Česko na světové scéně roste! Za uplynulý rok získalo hned tři medaile

Čeští florbalisté slaví s fanoušky postup do finále MS 2022 | foto: Martin Flousek/Český florbal

O tom, že prestiž českého florbalu ve světě výrazně stoupá, není žádný pochyb. Během uplynulého roku dokázaly reprezentační výběry vybojovat hned tři medaile. Juniorky i muži brali stříbro z mistrovství světa, výběr Jaroslava Berky pak přidal ještě bronz ze Světových her 2022.


Vzestup českého florbalu ve světě je v posledních letech opravdu rapidní. Kromě skvělých výsledků na mezinárodních turnajích se reprezentační tým pyšní také neuvěřitelnými úspěchy na poli světových šampionátů a výsledkem je tak postupná změna v hierarchii top čtveřice florbalových zemí.

Švédsko už dávno není neporazitelným florbalovým hegemonem, který by světovými turnaji procházel bez porážky a čím dál častěji se musí vypořádávat s velmi těžkými soupeři. Stejně tak pak platí, že zápasy o světové zlato poslední dobou poznávají nové zastoupení než jen to severské.

"Reprezentační rok 2022 byl mimořádně úspěšný a ukázal, že jsme na opravdu dobré cestě. Muži dokázali poprvé získat medaili na Světových hrách, poté dorovnali dosud největší úspěch v historii. Juniorky pak poprvé v dějinách proklouzly do finále, kde se praly o zlato doslova do poslední vteřiny. Ve všech těchto úspěších se odráží dlouhodobá koncepční práce, která začíná už od chvíle, kdy děti vstoupí do některého z oddílů. Moc mne těší, že veškeré kroky, které jsme v poslední více než dekádě postupně uvedli do procesu přináší to, co jsme si slibovali. Nejsou to jen úspěchy na mezinárodní scéně, ale řada hráčů a hráček z těchto výběrů hraje klíčové role v klubech a pomáhá tak zvyšovat kvalitu našich nejvyšších soutěží," těší prezidenta Českého florbalu Daniela Nováka.

Muži stoupají na vrchol

Velmi výrazný progress je vidět na straně českého mužského florbalu, který má v aktuální chvíli na starosti trenér Jaroslav Berka. Tento zkušený kouč totiž v posledních čtyřech letech vybojoval účast ve finále mistrovství světa ve všech třech případech, které dostal k dispozici. 

Vše odstartovalo historicky první zlatou medailí pro českou zemi, kterou v roce 2019 vybojovali junioři v Kanadském Halifaxu. Na tento triumf zíral celý svět s otevřenými ústy, neboť český kádr tehdy ten švédský ve finále přímo roznesl, když zvítězil 8:2.

Na tento skvělý úspěch pak výběr trenéra Jaroslava Berky navázal také o dva roky později, kdy na domácí půdě v Brně obhájil titul mistrů světa proti výběru Finska. Národní tým mužů do devatenácti let tak v posledních třech letech zůstává neporazitelný a dělá českému florbalu ve světě skvělé jméno.

To samé lze ale říci také o reprezentaci seniorské, ve které se v letech 2021 a 2022 prolomily ledy a došlo k výraznému výkonnostnímu vzestupu. Už na šampionátu v Helsinkách ještě pod vedením realizačního týmu Petriho Kettunena před rokem byli Češi velmi blízko postupu do finále, který jim ale nakonec utekl brankou finského útočníka Samiho Johanssona v čase 59:11. V následném boji o bronz se Švýcary ale národní tým prokázal své kvality a v prodloužení vybojoval brankou Filipa Langera dlouhá léta toužený kov. Ne zrovna malé role pak na tomto šampionátu hráli právě florbalisté, kteří si předtím sáhli na juniorské úrovni na světový vrchol.

Český tým slaví bronz ze Světových her 2022 | foto: ČOV/Barbora Reichová

Ne jinak tomu bylo i o rok později, kdy na tento úspěch muži navázali. Nejprve v červenci přivezli bronz ze Světových her, kde nastoupil velmi mladý kádr a vše pak vyšperkovali nejprve vítězstvím na turnaji Euro Floorball Tour a na mistrovství světa ve Švýcarsku. V semifinále roznesli domácí výběr 11:3 a postoupili tak po mnoha letech do vysněného finále. Tam je ale čekal těžký oříšek a po historické remíze se Švédy v základní skupině už v boji o zlato podobný kousek nepředvedli a odvezli tak domů krásné stříbro společně s titulem více mistrů světa.

"Máme bronzovou medaili ze Světových her, teď stříbro, dosáhli jsme na dobré výsledky na EFT. Ve skupině jsme dobře zahráli se Švédy, porazili jsme v semifinále Švýcary, takže je vidět progres. Posunuli jsme se v individuálních věcech, v přístupu, v chování v zápasech, ale laťka leží o trochu výš a my musíme jít dál. Není to úplně hezké koukat na soupeře, jak po posledním zápase turnaje slaví. Párkrát jsem to teď z této pozice nezažil a je to nepříjemné. Samozřejmě to budeme s odstupem hodnotit pozitivně, ale nyní si musíme skrz tu negativní zkušenost projít. Jak my, tak i hráči. Teď půjde o to tu zkušenost přetavit dál," nechal se po prohraném finále slyšet Berka. Nejen on pak vidí v hráčích obrovský potenciál, který může v dalších letech ještě růst.

