Startuje MS juniorek! Češky prověří Slovensko, Švýcarsko a Lotyšsko

Reprezentace juniorek na přípravném kempu v Čeladné | foto: Zdeněk Dolíhal/Český florbal

Start světového šampionátu juniorek 2024 již odpočítává posledních pár dní a národní tým již finišuje svou přípravu. Na koho Češky narazí v základní skupině a nad kterým soupeřem visí největší vykřičník?


Česká republika vstupuje do juniorského světového šampionátu z pozice druhého celku světového žebříčku a bude tak bojovat zejména s morální povinností navázat na výkony minulého cyklu.

V základní části jsou Češky nasazeny do skupiny A, v níž se střetnou postupně se Slovenskem, Švýcarskem a Lotyšskem. Pokud se jim podaří skončit na prvním či druhém místě v tabulce, bude je po skončení základní části čekat semifinále a tedy i toužený boj o medaile.

Slovensko

Jako první Češky prověří jejich sousedky ze Slovenska, které do šampionátu vstupují coby pátý celek světového žebříčku. Slovenky se na minulém mistrovství světa umístily na třetím místě skupiny B, kde stejně jako letos potkaly Českou republiku. Byl to právě jejich vzájemný duel, kterým oba celky vstoupily do šampionátu v Polsku, a výsledek tomu odpovídal. 

Celkové skóre se nakonec zastavilo až na výsledku 8:6 pro národní tým a odpovídalo vývoji zápasu. Češky totiž vedly již 5:1, Slovenky se ale do utkání vrátily ještě před koncem první třetiny a ve 42. minutě bylo skóre dokonce kontaktní 6:5.

Rozhodující nakonec bylo rozmezí 45. až 49. minuty, v němž národní tým odskočil do vedení 8:5 a vybojoval si tak z této dramatické přestřelky velmi cennou výhru. Velkým problémem tehdy pro Česko byla Sophia Sabolová, která zařídila dvě slovenské branky.

Kromě těsného souboje s Českou republikou se Slovenkám v roce 2022 povedlo zapsat remízu 5:5 s Norskem a poté vybojovat celkové páté místo na turnaji výhrou 5:4 nad Polskem.

Souboj Česka a Slovenska na MSJ 2022 | foto: Michal Tarabík

Švýcarsko

O něco zapeklitějším soupeřem pro Češky pravděpodobně bude Švýcarsko, které na šampionátu v Katovicích skončilo až na čtvrtém místě, a to i přes velmi povedenou základní část. Ve skupině A si totiž země helvétského kříže poradila se všemi svými soupeřkami a po zisku maximálního možného počtu bodů vstupovalo do play-off z prvního místa tabulky.

V pozici favorita tedy nastupovalo do semifinále proti České republice, jež však byla odhodlaná zvítězit a probojovat se do svého prvního finále v historii. A jak se řeklo, tak se také stalo. Ve velmi napínavém duelu už Švýcarky byly jednou nohou ve finále, v 58. minutě ale srovnala na 4:4 Anna Brucháčková a nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V těch nakonec uspěla právě česká strana a Švýcarsko tak dostalo obrovskou ránu v podobě boje o bronz. 

V tom sice čelilo Finsku, které v základní skupině porazilo velmi drtivě 9:2, Finky ale svým soupeřkám prohru parádně oplatily a Švýcarsko tak ze skvěle rozehraného mistrovství nakonec odjelo bez medailí.

Semifinálový souboj Švýcarska a Česka na MSJ 2022 | foto: Karolina Sommer

Lotyšsko

Jako poslední čeká Češky v základní skupině A souboj s Lotyšskem. To se po čtyřech letech vrací do elitní skupiny, neboť na šampionátu 2022 hrálo ve vedlejší skupině D. Své místo mezi elitou si ale zajistilo jasnými výhrami 11:2 nad Austrálií, 15:2 nad Rakouskem a 8:0 nad Dánskem, stejně jako opanováním osmi míst z desíti ve statistické tabulce nejproduktivnějších hráček skupiny. 

Po vítězství v tabulce D tedy Lotyšky čekalo play-off s Německem, které zvládly podobně přesvědčivě jako základní část, neboť zapsaly výhru 4:0. Tímto triumfem si zajistily místo v boji o sedmé místo na turnaji, ve kterém však padly 0:5 s Norskem, a do finského Lahti tak přijíždějí jako osmý celek světového žebříčku.

Lotyšky ve vítězném souboji s Německem na MSJ 2022 | foto: Jacek Kopciński

Program českého národního týmu na MSJ 2024

St 8.5.  15:00 Slovensko - Česko
Čt 9.5.  12:00 Česko - Švýcarsko
Pá 10.5.  18:30 Česko - Lotyšsko
So 11.5.  příp. semifinále

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se