačního týmu? 
Asi by bylo něco špatně, kdybych řekl, že ne. Posun u všech členů týmu byl znatelný. Přesto máme nyní v hlavě otázku, kde jsme mohli být lepší nebo efektivnější, aby byl ještě větší a třeba přinesl i lepší výsledek.

Bez medaile Češi odjeli ze šampionátu poprvé od roku 2013. Jaké jsou největší příčiny tohoto výsledku a z čeho je nutné se do budoucna poučit?
Herní jsem již popsal výše. Ty řekněme organizačně-přípravné bych popsal jako větší spoluzodpovědnost každého jednoho člena týmu za společnou práci a výsledek.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se