Brankář/ka sezony 2022/23: Gólmanské ankety mají jasné lídry

Lukáš Bauer v brankovišti Mladé Boleslavi | foto: Předvýběr.CZ Florbal MB

Na čele brankářských kategorií dominují výrazné opory. V anketě Florbalista sezony mezi gólmany vyčnívá Lukáš Bauer, který kromě stabilních výkonů za Mladou Boleslav má také stříbro z mistrovství světa. Ženská sekce hlasování se vyvíjí zdárně pro Janu Christianovou z extraligového Chodova. Jak ale vypadá kompletní pořadí na horních pěti příčkách?


S náskokem téměř dvojnásobného počtu bodů na druhé místo vévodí anketě Lukáš Bauer. Gólman české reprezentace zanechal perfektní dojem jako vicemistr světa na uplynulém světovém šampionátu, kde se dostal podruhé v řadě do All Star týmu. Tím pouze podtrhl svoji vynikající fazónu.

Bauer navíc zůstává klíčovou postavou také pro Mladou Boleslav v Livesport Superlize. V aktuálním ročníku odchytal přes 700 minut s úspěšností zákroků kolem 80 %. Středočeský matador se umisťuje v anketě již počtrnácté, což ho řadí na historicky třetí pozici za Davida Rytycha (15 účastí) a Tomáše Kafku (18).

Oporu národního týmu doplňuje druhý Tomáš Jurco, jenž se podílí na velkolepých výkonech Tatranu Střešovice. Juniorský mistr světa z roku 2021 v současné sezoně zasáhl do deseti superligových duelů, z nichž si nese 90% přesnost zásahů. Takovou bilanci žádný jiný brankář v soutěži nemá. A co se týče gólmanské ankety, už teď získal nejvíce bodů v dosavadní kariéře. Třetím potom je Jurcův klubový kolega Lukáš Kříž, jehož úspěšnost momentálně přesahuje 83 %.

Průběžná čtvrtá příčka náleží Martinu Benešovi, který také získal stříbro na nedávném mistrovství světa ve Švýcarsku. Na turnaji vychytal vítězství ve skupině proti Německu a měl nesporný podíl na parádním českém úspěchu. V superligovém ročníku zatím bojuje se Spartou na hranici elitní čtverky tabulky. Pátá pozice patří chodovskému Karlu Hodíkovi – v této sezoně má na kontě jedenáct výher ze sedmnácti startů s 80 % vydařených zákroků.

Průběžné pořadí ankety Brankář sezony (top 5) po 1. kole hlasování:

1. Bauer Lukáš (Předvýběr.CZ Florbal MB)
2. Jurco Tomáš (Tatran Střešovice)
3. Kříž Lukáš (Tatran Střešovice)
4. Beneš Martin (ACEMA Sparta Praha)
5. Hodík Karel (FAT PIPE FLORBAL CHODOV)

Brankářka Jana Christianová při utkání Extraligy žen | foto: FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Také v ženské kategorii drží lídryně masivní vedení. Jana Christianová se svojí úspěšností k 89 % táhne Chodov a tvoří neprostupnou zeď v brankovišti. I její velkou zásluhou se tak hráčky z Jižního Města nacházejí přesvědčivě druhé v Extralize žen.

Druhá Lenka Remešová zastupuje české barvy ve Švédsku, kde chytá za Täby. S družstvem se pohybuje kolem solidního středu tabulky, kde navíc jsou jenom minimální rozdíly. Pro Remešou přitom jde o nejlepší sezonu v této anketě.

Jenom těsně třetí se umisťuje Veronika Tomšová, jež byla před rokem stříbrná. Stále úřadující extraligová mistryně s FBC Ostrava má průměr tří inkasovaných branek na utkání, přičemž její přesnost zákroků dosahuje takřka 85 %. S Ostravou aktuálně hájí třetí pozici extraligy, nicméně čtvrtý Tatran má stejný počet bodů a páté Bulldogs Brno zaostávají pouze o čtyři body.

Po loňském propadu hlásí návrat mezi špičku Nikola Příleská z Vítkovic. Právě ona se zapojila do čtrnácti utkání svého týmu a dopomohla mu k sérii dominantních výher. Důkazem budiž nynější vítkovická bilance 57 získaných bodů z 57 možných. Svůj standardní výsledek obhajuje pátá Eliška Drbalová, která v nejvyšší ženské soutěži absolvovala bezmála 540 minut s úspěšností 79,4 %.

Průběžné pořadí ankety Brankářka sezony (top 5) po 1. kole hlasování:

1. Christianová Jana (FAT PIPE FLORBAL CHODOV)
2. Remešová Lenka (Täby FC / SWE)
3. Tomšová Veronika (FBC ČPP Bystroň Group Ostrava)
4. Příleská Nikola (1. SC TEMPISH Vítkovice)
5. Drbalová Eliška (PSN Tatran Střešovice)


Anketa Florbalista sezony

Vyhlašuje se celkem třináct kategorií, přičemž jedenáct z nich se volí dvoukolovým systémem. O hvězdách sezony mezi muži a ženami rozhodují po skončení sezony sami fanoušci ve speciálním hlasování.

V kategoriích florbalista/ka, brankář/ka, junior/ka trenér/ka mužských, trenér/ka ženských týmů a rozhodčí sezony hlasují dvoukolově kapitáni elitních týmů, trenéři reprezentace, elitních i vybraných mládežnických soutěží, florbaloví odborníci, významné osobnosti tuzemského florbalu a sportovní novináři.

O nejužitečnějších hráčích a hráčkách (MVP) Livesport Superligy a Extraligy žen hlasují samotní florbalisté a florbalistky.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se