Čeští florbalisté vybojovali na MS 2022 stříbrné medaile | foto: Martin Flousek/Český florbal

Juniorky prorážejí severskou nadvládu!

Významný výkonnostní vzestup je patrný také na frontě českých juniorek, které v posledních letech neodešly z mistrovství světa bez medaile. Na posledních třech šampionátech české lvice braly postupně bronz (2018 a 2021) a letos stříbro a významně tak mění aktuální žebříček top florbalových zemí.

Historicky nejúspěšnějším se pro výběr trenéra Tomáše Martiníka stal letošní šampionát v polských Katovicích, na němž Češky utržily pouze dvě velmi těsné prohry a obě od Švédska. Po základní skupině, z níž juniorky vyšly jako druhý nejlépe postavený tým, se v play-off probojovaly přes Švýcarsko až do historicky prvního ženského finále, ve kterém vyzvaly výběr Tre Kronor.

A i když to na zlato nestačilo, výkon národního týmu do devatenácti let byl v tomto finálovém zápasu naprosto ohromující. Z pohodlného švédského vedení 4:1 se, zejména díky třígólové hrdince Anně Brucháčkové, podařilo udělat nerozhodné skóre 4:4 a zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů. V těch byly sice nakonec úspěšnější Švédky, ani to ale nic nemění na fenomenálním výkonu českého výběru na tomto šampionátu.

Za vzestupem dívčího juniorského florbalu stojí zejména jeho hlavní trenér Tomáš Martiník, který národní tým vede již šest let v řadě a za dobu svého působení neodjel ze žádného mistrovství světa bez medailového zisku. Také proto si od Výkonného výboru Českého florbalu vysloužil prodloužení reprezentační spolupráce na další dva roky. 

Stříbrné juniorky s fanoušky | foto: Martin Flousek/Český florbal

"Tomáš Martiník dokázal s juniorským týmem zlomit za poslední rok několik milníků, jako byl triumf nad Švédkami či postup do finále mistrovství světa. Podobně jako v kategorií juniorů máme mezi juniorkami mnoho talentovaných hráček, které se již nyní prosazují do elitního ženského florbalu a my si vážíme toho, že máme u juniorské reprezentace trenéra, který s nimi dokáže dlouhodobě dobře pracovat. Zároveň vidíme, že se díky nasbíraným zkušenostem trenérsky posouvá nejen Tomáš, ale i celý realizační tým a věříme, že má na to dotáhnout juniorky až na samý vrchol. I proto jsme se bez větších diskuzí rozhodli doporučit prodloužení spolupráce na další reprezentační cyklus," okomentoval prodloužení spolupráce předseda Komise reprezentace Václav Culka.

ČTĚTE: Strůjce historického stříbra pokračuje! VV schválil prodloužení spolupráce s Martiníkem

A jak progress českých juniorek hodnotí sám trenér Martiník? “Se šampionátem v Polsku musíme být spokojení. Švédkám jsme byli naprosto vyrovnaným soupeřem, dostali jsme finále šampionátu do nájezdů a byli jsme jednu střelu od titulu mistryň světa. Navíc jsme v boji o zlato ukázali, že můžeme hrát opravdu s každým,” hlásí zpětně. “Těší mě, že mi vedení Českého florbalu dává důvěru i na další dva roky. Doufám, že nejen udržíme nastolený trend, ale budeme se snažit nadále vylepšovat naši společnou práci, a tím i posouvat výkony a výsledky juniorského týmu,” dodává s úsměvem vstříc svému dalšímu působení.

Česko vládne světovým gólmanům

Je to tak. Na posledních šesti odehraných světových šampionátech to vždy byli čeští zástupci, kdo byli vybráni jako nejlepší brankáři a brankářky turnaje. To je jasný důkaz, že česká brankářská škola tak v posledních letech nezná konkurenci! 

V postupném pořadí byli jako ti nejlepší strážci svatyně zvoleni brankáři Tomáš Jurco (MS juniorů 2021, Brno), Viktorie Karasová (MS juniorek 2020, Uppsala), Jana Christianová (MS žen 2021, Uppsala), Lukáš Bauer (MS 2020, Helsinky), Monika Šolleová (MS juniorek 2022, Katovice) a znovu Lukáš Bauer (MS 2022, Curych) a za dlouhé dva roky se tak nestalo, že by se objevil lepší gólman světového měřítka než ten český.

Také tento milník tedy naznačuje, jak moc český florbal v posledních letech vzrůstá a my pevně věříme, že to tak bude také pokračovat.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se